Analiza

Za Pavića dva putića: Povinovati se Dodiku ili otići u opoziciju

Piše: Ljiljana Kovačević

Narednih dana trebalo bi da bude poznato i da li je Pavić i dalje alfa i omega u DNS-u ili je njegova politička sudbina sada u rukama „mangupa“, ali ne onih koje je tako označio Milorad Dodik, već onih koji su politički toliko lojalni Dodiku da bi žrtvovali i svog stranačkog šefa

Do kraja sedmice trebalo bi da bude poznato na koju će stranu okrenuti Marko Pavić, lider Demokratskog narodnog saveza (DNS) – da li će progutati sva poniženja koja mu je posle izbora priredio Milorad Dodik i SNSD, i ostati u sastavu sadašnje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, ili će krenuti drugačijom političkom stazom, koja bi njegovu stranku mogla da odvede u opoziciju?!!

Narednih dana trebalo bi da bude poznato i da li je Pavić i dalje alfa i omega u DNS-u ili je njegova politička sudbina sada u rukama „mangupa“, ali ne onih koje je tako označio Milorad Dodik, već onih koji su politički toliko lojalni Dodiku da bi žrtvovali i svog stranačkog šefa. 

Glavni Dodikov „mangup“ u DNS je Nedeljko Čubrilović, visoki funkcioner te stranke, koji više od deceniju ima odlične političke, lične, ali i poslovne veze sa Dodikom i ljudima iz SNSD-a.

 

SUKOBI U DNS

Prema pojedinim izvorima bliskim vrhu DNS-a, unutrašnji sukobi i razmirice medju visokim funkcionerima stranke su izglađeni i stranka bi trebalo da ostane jedinstvena. Isti izvor navodi da je „legao“ i Čubrilović, koji neće insistirati na obračunu sa ljudima iz DNS-a u Banjaluci, sa kojima je tokom predizborne kampanje bio u klinču. Tu se, prije svega, misli na Milana Radovića, koji je na izborima 7. oktobra u osvojio najviše glasova za Narodnu skupštinu u izbornoj jedinici 3 (Banjalučka regija), mada je Čubrilović bio nosilac liste. Prema ovom izvoru, još se ne zna da li će DNS, ako ostane jedistven kako se tvrdi, ostati uz SNSD i SP i s njima formirati novu Vladu, ili će se okrenuti saradnji sa strankama iz Saveza za promjenu i s njima pokušati da skupi dovoljan broj glasova za većinu u parlamentu RS. 

Prema drugoj varijanti, situacija u DNS nije ni blizu razrješenja, odnosno ljudi okupljeni oko Čubrilovića vrše pritisak na Pavića da se pozdravi sa nekoliko poslanika, za koje se smatra da su na izborima radili primarno za sebe, ali i za predsjedničke kandidate iz Saveza za promjene. Riječ je o „mangupima“, koje je označio Milorad Dodik, odnosno o Milanu Radoviću, Đorđu Popoviću i Aleksandu Glavašu. 

Dodik je već saopštio kako DNS ne može da računa na premijersku funkciju, koja je, prema nekim predizbornim kalkulacijama, trebalo da pripadne Radoviću. 

Po Dodikovom nalogu Nadzorni odbor RiTE Ugljevik je smijenio Đorđa Popovića sa direktorske funkcije, koju Popović, pozivajući se na Statut preduzeća i ostale zakonske akte, nije prihvatio.

Glavaš je nekadašnji studentski vođa u Istočnom Sarajevu i osoba izuzetno bliska Nenadu Nešiću, direktoru JP „Putevi RS“, protiv kojeg je policija podnijela krivičnu prijavu zbog toga što je prijetnjama i ucjenama prinudio direktora „Ilidža puteva“ Dobrivoja Bratića iz Istočne Ilidže da njegova firma obavi asfaltiranje puteva ka mjestima gdje su Nešićevi birači. Sve to se znalo i prije izbora, ali niko nije prstom mrdnuo. Po Dodikovom nalogu obračun s Nešićem je krenuo nakon izbora, zbog sumnji da je Nešić radio samo za sebe, odnosno da nije lobirao za Dodika i Cvijanovićku. 

