Standard & Poor's

Snižen kreditni rejting BiH

Standard & Poor's snizio je kreditni rejting BiH za jednu stepenicu, sa dosadašnjeg “B+” na “B”, prvenstveno zbog političke blokade koja onemogućava formiranje Vijeća ministara i loših izgleda za domaću ekonomiju u narednoj godini. Sve zajedno rastjeruje i potencijalne strane investitore bez čijeg novca šanse za ekonomski oporavak su još manje. Priliv stranih investicija u BiH na najnižem je nivou u poslednjih 10 godina, što i nije neko iznenađenje. Politička prepucavanja i paraliza u BiH za posljedicu imaju i da je ulazak BiH u EU, koji je ionako bio stvar daleke budućnosti, postao još dalji, što dodatno obeshrabruje potencijalne investitore.

I dosadašnji kreditni rejting svrstavao je BiH u kategoriju “smeća”, što znači da je pozajmljivanje novca BiH prilično rizičan posao, bez sigurnosti da će pozajmljeni novac biti vraćen.

Ravno do dna

Najnovijim sniženjem rejtinga samo smo pali još niže, ali je jedina utjeha da BiH ionako ne pozajmljuje novac na svjetskom tržištu, jer i sa dosadašnjim rejtingom bilo bi teško naći kreditora voljnog da nam pozajmi novac, bez lihvarskih kamata.

Ipak iako se BiH za sada zadužuje samo na unutrašnjem tržištu, kroz emisije entitetskih obaveznica, pad rejtinga mogao bi rezultirati povećanjem kamata koje će entiteti morati plaćati domaćim kupcima obveznica, od kojih većinu ionako čine banke.

Loša vijest je da analitičari S&P predviđaji ekonomski rast u BiH u narednoj godini “oko nule”, što je još gora prognoza od MMF-a koji još uvijek optimistično očekuje da bi ipak mogli imati simboličan rast od 0,7 posto u idućoj godini.

Uskoro novo smanjenje rejtinga

Postoje realne šanse da kreditni rejting BiH ubrzo bude ponovo smanjen, ukoliko ne dođe do usvajanja državnog budžeta za ovu i narednu godinu. Teoretski, ukoliko do 31. decembra ne bude barem formalno usvojen ovogodišnji budžet, od 1. januara bi moglo doći do totalnog finansijskog kolapsa u finansiranju državnih institucija.

Ovu godinu BiH se “provukla” bez usvojenog budžeta na državnom nivou zbog ustavne odredbe koja omogućava da se do donošenja budžeta finasiranje obezbjeđuje tromjesečnim odlukama o privremenom finansiranju pri čemu se kao osnovica uzima visina budžeta iz prethodne godine.

Ukoliko do kraja decembra ne bude usvojen ovogodišnji budžet BiH, onda u januaru, barem sa formalne strane, ne bi bilo moguće donositi ni odluke o privremenom finansiranju “na nivou prošlogodišnjeg budžeta”, jer prošlogodišnjeg budžeta jednostavno - nema.

Analitičari iz Standard &Poor's koji strahuju da je ovo realan scenarij, nisu u pravu. Poznavajući naše političare, šanse da a državni parlamentarci, ministri i ostala administracija ostanu bez plata, su minimalne, jer njima nikada ustav i zakoni nisu predstavljali smetnju, kada se radi o trošenju budžetskog novca.

(zurnal.info)