U ime oca od sina

U čast prvog predsjednika: Genijalnim studentima po 800 KM, 25 hiljada za konje i bicikle

Piše: A. Avdić

Za simpozije, konjičke i biciklističke utrke posvećene Aliji Izetbegoviću Predsjedništvo BiH izdvojilo 25 hiljada maraka. Zlatne studente Bakir Izetbegović nagradio sa po 800 KM

Dobijete li sve desetke na fakultetu, bošnjački član Predsjedništva će vas „počastiti“ sa 800 maraka budžetskog novca. Ali ako uzjašete konja ili bicikl u čast prvog predsjednika Alije Izetbegovića – ne gine vam 5-6 hiljada maraka.  U ime Oca od Sina.

HEDIJA ZA DVOJE GENIJALACA

Za Haruna Hindiju čulo je malo Bošnjaka. A ni Erni Tutić nacija nije baš sklona. Kada je 2015. godine diplomirao na Prirodno matematskom fakultetu, u Hindijinom indeksu bile su samo desetke. A pošto SDA voli da narod zna, predsjednik stranke i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odlučio je matematičkog genija Hindiju nagraditi sa 800 KM. Stavom tri odluke o interventnom korištenju budžetske rezerve Hindija je obavezan da dostavi izvještaj kojim će potvrditi da je novac utrošio „za dalje obrazovanje i usavršavanje“.

Kako je predsjednik pravedan, logično je da će i druge zlatne studente podjednako nagraditi. Pa je tako i Erna Tutić iz Zenice, za svoj studijski prosjek deset od Izetbegovića dobila 800 KM budžetske rezerve. Dvoje genijalaca – 1600 maraka. Ukupno.

PEHAR ZA KISS ME KATE

Netom nakon što je na bihaćkom hipodromu Bakšaiš Sebija Izetbegović pustila golubove, konj  „Kiss me Kate“ protutnjao je kroz cilj, čime je i zvanično osvojio četrnaesti Memorijal Alija Izetbegović. Pehar jahaču i vlasniku uručio je Bakir Izetbegović. Potom je Izetbegović mlađi potpisao da se za konjičke utrke iz budžetskih rezervi izdvoji 5 hiljada maraka.  Kao i svake godine do sada.

Jahali konja ili bicikl, budžetski novac vas čeka. Pod uslovom da trkom ili vožnjom odajete počast prvom predsjedniku BiH. Bihaćki rekreativci okupljeni u klubu  „Japod“ biciklima iz Krajine dođu u Sarajevo da obiđu mezar Alije Izetbegovića i od Sina za svoj maraton dobiju budžetsku hediju. Ove godine su dobili 1500, prošle godine 3000 KM. Svaki put, kažu biciklisti, kad odvezu maraton Alija Izetbegović osjete istinsku ljubav.

Naročito na Kovačima, gdje nakon fatihe nad mezarom, obiđu i Muzej Alija Izetbegović.  A tamo se njeguje „srednji put“. Pa je, zbog toga, Sin odlučio da u ime Oca sa 15 hiljada KM podrži Međunarodni simpozij  „Srednji put u religiji, kulturi i politici: Misao ravnoteže i umjerenosti Alije Izetbegovića“.

(zurnal.info)