Vlast & policija

CENTAR ZA RAZVOJ MEDIJA I ANALIZE: Ministar Lukač stavio je metu na leđa Slobodana Vaskovića

zurnal.info

Centar za razvoj medija i analize smatra da je posljednji istup Dragana Lukača direktni atak na nezavisnost medija i slobodu govora u Republici Srpskoj

Povodom napada ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača oglasio se Centar za razvoj medija i analize koji je pozvao Sigurnosnu državnu agenciju SIPA-u, sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, predstavnike međunarodne zajednice, novinarska udruženja i građane da zaštite kolegu Slobodana Vaskovića, novinara, autora bloga koji je optužen za podrivanje ustavnog poretka i rušenje Republike Srpske.

Smatramo da optužbe koje je iznio u javnost ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač direktno ugrožavaju život Slobodana Vaskovića i njegovu porodicu. Posebno su zabrinjavajuće patetične kvalifikacije i pozivanja na patriotizam ministra Lukača čime se stavlja meta na kolegu Vaskovića i šalje upozorenje svima onima koji ne misle kao vlast u Republici Srpskoj - upozoravaju iz ove nevladine organizacije.

Centar za razvoj medija i analize smatra da je posljednji istup Dragana Lukača direktni atak na nezavisnost medija i slobodu govora u Republici Srpskoj.

Pozivamo odgovorne osobe u Vladi Republike Srpske da poduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi zaštitili kolegu Vaskovića i njegovu porodicu, te da provjere koji su bili motivi ministra Lukača za plasiranje prijetnji u javnost.

Vjerujemo da nadležne institucije Bosne i Hercegovine mogu pružiti bezbjednost svim svojim građanima, a onima koji šire strah i prijete, poručujemo kako ne mogu spriječiti da istina dođe do građana.

Pozivamo kolege novinare da putem svojih medijiskih kuća upoznaju javnost sa ovim pozivom na obračun sa svima onima koji ne misle kao ministar Lukač i njegovi politički mentori.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač jučer je u Banjoj Luci ozjavio da „Slobodan Vasković preko svoga bloga poziva na rušenje institucija i podriva institucije Republike Srpske, a naročito MUP RS¨.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Dragan Lukač, Slobodan Vasković, Banja Luka