otkrivamo

BH Telecom iduće godine ide na prodaju

Domaće vlasti ozbiljno računaju sa prodajom državnog kapitala u BH Telecomu u 2012. godini. Kako se navodi u dokumentu "Ekonomski i fiskalni program 2011-2013" koji je Vijeće ministara BiH usvojilo još početkom ove godine i proslijedilo Evropskoj komisiji, prihod od privatizacije u 2012. godini trebao bi iznositi 216 miliona maraka, ali "ako se privatizacija BH Telekoma BH provede u 2012. godini ukupan iznos bi bio od 1‐2 milijarde KM".

Stručnjaci iz Direkcije za ekonomsko planiranje pri Vijeću ministara BiH koji su i pripremali ovaj dokument, računaju da bi za 780 miliona maraka, koliko iznosi nominalna vrijednost kapitala BH Telecoma, "u  slučaju  porasta  tržišne  vrijednosti  ove  firme  od  20‐50 posto  na  berzi" mogli dobiti  "i  do  1,5‐2  milijarde  KM".

Prodaćemo, a možda i nećemo

Ekonomski i fiskalni program je obavezna "domaća zadaća" koju BiH mora napraviti svake godine i proslijediti u Brisel i "ovo je ključni dokument za kreiranje i vođenje ekonomske politike države koja još nema status kandidata za članstvo u EU", kako piše u uvodu programa.

Trenutno tržišna vrijednost BH telecoma je 1,09 milijardi maraka što znači da je tržišna vrijednost 90 posto kapitala, koji je u vlasništvu države, 900 miliona maraka.

Računica o prihodu od 1,5 do 2 milijarde bazirana je na pretpostavci prodaje cjelokupnog državnog kapitala u BH Telecomu, što ni najvatrenije pristalice privatizacije ove kompanije nisu predlagale. Umjesto toga kalkulisalo se sa prodajom 51 posto kapitala, što znači da bi u tom slučaju država mogla inkasirati između 500 miliona i milijardu maraka.

Za utjehu protivnicima privatizacije BH Telecoma, domaće vlasti su Evropskoj komisiji najavile i da će već u ovoj godini privatizovati i preostali državni kapital u Bosnalijeku, Aluminiju, Hidrogradnji, Energoinvestu, ali za sada ništa konkretno nije urađeno na njihovoj prodaji i veliko je pitanje da li će do ove prodaje doći i naredne godine.

Jedna pričaju građanima, drugo  Briselu

Vladajuće stranke u Federaciji BiH, SDP i SDA, do sada su građane ubjeđivale da prodaja "porodičnog srebra" ne dolazi u obzir  ali je istovremeno Vijeće ministara BiH Evropskoj komisiji najavilo skoru prodaju.

Tako se logično postavlja pitanje kredibiliteta, odnosno da li vlast govori istinu  građanima kada tvrdi da prodaja BH Telecoma ne dolazi u obzir ili kada  Evropskoj komisiji  najavljuje privatizaciju u 2012. godini.
(zurnal.info)