Sarajevo

Nove kancelarije i luksuzni automobili: Zašto direktor Zavoda za zapošljavanje ne razumije pojam neimaštine?

Piše: D. Obrdalj

Prošle godine Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo ponovio se sa dva nova prostora ukupne vrijednosti 700 hiljada maraka. Uz to, kupljeni su i novi automobili vrijedni blizu 100 hiljada maraka

 „Ovaj luksuz moramo ostaviti za privatni sektor , u državnom sektoru nema luksuza, nema pasata od 50 hiljada maraka za prevoz dokumentacije, vrijeme je da to shvatimo", upozoravao je zastupnik Naše Stranke Edin Forto na sjednici skupštine Kantona Sarajevo krajem 2016. godine.

Svega nekoliko dana kasnije Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo odlučila je da kupi, ne jedan, nego dva automobila ukupne vrijednosti 92.735 maraka. 

„Pojam „neimaštine“ ne mogu komentarisati jer neznam što pod njim podrazumijevate“.

Na ovaj način  direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Midhat Osmanbegović  odgovorio je na naše pitanje:  Zbog čega služba, u vrijeme „neimaštine“ nabavlja dva nova skupocijena automobila?  

Nakon nerazumijevanja pojma neimaština nastavio je sa odgovorom o kupovini vozila:

„Vozila su nabavljena nakon višegodišnjih pokušaja i ranijeg Menadžmenta koji to nije uspio, a pokušavao je. Vozila su bila neophodna jer je „najnovije“ vozilo u Službi bilo staro 11 godina“, odgovorio je direktor službe ne navodeći svrhu za koju će se vozila koristiti.

„ Stezanje remena u ovoj zemlji se odnosi samo na obični svijet. Vladajuće politike na svim nivoima kupuju novi vozni park, dok narod sve teže živi. Konkretno za službu mi nije jasno i da trebaju službeni auto, s obzirom da im je čitav sistem zasnovan na tome da se nezaposleni moraju prijavljivati dolazeći njima na noge, ili inače gube status na birou. Generalno, veliki dio službenih auta kupljen u ovoj zemlji se može prodati, jer se radi o klasičnom bezobrazluku bez bilo kakve ozbiljne potrebe“, za Žurnal kaže Segmedina Srna - Bajramović (SDP), zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

Osim toga, 2017. godina je i godina u kojoj se Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo ponovio sa dva nova prostora. Uz saglasnost Skupštine KS za 547 hiljada maraka od Kantonalnog stambenog fonda kupljen je prostor u Općini Novi Grad, dok je prostor u Vogošći kupljen za 149.919 maraka.

Prostor u Vogošći kupljen je od strane kompanije koja je preuzela prostore koje je Hypo Banka imala pod hipotekom. Zanimljivo, prema tvrdnjama opozicionih zastupnika par stotina metara od tog prostora nalazi se uslovan prostor u vlasništvu kantona Sarajevo.

„Ti prostori koji se tamo nude mogli su zadovoljiti i šaltersku salu, kancelarije i arhiv. Oni su dobri i u dovršenom stanju. Bilo bi dobro da ova Vlada zna šta radi. Da lijeva ruka zna šta radi desna ruka. Ovo su veliki novci koje mi dajemo banci umjesto da damo svom stambenom fondu“, upozorio je Edin Forto na sjednici Skupštine KS u martu prošle godine.

Nekoliko mjeseci kasnije Služba je u ulici 24. juna Nova Vogošća zvanično otvorila nove prostorije Biroa za zapošljavanje Vogošća.


„Od nastanka Službe 2001. godine postojao je problem prostorija koji nije mogao biti kvalitetno riješen. Služba je 2017. godine objavila Javni poziv na koji su se javile HETA i ARHITEKT. Zbog nepotpune dokumentacije Javni poziv je poništen i raspisan novi na koji su se opet javile ove dvije firme. Mišljenje/saglasnosti za kupovinu su dali Upravni odbor Službe, resorno Ministarstvo, Pravobranilaštvo KS, Vlada KS i Skupština KS“, kaže direktor Službe Midhat Osmanbegović i dodaje da Kantonalni stambeni fond nije učestvovao u javnom pozivu za ove prostore. 

Ukupno za nove prostore Služba je u 2017. godini potrošila nešto manje od 700.000 maraka. Da li su boljom organizacijom mogli proći jeftinije? 

Broj nezaposlenih osoba evidentiranih u Službi na kraju prošle godine iznosio je 67.293. Većina njih zasigurno zna šta podrazumijeva riječ „neimaština“!

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Midhat Osmanbegović, Edin Forto, Segmedina Srna, Služba za zapošljavanje KS