Novac ili zdravlje

Reforma zdravstva: ZA UGRADNJU DEFIBRILATORA: Pacijent iz Sarajeva mora platiti participaciju od devet hiljada KM!

Piše: B.M.R.

Suad Garibović iz Sarajeva srčani je bolesnik kojem je potrebna ugradnja dvokomornog defibrilatora. Operacija koja je zakazana za petak na KCUS-u, otkazana je jer Suad nema 9 hiljada KM

- Doktore, dobar dan, Garibović je. Ja nisam uspio sakupiti novce za… Šta sada da radim – Suad Garibović, teški srčani bolesnik, u telefonskom razgovoru sa doktorom KCUS-a u srijedu 9. avgusta otkazao je operaciju zakazanu za petak, 11. avgust.

Razlog: nema 9.208 KM, koliko iznosi predračun Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za dvokomorni defibrilator. Suad je zaposlen, trenutno na bolovanju, ali mu se redovno uplaćuju svi doprinosi.

- Znam da je procedura, doktore, i da nije vaša odredba, naravno. Znam i da moram sakupiti novac, to mi je jasno kao dan. Možete li mi okvirno reći, kad sakupim novac, koji je to period koji ću čekati za operaciju – doktor sa druge strane žice Suada upućuje da mu se javi čim bude imao novac pa će se naći i termin.

- Dobro, šta da vam kažem, doktore. Doviđenja, svako dobro. Odmorite se fino.

Suad nije jedini. I Suadova priča nije nova. Bolesnici u Sarajevskom kantonu participiraju za razne vrste medicinskih usluga na Kliničkom centru u Sarajevu. Ali kada su mu doktori u ponedjeljak zakazali operaciju za petak, a u Zavodu zdravstvenog osiguranja ispostavili predračun na 9.208 KM, za ugradnju dvokomornog defibrilatora, Suad kaže da ga je zamalo izdalo i ono 25 posto srca koliko je još u funkciji.

- Sutko, skupićemo do kraja sedmice – kaže mu supruga Jasna nakon što je završio razgovor – i sama bolesnik sa ozbiljnim dijagnozama.

- Nećemo, nemoj tako razmišljati! - ljut je – Neće za mene niko skupljati!

- Ali ti za mene skupljaš – pokušava Jasna da se pribere od odbijenice sa Kliničkog – Skupila bih ali mi je kratak rok. Donijeću. Skupiću.

Jasna vadi iz ladice neseser sa novcem koji je uspjela pribrati od porodice i prijatelja – blizu dvije hiljade KM. Prodaju automobil i neke druge vrijedne stvari iz domaćinstva. Prodali su i CD player ali ga je kupio za 40 KM kupac iz Čapljine pa im se ne isplati plaćati poštarinu za taj iznos.

Kada su počeli zdravstveni problemi, Suadu su u Kliničkom centru u Sarajevu rekli kako treba operaciju – ugradnju dvokomornog defibrilatora. No, ta se operacija, tada mu je rečeno, ne radi u Sarajevu pa su ga uputili u Tuzlu. U Tuzli su mu rekli kako treba samo donijeti potvrdu iz Sarajeva kako će Zavod zdravstvenog osiguranja podmiriti trošak nabavke aparata. U tu svrhu Suadu je trebala potvrda sa KCUS-a kako se u Sarajevu ta operacija ne izvodi:

- Međutim, kada smo došli na Klinički ponovo kako bi nam napismeno dali da se operacija ne izvodi u Sarajevu doktor nam je rekao da je ne želi izdati: ‘Mi ne radimo tu operaciju, ali ćemo je početi raditi’, rekli su mi.

Tako je propala operacija u Tuzli. Sada je propala i ova u Sarajevu. Doktor koji bi ga mogao operisati uskoro odlazi na godišnji odmor.

Suad je preživio dva infarkta, ugrađen mu je stent, a ljekari su utvrdili da je “hitan slučaj”. No, u bh. stvarnosti to ne znači ništa ukoliko pacijent sam ne osigura novac. Tako Suad, bivši logoraš iz Prijedora, danas u svom stanu u naselju Otes čeka – ili da se sakupi novac ili treći infarkt. 

(zurnal.info)