Reanimacija

Vlada FBiH spasila berzu

Zahvaljujući emisiji obveznica kojima seVlada FBiH na finansijskom tržištu zadužila za 64 miliona maraka, Sarajevska berza je u septembru ostvarila najveći mjesečni promet u poslednje tri godine, ukupno 70,4 miliona maraka. Bez ove “podrške” Vlade FBiH septembarski promet na SASE iznosio bi tek 6,6 miliona maraka, što je najmanji mjesečni promet od početka ove godine.

Podvlačenjem crte nakon prvih devet mjeseci ove godine najviše razloga za zadovoljstvo imaju dioničari Hidrogradnje, čije su dionice na kraju septembra vrijedile 55 posto više nego na početku godine, iako je njihova tržišna cijena u septembru na mjesečnom nivou pala za 3,3 posto.

Razloga da se žale nemaju ni dioničari Energoinvesta, jer su zahvaljujući septembarskom skoku od 8,9 posto cijene ovih dionica u odnosu na početak godine bile veće za 18,9 posto.

Telekomi u plusu, elektroprivrede u minusu

Devetomjesečnu zaradu uknjižili su i dioničari BH telecoma i HT Mostar, pri čemu su bolje prošli dioničari HT Mostar, sa zaradom od devet posto. Dionice HT Mostar u pozitivnu zonu doveo je septembarski skok od 10 posto, bez kojeg bi i dioničari ove kompanije bili u kategoriji ovogodišnjih gubitnika.

Skromnu devetomjesečnu zaradu, tri posto, uknjižili su i dioničari najprofitabilnije domaće kompanije, sarajevskog BH telecoma, čija je dionica nakon tri mjeseca kontinuiranog pada u septembru ponovo zabilježila rast, od simboličnih 1,6 posto.

Primjeri Energoinvesta i Hidrogradnje samo dokazuju da se na berzi i tokom najveće krize može zaraditi, mada je broj gubitnika višestruko veći.

Na vrhu liste dionica čija je cijena na kraju septembra bila manja nego na početku godine su dionice sarajevskog Bosnalijeka čiji su vlasnici tokom prvih devet mjeseci ove godine izgubili 27 posto a cijena ovih dionica na SASE već četvrti mjesec bilježi kontinuirani pad tržišne vrijednosti na mjesečnom nivou.

Iako je Bosnalijek posluje uspješno i ostvaruje profit, na cijenu njegovih dionica uspješno poslovanje izgleda ima sasvim suprotan efekat od očekivanog. U isto vrijeme dionice sarajevske Hidrogradnje, koja jedva proživljava i sa neizvjesnom budućnošću, od početka ove godine pokazale su se kao ubjedljivo najbolja investicja, što se takođe kosi sa logikom.

 {fusionchart id="94" SASE I_IX_2011}

Dionice Sarajevo osiguranja “u crvenom”

Neprijatno iznenađenje dioničarima priredilo je i Sarajevo osiguranje, najveća osiguravajuća kuća u BiH, čije su dionice u septembru potonule za 13,9 posto pa je u odnosu na cijenu sa početka godine njiihova cijena na kraju septembra bila manja za 12,9 posto.

Očigledno je da povlačenje Sarajevo osiguranja sa službene kotacije SASE početkom ove godine, neuobičajen i teško objašnjiv potez, nije donijelo koristi dioničarima.

Među gubitnicima su se našle i dionice elektroprivreda, uprkos mantri da je energetski sektor naš najveći potencijal sa svijetlom budućnošću. Za razliku od političara, u tu perspektivu investitori ne vjeruju izgleda previše. Činjenica da u obje elektroprivrede država ima 90 posto vlasništva znači da mali dioničari nemaju ni teoretske šanse da utiču na vođenje kompanije, u kojoj politika “vedri i oblači”, a finansijski uspješno poslovanje i efikasno upravljanje nikada nije ni bilo prioritet većinskog vlasnika.

Skuplja struja, jeftinije dionice

Tokom septembra dionice mostarske Elektroprivrede HZ HB zabilježile su pad od 3,5 posto, što je već treći mjesec zaredom kako cijena ove dionice tone, pa je devetomjesečni saldo ove dionice posato negativan jer joj je cijena za dva posto manja nego na početku godine. Kako su do kraja godine ostala još gotovo tri mjeseca, EP HZ HB još uvijek ima šanse za “popravni” te da se do kraja godine ipak nađe, barem u simboličnom, plusu.

Dionice Elektroprivrede BiH i pored septembarskog rasta od 0,8 posto, gledano od početka godine svojim vlasnicima donijele su gubitak od 9,6 posto, uz slabašnu nadu da bi do kraja godine možda ipak mogle nadoknaditi dosadašnji gubitak.

Bez obzira na nekolicinu dioinica koje su od početka godine uknjižile impresivan rast, definitivan oporavak SASE ostaje stvar “svijetle budućnosti” čiji će dolazak zavisiti isključivo od pojave investitora sa svježim novcem. Za sada, takvim investitorima berze u BiH ostaje negdje na dnu liste prioriteta.

(zurnal.info)