NASTAVAK SMJENJIVANJA

Riječju, Dodik je osvetu DNS-ovim kadrovima „servirao hladnu“. Na listi za smjenu našla se i direktorica ŠG „Vrbanja“ iz Kotor Varoša Daliborka Kerezović -Damjanović. Njena smjena nije obrazložena, ali je poznato da na terenu pred izbore nije radila za Dodika i Cvijanovićku. 

Smijenjen je i DNS-ov ministar u Vladi RS Dane Malešević, prije nekoliko dana odlukom premijerke Željke Cvijanović. Malešević je, bar se tako tvrdi, morao da napusti ministarsku fotelju, jer nije pristao da iz svog Ministarstva otpusti ljude koji su otvoreno podržali porodicu ubijenog mladića Davida Dragičevića, dolazeći na skupove „Pravda za Davida“ na banjalučkom Trgu Krajine. 

Ruku na srce, Malešević je trebalo davno da bude smijenjen, ali iz sasvim drugih razloga - činjenice da je za njegovog mandata obrazovni sistem pao na najniže grane, namještanja konkursa za prijem prosvetnih radnika, nezakonito imenovanje Predraga Ćeranića za dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka, nemogućnosti da riješi pitanje nastave za bošnjačku djecu u školama u RS, pa sve do skandaloznog dovođenja djece/učenika na liturgiju osveštenja temelja ruske crkve u Banjaluci, koju je predvodio vladika Kačavenda, osumnjičen za pedofiliju. 

Kako Dodik tretira lidera DNS-a Marka Pavića potvrđuje i činjenica da je naložio da Vlada RS 11. oktobra donese odluku da se započne s procedurom prodaje Rudnika „Ljubija“ u Prijedoru. 

Pavić je prethodnih godina vodio borbu sa Dodikom i liderom socijalista Petrom Đokićem, koji su namjerili da državni kapital „Ljubije“ prodaju firmi „Israeli Investment Group“, čiji je direktor kontroverzni biznismen Evgenij Zotov. 

DNS je čvrsto stajao iza stava da RS ostane vlasnik državnog kapitala ili da se nađe kredibilniji kupac, koji bi imao slične reference kao trenutni suvlasnik „Arcelor Mittal“ koji rudom snabdjeva željezaru u Zenici.

Pavić je godinama mrsio račune Dodiku koji je Rusima obećao „Ljubiju“, čime bi to preduzeće izvukao iz ruku Zapada, prije svega Britanaca, i stavio ga pod ruski uticaj. “Ljubija” u tihom geopolitičkom sukobu Zapada i Rusije za potonje ima strateški značaj. 

Rasplet situacije u DNS-u, kao i put kojim će dalje krenuti ta stranka (cijela ili iz većeg dijela), trebalo bi da bude poznat narednih dana. Prema izvorima Žurnala, Pavić će prije donošenja konačne odluke sačekati da vidi epilog bitke unutar SDS-a, koji bi trebalo da bude poznat nakon sjednice Glavnog odbora stranke zakazanog za vikend. 

DVIJE SDS STRUJE

U SDS su se snažno sudarile dvije struje. Jedna, koja je uz predsjednika stranke Vukotu Govedaricu, koji ni po koju cijenu ne želi u političko savezništvo sa SNSD-om. Drugu struju predvode pripadnici tzv. stare udbaške strukture u SDS-u, predvođeni Milovanom Cickom Bjelicom, Obrenom Petrovićem i Mićom Mićićem, koji, što zbog želje da uđu u vlast na entitetskom nivuo, što po nalogu iz Srbije, iz koje se zagovara „svesrpsko“ političko jedinstvo, kako bi zvanični Beograd mogao da ima punu kontrolu nad djelovanjem političara iz RS i na entitetskom i na državnom nivou. 

Ako se u SDS desi politički razdor, što bi u najgorem scenariju značilo cijepanje stranke i odlazak nekih od izabranih poslanika pod okrilje SNSD-a, veliko pitanje je da li bi Dodiku onda trebao cijeli DNS ili samo poslanici koje kontroliše Nedeljko Čubrilović. 

(zurnal.info)