Banja Luka

Privođenje predsjednika Restarta: Zašto je aktivista Stefan opasniji od neonaciste Srđana?

Piše: Ljiljana Kovačević

Predsjednik pokreta „ReStart“ iz Banjaluke Stefan Blagić u ponedeljak je saslušan u policiji, koja ga tereti da je počinio krivično djelo „ugrožavanje sigurnosti“

Srđan Gajić iz Trna kod Banjaluke je 7. jula, ispod teksta koji se odnosio na skup „Pravda za Davida“, putem društvenih mreža objavio: 

"Ma to je trebalo sve pobiti onako na skupu, a Davora Dragičevića ću ja lično ubiti iz snajpera dosadio je i Bogu i narodu. Sieg Heil”.

Na Trgu Krajine se 7. jula okupilo više od 15 hiljada ljudi, a među njima je bilo i dosta djece, čak i beba u kolicama. Sve njih, prema Gajiću, koji je svoj post opečatio nacističkim pozdravom, trebalo je pobiti. Gajić se na društvenim mrežama sakrio iza imena „Faka“.

Nakon što je Davor Dragičević prijavio prijetnju, policija je uhapsila Gajića. On je poslije saslušanja pušten na slobodu.

„Dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka izdala je naredbu da se od Srđana Gajića oduzme mobilni telefon i da se on posle kriminalističke obrade pusti na slobodu, a da se predmet dostavi u redovnu proceduru tužilaštvu“, saopšteno je Žurnalu iz ovog Tužilaštva.

Gajić, ako je suditi prema banjalučkom Tužilaštvu, nije nikakva prijetnja Davoru Dragičeviću i ostalim ljudima koji se svake večeri okupljaju na Trgu Krajine. 

S druge strane, policija i Tužilaštvo jako su ažurni kada treba kazniti kritičare aktuelne vlasti, a posebno one koji se drznu pomenuti RTRS i njegove urednike i novinare.

STEFAN UGROŽAVA SIGURNOST

Predsjednik pokreta „ReStart“ iz Banjaluke Stefan Blagić u ponedeljak je saslušan u policiji, koja ga tereti da je počinio krivično djelo „ugrožavanje sigurnosti“.

 On je na svom facebook profilu poručio urednicima i novinarima RTRS Siniši Mihailoviću, Nadi Arlov i Nadi Veletić „neka se dobro pripaze kada ga sretnu na ulici“.

 Blagić je po završetku saslušanja izjavio da je takav njegov status na facebook profilu bio reakcija na to što je RTRS 7. jula objavio dokument policijske evidencije o kaznenim i prekršajnim prijavama, na kojem je, među 15-tak imena bilo i njegovo ime.

 Na tom dokumentu objavljeni su lični podaci navedenih osoba, jedinstveni matični brojevi, kao i adrese stanovanja, uz propratni tekst da se na skupovima „Pravda za Davida“, koji se više od stotinu dana održavaju na Trgu Krajine, pojavljuju i osobe sa kriminalnim dosijeima.

 Prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka, objavljivanje ličnih podataka, dosijea i evidencija je zabranjeno, a za one koji neovlašteno objave lične podatke, odnosno dosijee i evidencije predviđena je novčana kazna od 10 hiljada do 100 hiljada konvertibilnih maraka.

 „Ako sam ja, Stefan Blagić, lice s kriminalnim dosijeom, postavlja se pitanje šta ja uopšte radim na slobodi i zašto me Banjalučani susreću na ulici svaki dan“, naveo je Blagić.

 Uvažavajući „činjenicu da je bezbjednosna prijetnja“, dodao je, smatrao je da je „sasvim logično i dobronamjerno upozoriti ljude, koji strahuju od njega, da se pripaze“, odnosno da „ne dožive neprijatnost kada ga sretnu u gradu“.

Blagić je još kazao da je bila nevjerovatna ažurnost rada policije i tužilaštva u njegovom slučaju. On je sporni status objavio sedmog (subota), kada ga je troje novinara i prijavilo policiji. Policija i tužilaštvo reagovali su promtno, pa su mu već u nedelju uručili nalog za saslušanje.

KLASIČNO ZASTRAŠIVANJE

Blagićev advokat Dragan Tolimir izjavio je da se radi o „klasičnom režiranom postupku zastrašivanja osoba kao što je Stefan Blagić, s ciljem sprečavanja slobodnog mišljenja“.

„Očito je da novinari RTRS.a, koji su podneli prijavu protiv Blagića, ne trpe nikakvu kritiku na svoj račun. Zbog toga su pokrenuli ovaj postupak i sakrili se iza institucija“, rekao je Tolimir.

 Iz Policijske uprave Banjaluka potvrđeno je da je Blagić saslušan u svojstvu osumnjičenog u vezi sa krivičnim djelom „ugrožavanje sigurnosti“, po prijavi troje novinara RTRS-a.

Policija se nije oglasila zbog čega nije reagovala kada je RTRS, potpuno neovlašteno i nezakonito objavio lične podatke 15-tak osoba, među kojima su i odbornik PDP-a Draško Stanivuković i Željko Vulić, koji godinama vodi bitku sa režimom zbog afere „Picin park".

(zurnal.info)  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Stefan Blagić, Restart, Banja Luka, RTRS