Junaci našeg doba

Ekspert za medije, građevinarstvo, privatizaciju, politiku i sport postao stručnjak za hidropotencijale

lj. k.

Željko Kopanja je odavno pokazao i dokazao da je izuzetno svestrana ličnost. Iako se i njegov dosadašnji angažman može okarakterizirati skoro neljudskim, on je ipak odlučio da proširi svoja interesovanja. Nakon dostignuća u oblasti svih vrsta medija, privatizacije, građevinarstva, geopolitike, prosvjete, kulture, sporta, estrade, pravde i krivde, prebacio se na polja elektroprivrede i hidropotencijala.

Podsjetimo one koji su prespavali zadnjih par decenija, Kopanja je vlasnik banjalučkih “Nezavisnih novina”, “Glasa Srpske” i “NES” radija, a ima veliki uticaj i na uređivačku politiku RT RS-a, koji ostvaruje putem direktora javnog servisa I intimnog prijatelja Dragana Davidovića. Kopanja je dugogodišnji prijatelj i sa predsjednikom RS i najuticajnijim čovjekom u ovom entitetu Miloradom Dodikom, bez obzira što između njih, s vremena na vrijeme (uglavnom zbog kolizije u ličnim interesima) sijevnu varnice. Javna je tajna da Kopanja ima čvrste veze i sa pojedinim ministrima u Vladi RS, prije svega sa ministrom pravde Džeraldom Selmanom, ministrom saobraćjaja i veza Nedeljkom Čubrilovićem, te ministrom prosvjete i kulture Antonom Kasipovićem. Blagovremeno je svoje poslove proširio i na građevinarstvo, a kada mu obaveze dopuste bio je i u upravi Fudbalskog kluba “Borac”...

Odnedavno je zagazio u u oblast energetike. Svoj uticaj u tom segmentu ostvarivaće kao član Nadzornog odbora ZP “Hidroelektrane na Vrbasu”. Skupština akcionara ZP “Hiroelektrane na Vrbasu” je 11. novembra donijela odluku prema kojoj se za nove članove NO ovog preduzeća, kao predstavnici “MH Elektroprivrede RS” a.d. Trebinje i Fonda za restituciju RS, na mandatni period od četiri godine imenuju Željko Kopanja iz Banjaluke, Tomislav Todorović iz Mrkonjić Grada i Borislav Špirić iz Banjaluke. Ovakva odluka, kako se navodi u dokumentu koji je potpisao predsjednik Skupštine akcionara Boško Kostić, donesena je nakon što je razmotrena rang lista kandidata, koju je utvrdila Komisija za izbor i imenovanja članova NO. Naravno, u odluci se ne navodi ko su bili ostali kandidati i kakve su njihove reference, te koji su kriteriji presudili da upravo ova trojica postanu članovi NO ZP “Hidroelektrane na Vrbasu”. O Kopanji se, doduše, gotovo sve zna. Što se tiče Borislava Špirića, gle čuda, on je rođeni brat aktuelnog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i visokog funkcionera SNSD-a Nikole Špirića.

(zurnal.info)