Država zaradila na Hidrogradnji, izgubila na Bosnalijeku

Kako se bliži kraj godine investitori na Sarajevskoj berzi imaju sve manje razloga za zadovoljstvo. Nakon kratkotrajnog septembarskog oporavka, tokom oktobra cijena većine dionica ponovo je zabilježila pad, pri čemu je vrijednost indeksa SASX-10 na mjesečnom nivou zabilježila pad od 4,9 posto.

Na vrhu liste dionica koje su zabilježile pad veći od prosjeka tržišta našla se dionica Hidrogradnje, sa oktobarskim "minusom" od 9,6 posto. Bez obzira na ovaj pad dionica Hidrogradnje još uvijek je najbolja ovogodišnja investicija jer je u odnosu na početak godine njena cijena na kraju oktobra još uvijek bila za 40 posto veća

U oktobru je pad cijene veći od prosjeka tržišta zabilježila i dionica najprofitabilnije domaće kompanije, BH Telecoma, čija je cijena na SASE tokom oktobra pala za 6,4 posto čime je ova dionica svojim vlasnicima i na godišnjem nivou donijela gubitak, pošto je u odnosu na početak godine njena cijena manja za 3,49 posto.

Pad cijene zabilježile su i dionice HT Mostar koje su nakon septembarskog rasta od 10,2 posto, oktobar završile u sa minusom od 2,4 posto. I pored ovog pada njihova cijena je još uvijek za 6,4 posto veća nego što je bila na početku godine, pa bi dioničari s obzirom na situaciju na tržištu ipak trebali biti zadovoljni.

Padaju i dionice elektroprivreda

Neprijatno iznenađenje investitorima priredila je i dionica Sarajevo osiguranja, koja je nakon rekordnog septembarskog pada od 13,9 posto, nastavila da tone i u oktobru, kada je njena tržišna cijena pala za dodatnih 5,7 posto. Dioničarima samo ostaje da gledaju kako ovogodišnji gubitak na ovoj dionici raste jer joj je cijena u odnosu na početak godine manja za 17,8 posto, te da se nadaju da će do kraja godine ipak doći do preokreta koji bi barem smanjio godišnji gubitak.

Padaju cijene i dionica elektroprivreda, pa je tokom oktobra dionica Elektroprivrede BiH uknjižila gubitak svoje tržišne vrijednosti od 4,7 posto dok je pad mostarske Elektroprivrede HZ HB iznosio 5,5 posto. U odnosu na početak godine dioničari i jedne i druge elektroprivrede su minusu,, pri čemu su puno gore prošli vlasnici dionica EP BiH čija je cijena od početka godine pala za 13,9 posto, dok je kod mostarske elektroprivrede taj gubitak nešto manji, 7,4 posto.

U minusu je završila i dionica Energoinvesta čija je cijena nakon septembarskog skoka od 8,9 posto, tokom oktobra pala za 0,8 posto, ali je u odnosu na početak godine još uvijek veća za 17,8 posto što ovu dionicu čini jednom od najboljih ovogodišnjih investicija, pošto je cijena većine dionica manja nego na početku godine.

Među gubitnicima su i dioničari Bosnalijeka, takođe profitabilne kompanije, čija dionica već četiri mjeseca uzastopno bilježi pad. Nakon oktobarskog pada od 6,1 posto dionica Bosnalijeka svojim dioničarima je povećala i gubitak na godišnjem nivou jer je njena cijena u odnosu na početak godine pala za 31,5 posto.

{fusionchart id="95" SASE 1011}

Vlada FBiH na gubitku tri miliona KM

Neto gubitnik u ovoj priči je Vlada FBiH koja je vlasnik 67 posto kapitala u Hidrogradnji i 19,26 posto kapitala u Bosnalijeku. Zahvaljući rastu tržišne cijene dionica Hidrogradnje tokom ove godine, vrijednost državnog kapitala je porasla za tri miliona maraka u odnosu na početak godine. Loša vijest je da je zbog pada cijene dionica Bosnalijeka, vrijednost državnog kapitala u ovoj kompaniji smanjena za 6,5 miliona maraka. Kako je gubitak na dionicama Bosnalijeka duplo veći od zarade na rastu dionica Hidrogradnje, država je na kraju na čistom gubitku od tri miliona maraka.
Naravno, ovdje je za sada riječ samo o "papirnatom" dobitku i gubitku, jer temeljno pravilo trgovanja na berzi je da vlasnik dionica nije ni zaradio niti izgubio sve dok dionice konačno ne proda. Ipak, odlučili se vlada na prodaju državnog kapitala u ovim preduzećima, što je u više navrata najavljivano, cijena njihovih dionica na berzi je svakako jedan od faktora koji potencijalni kupci uzimaju u obzir kod određivanja svoje ponude. Kako sada stvari stoje, Vlada FBiH bi puno bolje prošla da je svoj udio u Bosnalijeku prodala na početku godine.

(zurnal.info)