Preko zajedničke firme TMR:Fadil Novalić i Nermin Džindić izvukli više od milion maraka iz Pretisa!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Preko zajedničke firme TMR: Fadil Novalić i Nermin Džindić izvukli više od milion maraka iz Pretisa!

Federalna firma Pretis d.d., kojom upravljaju Novalić i Džindić, kupovala je robu od privatne firme TMR, čiji su vlasnici Novalić i Džindić. Poslovanje Pretisa i TMR-a dokumentovala i Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Novcem izvučenim iz Pretisa Novalić i Džindić prošle godine kupili halu u krugu Unis Toolsa

Fadil Novalić i Nermin Džindić izvukli više od milion maraka iz Pretisa!

Privatna firma koja je u vlasništvu porodice federalnog premijera Fadila Novalića i federalnog ministra energije rudarstva i industrije Nermina Džindića godinama izvlači novac iz namjenske industrije BiH! U pitanju je kompanija TMR doo Sarajevo koja je, prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, većinu svojih proizvoda prodala vogošćanskom Pretisu. I formalno i suštinski, obje firme kontrolišu Fadil Novalić i Nermin Džindić.

PORODIČNO - POSLOVNA  IDILA

Kompanija Termo Metal Resist d.o.o. Sarajevo registrovana je 2008.godine. Trenutno, prema sudskom registru, upisani temeljni kapital ove kompanije je 378 hiljada maraka. Direktorica firme je Ada Novalić, inače kćerka federalnog premijera Fadila Novalića. Kao vlasnici TMR-a navedeni su Nermin Džindić sa 9,43 posto kapitala, Samir Iskrić sa 3 posto, Ada Novalić sa 25 posto, Azra Novalić sa 10,7 posto, Munir Novalić sa 18 posto, Naida Nivalić sa 17,86 posto. Među vlasnicima su, dakle, Nermin Džindić - federalni ministar energije rudarstva i industrije, Ada, Azra i Aida Novalić - kćerke  Fadila Novalića, te Samir Iskrić, šef kabineta federalnog premijera.

Prema podacima Registra za vrijednosne papire FBiH, većinski vlasnik firme Pretis d.d. Vogošća je Federacija BiH čiji udio iznosi 51 posto. Formalno, Pretisom upravlja Vlada Federacije BiH, odnosno Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije. Suštinski - to su Fadil Novalić i Nermin Džindić. Dakle, premijer i ministar imaju apsolutnu kontrolu i u firmi TMR i u "državnom" Pretisu. 

"Najznačajniji domaći kupci TMR-a su Pretis d.d. Vogošća, PRIMATEH d.o.o. Gradačac, Tool Precision Srebrenik", navedeno je u Izvještaju o kontroli TMR-a koji su početkom ove godine sačinili inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

To znači da je federalna firma Pretis d.d., kojom upravljaju Novalić i Džindić, kupovala robu od privatne firme TMR, čiji su vlasnici Novalić i Džindić! 

DVA MILIONA MARAKA PROMETA

Otkako su Fadil Novalić i Nermin Džindić 2015. godine postali premijer, odnosno ministar, njihova firma TMR ostvarila je promet iznosu od oko 2 miliona maraka. Veći dio tog prometa ostvaren je sa kompanijom Pretis d.d., kojom upravlja Vlada Federacije BiH. Novcem izvučenim iz Pretisa, Novalićeva i Džindićeva firma uspjela je u krugu Unisa prošle godine kupiti i halu površine 2356 kvadrata. Takozvani proizvodni prostor kupljen je u avgustu prošle godine od Unis -UTL d.o.o. Vogošća. Cijena je bila 506 hiljada maraka. 

Vlasnik Unis UTL-a je gradačačka firma TMD čiji je vasnik porodica Hanić s kojom je Fadil Novalić godinama imao zajednička ulaganja. U pitanju je poslovna hala koja je nakada pripadala državnoj kompaniji UNIS TOOLS koja se nalazi u stečaju, a kojom je, tokom propadanja, kao član Nadzornog odbora, upravljao - Fadil Novalić. 

(zurnal.info)