Informacioni napredak

Vlada RS traži IT izvođača: Svi kablovi vode u Prointer

Piše: Žana Gauk

Nakon što je, po tvrdnjama i ubjeđenju premijerke RS Željke Cvijanović, obezbijedila bolji život građana Republike Srpske, Vlada RS milione KM ulaže u sopstveni IT razvoj. Nakon tendera za servere i razvlačenje novih kablova, teškog 9,4 miliona KM, za održavanje postojećeg sistema daje 300.000 KM. Banjalučkom “Prointeru” istekao je jednogodišnji ugovor.

Bolji, duži život građana, sveopšti prosperitet i blagodeti za koje Vlada Republike Srpske na čelu sa Željkom Cvijanović tvrdi da je obezbijedila na ovim prostorima, mora da prati, po ojađeni budžet, kataklizmični IT razvoj. Za održavanje računara ponovo će zavući ruku u džep poreskih obveznika i uzeti gotovo 300.000 KM, jer je “Prointeru” istekao jednogodišnji ugovor.  

Novi ugovor pripašće firmi koja u posljednje tri godine ima zbirni promet ne manji od pola miliona KM, a ponudu mora da dostavi najkasnije do 12. decembra. U uslovima se dalje navodi da ponuđač mora da “ima uspješno iskustvo u realizaciji jednog ugovora u vrijednosti ne manjoj od 240.000 KM bez uračunatog PDV-a, koji je za predmet imao nabavku održavanje ‘data centra’ i/ili infrastrukture informacionog sistema u posljednje tri godine”.

“Vlada RS neće priznati iskustvo u realizaciji više ugovora čija je zbirna vrijednost 240.000 KM bez PDV-a, odnosno, bar jedan ugovor mora imati zahtijevanu vrijednost. Ugovorni organ posjeduje tri fizički odvojene lokacije (dvije u Banjaluci i jednu u Trebinju) na kojima zahtijeva svakodnevnu angažovanost osoblja 24/7 tokom čitavog perioda trajanja ugovora, sa tačno definisanim rokovima za intervenciju. Uzmajući u obzir da je oprema koja je pedmet održavanja na kraju životnog ciklusa postoji povećana potreba za čestim servisnim intervencijama kako bi sistem ostao funkcionalan”, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Vlada RS je, takođe, navela da od tehničkog osoblja izabrane firme traži određene sertifikate, a "na osnovu iskusava prizašlih iz dosadašnjeg održavanja 'data centra'". Prošle godine upravo “Prointer”, iza kojeg i dalje nezvanično stoji sin predsjednika RS Milorada Dodika, Igor Dodik, priložio je sve tražene dokumente i potukao drugog ponuđača. Ugovor je potpisao 25. decembra.

Za kablove i servere 9,4 miliona KM

Sve ovo dešava se samo sedam dana nakon što je izvršna vlast raspisala tender težak 9,4 miliona KM za razvlačenje novih kablova i proširenje kapaciteta internet servisa i “data centra” u svom Administrativnom centru i staroj zgradi u Banjaluci.  

Kako je Žurnal već pisao, u raspisanoj nabavci navedeno je da ponuđač mora da ima bar jedan ugovor vrijedan 1,9 miliona KM bez uračunatog PDV-a koji se ticao nabavke aktivne mrežne opreme i drugi identične vrijednosti koji je za predmet nabavke imao servere i storidže. Vlada od takvih firmi traži i minimalno 18 članova tehničkog tima.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“ naveo je da je favorizacija očigledna, jer uz propisanu cifru jasno stoje odrednice nekog od ranijih ugovora ponuđača. Ponude za novu milionsku nabavku Vlada će čekati do 3. decembra, a odabrana firma, od datuma potpisa ugovora, imaće 120 dana da završi posao. Nakon što sistem proradi, sve će biti plaćeno u 48 rata.

Ovo, po dobro poznatoj praksi, nije bilo planirano početkom godine niti su građani obaviješteni o trošenju novih miliona KM za IT napredak izvršne vlasti. Vlada je sve mogla da pokrije posebnom odlukom o pokretanju nabavke, baš kao što je to bio slučaj i sa opremanjem štala i kupovinom novih vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Za Ninićeve licence šest miliona KM

Da Vlada RS javnim novcem i te kako vodi računa o informacionom napretku pokazala je i polovinom godine kada je premijerka Cvijanović kod jednog od osnivača SNSD-a i poznatog IT tender stručnjaka Nebojše Ninića obezbijedila Microsoft licence i to po cijeni od šest miliona KM sa uračunatim PDV-om.

Ovaj posao zaključen je za period od 2018. do 2020. godine a, interesantno, jedini ponuđač bio je upravo „Lanaco“, kao ovlašćeni Microsoft partner. Licence za potrebe Vlade, od 2016. do 2012. godine, progutale su 6,8 miliona KM iz republičkog budžeta, a samo prošle je dato 1,87 miliona KM.

(zurnal.info)