Helikopterski servis RS

Leteći cirkus Milorada Dodika: Skupocjeni alat za predsjednikov taksi

Foto: RTV BN
Piše: Žana Gauk

Novi helikopter, za koji se Vlada RS zadužila 9,3 miliona KM, i koji je bez objašnjenja korišten u kampanji SNSD-a pred protekle izbore, potrebno je održavati. Četiri seta alata koštaće oko 42.000 KM.

Helikopter AW119 ''Koala'', za koji se Vlada Republike Srpske krajem prošle godine zadužila 9,3 miliona KM, u kampanji Saveza nezavisnh socijaldemokrata pokazao se kao izuzetno dobar,  jer predsjednik RS Milorad Dodik i svita nisu kasnili na zakazane tribine. Kako bi i dalje služio svrsi, Helikopterski servis RS kupuje specijalni alat po specijalnoj cijeni od 42.089 KM.

U tenderu stoji da ponuđač minimalno godinu dana mora da garantuje za kvalitet, a ponudu može da dostavi do 12. novembra.

„Predmet nabavke su četiri seta alata. Set za nadogradnju čaura na repnom rotoru, komplet alata za ugradnju glavčine i lopatica repnog rotora, set za statičko balansiranje repnog rotora i set pinova za podešavanje komandi repa. Rok isporuke je 90 dana od dana potpisivanja ugovra“, stoi između ostalog u dokumentaciji.

Iako su iz Helikopterskog servisa prošle godine isticali da će „Augusta 119“, prije svega, služiti za medicinsku evakuaciju, supermoderni helikopter najviše koriste Dodik i premijerka Željka Cvijanović. U protekloj kampanji društvo su im često  pravili i ostali visoki funkcioneri SNSD-a, a ponekad privilegiju da se provozaju novom letjelicom imali su i visoki funkcioneri DNS-a i SP-a, koalicionih partnera SNSD-a.

„Koala“ na rate sa grejs periodom

Na međunarodni tender za nabavku helikoptera u avgustu prošle godine stigla je samo ponuda italijanske firme “Leonardo”, a Vlada RSveć 17. avgusta usvojila je informaciju o dugoročnom kreditu.

„Ministarstvo finansija RS sprovelo je proceduru javne nabavke metodom otvorenog postupka, a najpovoljnija ponuda je od NLB banke Banjaluka. Ministar finansija Zoran Tegeltija ovlašćen je da potpiše ugovor o dugoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od 9,3 miliona KM“, saopšteno je tada iz Biroa za odnose s javnošću Vlade.

Navedeno je da je rok za otplatu kredita šest godina, sa trogodišnjim „grejs periodom“. Građani RS ovaj novac vraćaće po kamatnoj stopi od 2,85 odsto.

Helikopterski servis, kako je svojevremeno napominjao direktor Boban Kusturić, sada, uz taksiranje za potrebe vladajuće elite, ima mogućnost da radi složenije stvari i to sa dva pilota. Letjelica je opremljena i setom za gašenje požara, ali može da bude od koristi i specijalnim jedinicama policije.

Servis je, istakao je tada, dostupan 24 časa dnevno. Da je zaista tako svjedoči i podatak da je jedan od helikoptera na prošlogodišnji novogodišnji koncert u Banjaluku dovezao pjevačicu Svetlanu Ražnatović.

(zurnal.info)