Pandorina kutija

Sedmica borbe protiv korupcije: Strip Biznismeni Patrioti nepoželjan u Banjaluci!

Piše: Lj.K.

Banjalučke vlasti nisu dozvolile promociju stripa Biznismeni Patriote na Trgu Krajine. Ipak, film i strip građani će moći pogledati u Hotelu Jelena, u četvrtak, u 18 sati

Banjalučka Gradska uprava zabranila je pokretu “ReStart RS” da u četvrtak na Trgu Krajine izvedu perfomans kojim bi građanima prikazali table stripa “Biznismeni patriote”. Ovaj strip, podsjetimo, opisuje kriminal iz afere “Pandora”, teške nekoliko milijardi, u koju su uključeni najviši bosanskohercegovački političari.

Predsjednik “ReStart-a” Stefan Blagić za Žurnal je rekao da mu je iz Gradske uprave saopšteno da je Turistička organizacija Grada Banjaluka cijeli prostor Trga Krajine (od Teranove do Gradske tržnice) zakupila sve do 5. januara, do kada je na gradskom trgu traje manifestacija “Zimzograd”.

“Kao alternativno rješenje punudili su nam lokaciju u naselju Borik, što smo mi odbili, jer je potpuno besmisleno da tamo održimo performans, pošto u tom dijelu nema velike frekvencije ljudi na jednom mjestu”, kazao je Blagić za Žurnal. 

KAKO OSUJETITI PERFORMANS

Bez učešća velikog broja prolaznika performans bi bio potpuno besmislen. Ideja je bila da se članovi pokreta “ReStart” rasporede na Trgu Krajine a u rukama bi držali 33 table sa uvećanim stranicama iz stripa “Biznismeni patriote”. Na taj način bio bi ostvaren maksimalan kontakt sa čitaocima. 

“ReStart” je nakon toga predložio gradskim vlastima da na Trgu Krajine zakupe malu površinu na kojoj bi postavili štand, odakle bi prolaznicima dijelili stranice stripa. Ni to im nije dozvoljeno. 

Bez obzira na ovakav odbnos banjalučkih vlasti, iz ACCOUNT-a najavljuju da neće odustati od promocije filma i stripa. Svi zainteresirani građani moći će pogledati film “Pandorina kutija” i izložbu stripa “Biznismeni patriote”, u četvrtak u 18.00 sati, u Hotelu Jelena. 

Film i strip govore o aferi “Pandora”, odnosno o kriminalu u UIO BiH, zbog čega su uhapšeni bivši direktor UIO Kemal Čaušević, pomoćnik direktora za carine Zdravko Cvjetinović i još 40 osoba. Akteri filma “Pandorina kutija” i stripa “Biznismeni patriote” između ostalih su: Dragan Čović, Milorad Dodik, Nikola Špirić, Amir Zukić, Adnan Terzić, Vjekoslav Bevanda i drugi. 

Nakon projekcije filma u Banjaluci planiran je razgovor sa autorom filma Davorom Obrdaljem, autorom stripa Borisom Stapićem, direktorom ACCOUNT-a Eldinom Karićem i urednikom Magazina Žurnal Selvedinom Avdićem.

Film i strip do sada su uspješno predstavljeni u Mostari i Sarajevu.

(zurnal.info)