Protest u Banja Luci

Restart Srpska traži ostavku Vlade RS: Zatvorili 14 škola da bi kupili luksuzni automobil!

Fotografije i tekst: Lj.K.

Ovo Udruženje traži ostavku cijele Vlade RS, uključujući i ministra prosvjete RS Daneta Maleševića. Ministarstvo prosvjete prekoračilo je budžet za više od 10 miliona maraka, a donijelo je odluku o zatvaranju 14 područnih osnovnih škola, da bi potom kupilo vozilo vrijednije od 100.000 KM

Nekoliko stotina građana Banjaluke, predvođenih predstavnicima Udruženja "ReStart Srpska", bilo je večeras u protestnoj šetnji, od Trga Krajine do zgrade Vlade RS.  

Ispred zgrade Vlade su se zaustavili, uzvikujući: “Lopovi, lopovi!!!”, “Mile lopove” i “Hoćemo referendum”, aludirajući na odluku Milorada Dodika da suspenduje odluku Narodne skupštine o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Oko zgrade Vlade, kao i Palate predsjednika i Narodne skupštine bio je raspoređen veliki broj policajaca.

Policajci su sve vrijeme nadzirali skup, krećući se uporedo sa šetačima, od Trga Krajine do zgrade Vlade.

“ReStart” je organizovao današnji protest, jer iz Vlade RS nisu odgovorili na njihov zahtjev da se ograniči nabavna cijena službenih vozila na 50.000 KM, iako je peticiju o tome krajem avgusta potpisalo 6.500 hiljada građana.

Ovo Udruženje traži ostavku cijele Vlade RS, uključujući i ministra prosvjete RS Daneta Maleševića. Upravo je Malešević bio povod za akcije “ReStarta”, jer je njegovo Ministarstvo prekoračilo budžet za više od 10 miliona maraka, a donijelo je odluku o zatvaranju 14 područnih osnovnih škola, da bi potom kupilo vozilo vrijednije od 100.000 KM.

 

“ReStart” traži udžbenike na srpskom jeziku za djecu sa poteškoćama u razvoju, kao i poboljšanje statusa u kulturi.
Još se traži da se u procesu konkursa pri zapošljavanju prosvjetnih radnika vrati test, koji je eliminisan.

Među građanima u protestnoj šetnji bili su i poslanici u Narodnoj skupštini RS Adam Šukalo i Goran Đorđić, kao i nekoliko odbornika SDS-a i PDP-a u Skupštini Grada Banjaluka.

(zurnal.info)