Obrazovanje

Ko je romskoj djeci ukrao udžbenike

Već dva puta državni revizori od Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH traže detaljnije izvještaje o utrošku sredstava za nabavku udžbenika za učenike romske nacionalnosti i socijalno ugrožene kategorije. Prvo je u izvještaju iz 2009. konstatovano kako se ne može potvrditi da su svi kantoni nabavljene udžbenike zaista i dodijelili romskim učenicima:

“...što je bila prvenstvena namjena sredstava. S obzirom da ti podaci nisu bili obuhvaćeni u dostavljenim izvještajima, te smo mišljenja da bi Ministarstvo trebalo zatražiti potpunije izvještaje i izvršiti suštinsku kontrolu.”

Ministarstvo nije uvažilo preporuku, što se ponovo navodi u izvještaju za tu instituciju u 2010:

“Ministarstvo nije postupilo po datoj preporuci koja se odnosi na:

Potpuno pravdanje namjenskog trošenja doznačenih sredstava kantonima u prošloj godini, za nabavku udžbenika učenicima romske nacionalnosti i socijalno ugroženim kategorijama u prvim, četvrtim i šestim razredima devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja (357.000 KM)”.

Iako je preporuka i dalje važeća, u Ministarstvu smatraju kako nema potrebe za detaljnijim kontrolama. Sva kantonalna ministarstva obrazovanja, koja su bila zadužena za nabavku udžbenika dostavila su izvještaje, pojašnjava Ramiz Leto, načelnik Službe za finansijske poslove u Ministarstvu:

-A što se tiče, kako se navodi, izvršenja “suštinske kontrole” nismo smatrali da je neophodna jer su sredstva za realizaciju projekta dodijeljena nadležnim državnim organima za oblast obrazovanja, odnosno kantonalnim budžetima, kod kojih postoje mehanizmi kontrole i revizije u skladu sa zakonom. Osim toga, ako se od strane nekoga sumnjalo u namjenski utrošak predmetnih finansijskih sredstava, o istom se bilo lahko uvjeriti prilikom revizije kantonalnih budžeta od strane Ureda za reviziju institucija BiH.

Ministarstvo, dakle, ne namjerava provesti detaljniju kontrolu, a načelnik Leto u svom odgovoru naveo je kako je Federalno ministarstvo zahvalno svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja koja su pomogla u realizaciji ovog, kako kaže, “humanog projekta”. Finansiranog, napominjemo, javnim novcem:

-Umjesto afirmacije i podrške medija i javnosti da se ovi i slični projekti nastave, oni se sistematski osporavaju i ruše, te “nalaze nepravilnosti”, jer zaboga ako to rade državni organi (kantonalni i federalni), onda tu mora biti nekog “lopovluka”, po već utvrđenoj i usvojenoj društvenoj normi i sa polaznom pretpostavkom da su “u ovoj državi svi lopovi osim mene ili nas”. Promovisanje društvene klime osporavanja svega i svakoga odgovara, poznato je, čemu i kome – ogorčen je načelnik Leto.

Ako nemaju udžbenik djeca čekaju pred vratima

Tako zvuči teorija iz Ministarstva obrazovanja i ureda načelnika. U praksi ovaj “humani projekat” izgleda malo drugačije. Veliki broj romske djece ove kao i prošlih godina dobio je udžbenike i školski pribor finansiran sredstvima ministarstava, ali su brojni i oni koji udžbenike nemaju ni danas. Tako, naprimjer, djeca iz lukavačkog naselja Poljice, tvrdi Nazif Mujić, predsjednik Udruženja Roma iz ovog naselja, nikada nisu dobila udžbenike:

- Iako je kantonalno Ministarstvo obrazovanja dobilo 10.500 KM za udžbenike djeca u Poljicama nijednu jedinu knjigu nisu dobila. Ljudi odavde više ne daju svojoj djeci u školu. Dešava se da im nastavnik, ako nemaju knjigu, ne dozvoljava da prisustvuju času, pa onda pred vratima čekaju po 45 minuta. Znači li to da ne trebaju ni ići u školu? Ogorčeni smo zbog toga, neki iz Poljica više ni ne šalju svoju djecu u školu. Jer šta će tamo? Da gleda?

Nazif je otac dvije djevojčice predškolskog uzrasta. On već sada razmišlja kako će ih, s obzirom da od naselja do mjesta gdje nailazi autobus za školu ima četiri kilometra, puštati da same idu na časove. Još uz to, bez udžbenika:

-Sad idu u predškolsko ovdje u Poljicama. Udžbenici, školstvo, prevoz, ovo je najgore naselje u BiH. Šta očekuju, da molim, da kumim, daj mojoj djevojčici knjigu, daj svesku, pribor...?

U Poljicama je, prema riječima mještana, 20 djece pohađalo nastavu. Ove godine, zbog neimaštine u školu je krenulo njih 13:

-Djeca nisu imala ni odjeću ni obuću i sad ih ide 13. Prošle godine su imala stare knjige koje su druga djeca vratila, a neke od njih su bile nevažeće jer nisu isti pisci. Tako sad djeca pišu u svesku, prepisuju, snalaze se, kopiramo udžbenike.... ali i to kopiranje košta – kažu u Poljicama.

Zavidovići i Kakanj: Djeca se ispisuju iz škola

Zbog neimaštine i nedostatka udžbenika nisu rijetki slučajevi da se romska djeca ispisuju iz škole i u drugim krajevima BiH. Tako je u Zavidovićima prošlu školsku godinu pohađalo 123 romske djece a u školsku 2011/2012. upisano je svega 56.

