Praktična žena

Kad sam postala majka svom mužu?

Dženana Alađuz

Mnogo sam očekivala od naše godišnjice. Niskobudžetni seks i grad sa pametnijim dijalozima, znate nas oboje čitamo. Malo šetnje, fina večera i čaša vina, lascivni pogledi i česti stisak bedara, te na kraju dana zasluženi ludi seks. Patetično sam željela vrijeme samo za nas kad nećemo brisati nos, prati guzu, već pričati jedno s drugim kao odrasli. Nedavno, sasvim slučajno sjeli smo u kafić i zbog uskih stolova bili vrlo blizu jednom drugom, tako blizu da smo se većinu vremena gledali u oči. Osjećali smo se prvih pola sata vrlo neobično, mislim šta se imamo gledati u oči pa mi smo u braku? Bilo je to, složili smo se na kraju, zanimljivo iskustvo koje vrijedi ponoviti. Godišnjica zabavljanja – idealna prilika.

PREDIGRA

Počelo je dobro, čak odlično. Plan da se ratosiljamo djeteta je usvojen, moje najbolje gaće su čiste, njega sam pustila noć prije da se naspava. S predumišljajem naravno, u namjeri da godišnjicu provedem s funkcionalnim mužem koji će mi pokazati koliko cijeni što ga trpim već 15 godina. Pravi kliše, znam, mogu ga cijeniti samo oni koji znaju kako su prilike za seks rijetke onima koji spavaju u istoj sobi sa djetetom i mačkom.

Obukla sam sretne gaće i to je bilo to od zabave. Šetnja je otkazana obzirom da je napolju počela oluja, iz vedra neba naravno. Od fine večere i čaše vina ni pomena. Naime dragi mi je odmah pao u zagrljaj. Od napada migrene, ne od strasti. Uslijed tablete koju je popio jesam dobila medvjeđi zagrljaj al od njega mi nije bridila stražnjica, već mišica koju je zgrabio i obmotao oko glave kao mokar peškir.

Mislila sam da će mi to veče obje ruke utrnuti od nečeg drugog, a ne od njegove glavurde na jednoj i Medene na drugoj mišici. Bajdvej, od plana da je uvalimo tetki nije bilo ništa jer je ona nepogrešivim instinktom uvidjela pukotinu u odbrani i uvukla se u naš krevet.

Dok sam ležala na leđima i gledala u strop, shvatila sam da sam cijeli dan iščekivala ovu pozu. (Znate onu nepravedno ocrnjenu misionarsku pozu u kojoj po mom sjećanju žena najmanje radi a najviše dobija? E ako znate pošaljite mi crtež da se podsjetim, unaprijed hvala). Od ove godišnjice jedina bolja mi je bila ona u kojoj sam romantičnu večeru u meksičkom restoranu provela povraćajući u toaletu.

Zar je previše očekivati da jedna noć bude filmska? Da li je moguće da sve emisije, serije, knjige lažu da je nakon tridesete seks ludilo, da je The Faca uvijek spreman, da u pravom trenutku djeca neopazice nestanu kod tetke, a da je moja ljepota jača od svake bolesti? Zašto smo prestali spavati goli i čemu vuneni šal pri ruci?

JOŠ PITANJA

Kad smo prije zašli u godine u kojima glavobolja odnosi pobjedu nad žudnjom? Nekad smo na putovanja nosili hrpu kondoma, a danas bez antibiotika ne napuštamo ni Kanton Sarajevo.

Gdje nestade neobuzdana strast? Sjećam se vremena, ne tako davnog vjerujte mi, kad nisam imala najbolje gaće jer bi on iste pocijepao.

Kad me je pitao zašto ga gledam s čežnjom samo kad se bezglasno molim preko glave El Ninje da zaspe već jednom, slagala sam i okrivila povećanje dioptrije.

Kako sam postala žena koja pri pogledu na njegovo tijelo prvo uoči da su mu goli bubrezi? Umjesto da ga prpošno štipnem hvatam sebe kako mu trpam majicu u pantalone. Kad sam postala majka svom mužu? Svaki dan ga pitam šta je ručao na poslu! Hej šta je ručao? I porazno je ali to me stvarno interesuje.

Jedini prijatelj kojem mogu da se pojadam je hemoroid, koji mi je posljednje dvije godine bliži od najrođenijih. Ostali su odustali jer nisu mogli da se uklope u raspored ljudi koji od frke ne znaju gdje im je dupe gdje glava. Još samo da zaspem sjedeći pred Dnevnikom u pola 8 pa da se objesim.

Bolje je da ne znam ko je prvi rekao da je zrelo doba najbolje za ženu, bilo bi mu isto kao Aldinu na benzinskoj pumpi, znate onom volu u kupusu.

(zurnal.info)