Dan RS

Zvijezde Ivanićevog egzercira: Kandidat Tomo, ambiciozni Vuk, egzaltirani Irinej i senatori - pljačkaši

Piše: Ljiljana Kovačević

Dan RS ove godine bio je u znaku ponovnog Dodikovog negiranja države BiH i isticanja državnosti RS, izjave patrijarha Irineja da je nastanak Republike Srpske “božija volja” ali i u znaku promocije novog Senata RS u koji su ušli likovi poput Slobodana Pavlovića, vlasnika Pavlović banke, i bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića


Rasprava o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, koja je obilježila skoro cijelu prošlu godinu, doživjela je kulminaciju na sam 9. januar, a u cijeloj priči kolateralna šteta mogli bi da budu pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka. Nije isključeno da bi oni na kraju cijele priče o ovogodišnjem 9. januaru mogli da budu otpušteni iz službe i ostanu na ulici, a sve zato da bi neko nekome pokazao političke mišiće.  

IVANIĆEV EGZERCIR

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je postrojio 46 pripadnika ovog puka na Trgu Krajine 9. januara, koji su mu predali raport, ali im nije naredio da učestvuju u svečanoj paradi.

Dok je glavnom ulicom Banjaluke defilovalo nekoliko stotina policajaca, poštara, studenata, vatrogasaca, pripadnika Boračke organizacije, civilne zaštite, KUD-ova, plus mažoretkinje, pripadnici Trećeg pješadijskog RS puka su stajali mirno na Trgu Krajine.

Pretpostavljamo da je Ivanić ovim potezom želio da poruči sljedeće: 

Naredio sam im da se postroje u Banjaluci 9. januara i tako pokažu Miloradu Dodiku (koji takvu naredbu nije mogao dati) da sam ja veći gazda od njega

ili

Nisu učestvovali u svečanoj paradi, jedino su meni predali raport, a ja sam predsjedavajući Predsjedništva BiH, pa nisu učinili ništa zbog čega bi trebalo da bilo ko snosi odgovornost.

Bilo kako bilo, pripadnici OS BiH u Banjaluci bili su upotrebljeni kao moneta za podkusurivanje izmedju Dodika i Ivanića. Da nije doveo Treći puk u Banjaluku, Ivanića bi Dodik prokazao kao kukavicu i izdajnika. Zato je on postrojio vojsku na Trgu Krajine 9. januara i time zatvorio usta Dodiku, ali je učestvovanjem pripadnika OS BiH u proslavi Dana republike otvorio novu stranicu političkih sukoba u BiH, čije se posljedice tek naziru.

Činjenice kažu da je Ustavni sud BiH osporio 9. januar kao Dan Republike Srpske, da Ministarstvo odbrane BiH nije dalo odobrenje za angažovanje Trećeg RS puka na taj dan u Banjaluci, slijedeći nedvosmislene smjernice koje je izdao NATO štab u BiH.

Odluku o angažovanju Trećeg puka u Banjaluci nije donijelo Predsjedništvo BiH, već je Ivanić iskoristio svoje diskreciono pravo i kao član kolektivnog šefa države  izdao naredbu pripadnicima tog puka da se 9. januara postroje u Banjaluci.

"Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svjesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje", rekao je Ivanić.

Time je svu odgovornost za pojavljivanje pripadnika Trećeg pješadijskog RS puka preuzeo na sebe, ali je pitanje da li je na sebe preuzeo odgovornost i za teško uzdrmavanje OS BiH.
Njegov potez nikako ne doprinosi jedinstvu tih snaga. Dapače.

Sudeći po reakcijama stranaka i političara iz Federacije BiH učešće pripadnika OS BiH na obilježavanju 9. januara u Banjaluci otvorilo je veoma široko polje za političke sukobe, za koje više ne možemo biti sigurni kakve sve posljedice mogu iznjedriti.

TOMO & VUK

Interesantno je da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je stigao u Banjaluku na proslavu Dana RS, nije bio na Trgu Krajine, gdje je bio postrojen Treći pješadijski RS puk. Na taj način on je izbjegao da Srbija bude dovedena u bilo kakvu vezu sa novom dimenzijom političkih obračuna u BiH, a koje znače uzdrmavanje oružanih snaga BiH.

Nikolić je rekao da se nije nimalo dvoumio oko svog dolaska u Banjaluku, bez obzira na poziv Bakira Izetbegovića da to ne čini. Jasno je zbog čega kod Nikolića nije bilo dvojbi- on je na korak od nove kandidature za predsjednika Srbije i jedino do čega mu je stalo je mišljenje javnosti u Srbiji (koja većinski podržava taj čin), dok mu se baš fućka za to kako će njegov dolazak biti doživljen u BiH.

Nikolić je na kraju predsjedničkog mandata, bori se za ponovnu predsjedničku nominaciju i zbog toga mu je bilo bitno da se 9. januara pojavi u Banjaluci, bez obzira što je na taj način, najvjerovatnije, ugrozio najavljenu posjetu Sarajevu u februaru.

Iz istih razloga se na proslavi 9. januara u Banjaluci pojavio i Vuk Jeremić, koji najozbiljnije razmišlja o kandidaturi za predsjednika Srbije.

Zanimljivo je da niko od predstavnika opozicije nije bio na svečanoj bini dok je trajala parada u Banjaluci. Oni su se pojavili tek na svečanoj akademiji u dvorani “Borik”, što ne znači da nisu proslavljali Dan republike. Opozicija je organizovala sopstvene proslave 9. januara u onim opštinama u kojima sun a vlasti načelnici iz njihovih redova.  

SENATORI ILI PLJAČKAŠI

Dan RS ove godine bio je u znaku ponovnog Dodikovog negiranja države BiH i isticanja državnosti RS, izjave patrijarha Irineja da je nastanak Republike Srpske “božija volja” ali i u znaku promocije novog Senata RS u koji su ušli likovi poput Slobodana Pavlovića, vlasnika Pavlović banke, i bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića.

Nema sumnje, dajući im titule senatora, Dodik im je odao priznanje za milionsku pljačku RS čiji su oni bili akteri – od pranja novca preko Pavlović banke i kupovine Dodikove vile u Beogradu, preko afere Birač, UNIS fabrik cijevi Derventa, SKI centra Jahorina, BIB banke…

I Pavlović i Džombić su pod istragom Tužilaštva BiH, što im je, valjda, bila najbolja referenca da ih Dodik imenuje za senatore.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Slobodan Pavlović, Tomislav Nikolić, Vuk Jeremić, Milorad Dodik