Prema podacima koje su Žurnalu prenijeli sagovornici iz Kaknja na području ove opštine u prošloj školskoj godini bilo je 112 romske djece u osnovnim i 14 u srednjim školama. Ove godine ukupno ih je upisano 103!

Mujo-FafuliMujo Fafulić, voditelj Centra za podršku, informisanje i zajedničko djelovanje romskih udruženja upozorava kako Federalno ministarstvo obrazovanja ove godine nije izdvojilo nijednu marku u skladu sa Akcionim planom za obrazovanje Roma. Ni Ministarstvo obrazovanja Ze-do kantona nije izdvojilo sredstva za implementaciju revidiranog akcionog plana a posebno za mjeru nabavke udžbenika. Tvrdi kako djeca na području Zeničko-dobojskog kantona ove godine nisu dobila besplatne udžbenike, te kako udžbenike djeci u pojedinim kantonima kupuju romske organizacije.

Kako bi razgovarali o tom problemu, tražili su da ih primi federalni ministar obrazovanja Damir Mašić.

-Ministar Mašić nije riješio probleme Roma i na pres konferenciji, koju uskoro organizujemo, spremamo se skrenuti pažnju javnosti na to. Ministar očito ne zna kako se implementira projekat. Kada smo se obratili ministarstvu u vezi sa udžbenicima, rekli su nam da napravimo specifikaciju potreba. Kada smo to učinili, poslali smo je savjetnici ministra Lejli Hamzagić-Kovačević. Ona je rekla da će je predložiti na Koordinacionom odboru ali nikada nakon toga nismo ostvarili kontakt.

Radi se, tvrdi Fafulić, o krupnim propustima zbog kojih se djeca povlače iz škola:

-Prošle godine Ministarstvo je izdvajalo neka sredstva ali ove godine je potpuna katastrofa. Najgore stanje je na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

Stanje je dosta povoljno u Kantonu Sarajevo. U kantonalnom ministarstvu obrazovanja, objašnjava naš sagovornik, izdvojeno je oko 300.000 KM i 75% romske djece dobilo je udžbenike:

-Ministar Emir Suljagić nas je primio i tada nam je rečeno da romska djeca koja ne dobiju udžbenike mogu i lično doći u Ministarstvo i oni će im nabaviti knjige.

Knjige su dobila i djeca sa područja Unsko-sanskog kantona, kaže Dragana Biuković iz udruženja Alfa:

-Bilo je malo kašnjenja ali su djeca ipak dobila udžbenike.

I dok, dakle, u Ministarstvu smatraju kako detaljnije kontrole nisu potrebne, evo i priče iz Tuzlanskog kantona. Tamo su, prema riječima Osmana Biberovića iz udruženja Sretni Romi, udžbenike dobila samo djeca od prvog do petog razreda osnovne škole. I to ne sve već samo po – tri udžbenika. Iako su udruženja sazivala sastanke i pozivala i načelnike opština djeca ni danas nemaju knjige:

-Prije su djeca dobijala udžbenike ali ove godine ne. Nemaju iz čega da uče i zbog toga dobijaju loše ocjene u školi. Nisu ravnopravna s drugom djecom i onda nemaju šansu da upišu dobre škole. Tako da to nije stvar samo toga da nemaju udžbenike već njihove budućnosti – kaže Biberović.

Dužnost Vlade bila je da osigura udžbenike

Udruženje „Zemlja djece“ Tuzla i romske nevladine organizacije članice Romskog centra TK: „Euro-Rom“, „Sretni Romi“, „Sa E Roma“, „Bahtalo Ilo“ i „Romano drom“, izdale su saopštenje za javnost u oktobru, u kojem su od nadležnog ministarstva i obrazovnih institucija osnovnog obrazovanja i odgoja zahtijevale da poduzmu sve potrebne mjere s ciljem prevencije eventualnih pojava diskriminatornog ponašanja nastavnika prema djeci koja još uvijek ne posjeduju udžbenike, te da, u skladu sa raspoloživim mogućnostima, hitno preduzmu radnje kako bi ovoj djeci olakšali da prebrode period do obezbjeđenja udžbenika od strane sistema.

“Napominjemo da je, prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i odgoju Tuzlanskog kantona, osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, i da je dužnost Vlade TK bila da obezbijedi sve preduslove za osnovno obrazovanje djece koja dolaze iz socijalno ugroženih kategorija, kako bi imali jednake mogućnosti i šanse za redovno pohađanje nastave. Zbog neodgovornosti nadležnih institucija u sprovođenju Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma i Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju, već drugi mjesec od početka školske godine djeca pohađaju nastavu bez udžbenika, čime im je značajno otežano savladavanje školskog gradiva, a što djeluje i destimulativno na svijest o značaju obrazovanja kod ove djece i njihovih roditelja.

Podsjećamo da UN Konvencija o pravima djeteta nalaže da pri donošenju svih javnih politika, odluka i izvršenju postupaka koji utiču na dijete ili na djecu kao skupinu, najvažnija mora biti dobrobit djeteta!

Pozivamo nadležne kantonalne i lokalne strukture vlasti da, u najkraćem roku, pronađu rješenje za obezbjeđenje udžbenika kako bi se što prije prevazišla teška situacija u koju su dovedena ova djeca, te im se omogućilo ostvarivanje njihovog osnovnog prava – prava na obrazovanje” – navodi se u saopštenju.

(zurnal.info)