Berza

Potonuće Bosnalijeka i Elektroprivrede BiH

Cijene dionica Bosnalijeka i Elektroprivrede BiH  na Sarajevskoj berzi tokom novembra zabilježile su rekordan mjesečni pad u ovoj godini. Dionica Bosnalijeka izgubila je čak 18,9 posto svoje tržišne vrijednosti a dionica Elektroprivrede BiH pala je još i više, 19,2 posto.

Za Bosnalijekove dionice ovo je šesti mjesec uzastopno kako njihova cijena  pada, pa njihovi vlasnici samo mogu konstatovati da su u odnosu na početak godine u debelom minusu, jer je na kraju novembra njihova cijena bila za 44,5 posto niža nego na početku godine.

Tek malo bolje prošli su vlasnici dionica Elektroprivrede  BiH, jer je i pored novembarskog pada od 19 posto, cijena ovih dionica u odnosu na početak godine manja "samo" za 30,5 posto.

U prosjeku, cijene dionica na SASE u novembru su pale za 11,3 posto, koliko je iznosio pad indeksa SASX-10, koji obuhvata 10 najlikvidnijih dionica na Sarajevskoj berzi, dok je indeks SASX-30 zabilježio nešto blaži pad od tri posto.

Bosnalijek najveći gubitnik

Mjereno indeksom SASX-10, tržišna vrijednost  dionica na SASE od početka godine  pa do kraja novembra pala je u prosjeku za 16 posto. Pad tržišne vrijednosti  veći od prosjeka u novembru su pored dionica Bosnalijeka i Elektroprivrede BiH uknjižile i dionice Energoinvesta,   mostarske Elektroprivrede HZ HB, Hidrogradnje, dok su pad manji od prosjeka zabilježile dionice HT Mostar, 3,9 posto  i sarajevskog Klasa, 4,9 posto.

U "crvenom" su se našli i dioničari mostarske Elektroprivrede HZ HB. Ova dionica već pet mjeseci uzastopno bilježi pad tržišne vrijednosti i nakon novembarskog pada od 14 posto u odnosu na početak godine njena cijena je niža za 20 posto.

Gubitak i na dionicama BH Telecoma


Na gubitku su i dioničari BH Telecoma jer je cijena ove dionice tokom novembra pala za tri posto dok je u odnosu na početak godine njena cijena manja za šest posto.

Razloga za zadovoljstvo imali su jedino dioničari Sarajevo osiguranja, pošto je ova dionica nakon dva mjeseca pada u novembru zabilježila  skok od 16,7 posto čime je djelimično nadoknađen njen pad tokom prethodnih mjeseci, ali je još uvijek njema cijena za četiri posto niža nego što je bila na početku godine. U poređenju sa dioničarima  Bosnalijeka i Elektroprivrede BiH, vlasnici  dionica Sarajevo osiguranja još su i dobro prošli.

Dionica Hidrogradnje još uvijek ostaje jedna od boljih ovogodišnjih investicija jer je i pored novembarskog pada od 13,2 posto njena cijena u odnosu na početak godine još uvijek veća za 20 posto. Loš znak za dioničare Hidrogradnje je da ova dionica zadnja tri mjeseca bilježi kontinuirani pad pa je neizvjesno i hoće li se zarada na godišnjem nivou održati.

{fusionchart id="96" SASE 1111}

Uz dioničare Hidrogradnje, još samo vlasnici dionica HT Mostar imaju razloga za relativno zadovoljstvo. Iako je ova dionica u novembru također zabilježila pad, od 3,9 posto, u odnosu na početak godine njena cijena je još uvijek veća za simboličnih 2,2 posto. Dioničari HT Mostar tako mogu biti sretni, ne zato što su simbolično zaradili, već zato što nisu na gubitku, poput većine ostalih investitora. Da li će njihovo zadovoljstvo potrajati do početka  iduće godine, drugo je pitanje jer bi se i ova simbolična zarada lako mogla pretvoriti u gubitak.

Dioničari ponovo u minusu


Šanse da se situacija tokom decembra drastično promijeni na bolje su minimalne. Promet dionicama kompanija na mjesečnom nivou je gotovo simboličan što znači da nema previše zainteresovanih kupaca, bez čega nema ni značajnijeg rasta trenutnih cijena dionica na SASE.

Iako je početkom ove godine izgledalo da je na SASE konačno došlo do promjene trenda i da su nakon višegodišnjeg pada cijene dionica konačno dodirnule dno i krenule rasti, veliki skok cijena dionica sa početka godine postepeno se topio, da bi nakon 11 mjeseci većina dionica ponovo završila u minusu. Cijene dionica na domaćim berzama samo su ogledalo ukupne ekonomske situacije u zemlji, pa je nerealno očekivati da dionice rastu dok ukupna ekonomija polako klizi u novu recesiju.
(zurnal.info)