Žurnalova istraživačka priča otkrila kriminal (1):Vlasnici škole za odrasle Multilingua za četiri godine prodali 217 nezakonitih diploma
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Žurnalova istraživačka priča otkrila kriminal (1): Vlasnici škole za odrasle Multilingua za četiri godine prodali 217 nezakonitih diploma

Centar za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta prodavao je diplome i za zanimanja za koja nije imao sva potrebna odobrenja, a za neka zanimanja su dozvole dobili na osnovu krivotvorenih potpisa nekoliko profesora. Tužilaštvo USK pokrenulo je istragu protiv Šemsudina Habibovića, njegove supruge Maide Cepić-Habibović, Neire Šabić i pravnog lica Multilingua. Šemsudin Habibović i Neira Šabić su ranije osuđivani zbog krivotvorenja isprava

Vlasnici škole za odrasle Multilingua za četiri godine prodali 217 nezakonitih diploma
Diplome koštale od oko 1.500 KM

Žurnalova istraživačka priča iz januara 2019. godine o kupovini diploma otvorila je „pandorinu kutiju“ i razotkrila mnogo veću aferu od tada prikazane.

Podsjetimo da je novinarka Žurnala Azra Omerović, preko posrednika Senada Pehlivana, za samo 17 dana stekla diplomu srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta, a da nije bila ni na jednom satu. Cijena diplome je bila 2.500 KM.

Uslijedila je istraga Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, a ubrzo i sudski proces. Kao što je poznato, Pehlivan je pravomoćno oslobođen optužbe, dok je prokurista škole koja je izdala diplomu Šemsudin Habibović osuđen na 13 mjeseci zatvora, a direktorica Neira Šabić na osam mjeseci uslovno. 

Oslobođen prodavač diploma iz Žurnalovog videa!Krivotvorenje pravdeOslobođen prodavač diploma iz Žurnalovog videa!

No, ovaj predmet bio je samo uvertira za istragu koja će uslijediti u augustu prošle godine i kojom je razotkrivena mnogo veća afera: Centar za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta od maja 2015. do sredine 2019. izdao je više od 200 nezakonitih diploma.  

Istragom su obuhvaćeni već ranije osuđeni Šemsudin HabibovićNeira Šabić, te Maida Cepić-Habibović i pravno lice Multilingua. Na teret im se stavljaju krivična djela organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja, pranjem novca i krivotvorenjem službene isprave. 

Počelo suđenje prodavačima diploma iz Žurnalovog videaSanski MostPočelo suđenje prodavačima diploma iz Žurnalovog videa

Njihov modus operandi bio je isti kao i u Žurnalovom videu: bilo je dovoljno da donesete novac, uručite ga nekom od osumnjičenih i postali ste vlasnik diplome.

Sve navedeno je tokom upravnog nadzora početkom 2019. godine razotkrilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Unsko-sanskog kantona. Oni su, saznajemo iz svojih izvora, utvrdili da je Mulitlingua za četiri godine omogućila da 217 osoba iz Bosne i Hercegovine, stekne diplome, a da prethodno nisu pohađali nastavu, niti su polagali završne ispite ili programe prekvalifikacije.

Ova škola je izdavala diplome i za zanimanja za koja nisu imali potrebna odobrenja od nadležnog Ministarstva za izvođenje nastave i obuke. Tako su, na primjer, izdali diplome za automehaničara, kuhara, metalostrugara, šumskog tehničara, vodoinstalatera, zavarivača i mašinskog tehničara programera CNC mašina.

U Multilinga se mogla dobiti diplomu i prekvalifikacija za pojedina zanimanja za koja ustvari nisu imali ispunjene uslove da izvode nastavni program. Neka od njih su: njemački jezik, zidar, stolar, bravar, električar, medicinska sestra – tehničar, vozač motornih vozila, frizer, njegovatelj...

Osim navedenog, otkriveno je i da su od nadležnog Ministarstva dobili dozvole za nastavne programe osposobljavanja za 11 zanimanja, a za koja, također, nisu ispunjavaju uslove. Ovo su "riješili" na način da je bračni par Habibović, po osnivanju Multilinga 2015. godine, krivotvorio potpise nekoliko profesora s namjerom da u postupku dobijanja dozvola za izvođenje određenih programa osposobljavanja kod nadležnog Ministarstva prikažu da imaju nastavni kadar neophodan za izvođenje nastave.

Saznajemo da su diplome prodavali po pojedinačnoj cijeni od oko 1.500 KM i prostom računicom dođemo do cifre oko 325.000 KM imovinske koristi, koliko su otprilike činjenjem ovih krivičnih djela osumnjičeni ostvarili. Većinu novca su primali „na ruke“ umjesto da je uplaćivan preko transakcijskih računa škole.

(zurnal.info)