Nove godine

Kad se slavi, nek i budžet gori

vladimir kovačević

Proslava Nove godine građane Banja Luke koštaće gotovo 120. 000 maraka!

Od tog novca, koji je obezbijeđen u budžetu grada, 52.000 KM namijenjene su za plaćanje izvođača, a čak 60.000 maraka za lampice i nakit u gradu. Cijena bi bila i veća ali će grad, (da bi se uštedilo), biti ukrašen istim lampicama i nakitom kao i prošle godine. Što znači da će 60 hiljada maraka biti potrošeno samo na postavljanje i skidanje džiža-midža prije i nakon novogodišnjih praznika. Apsurdno je što je cijena istog posla, lani bila za pet hiljada maraka manja.

STADE SE BANJA LUKA KITITI

Čitav posao organizovanja novogodišnjeg slavlja na Trgu Krajine, kao i proteklih nekoliko godina, povjeren je Kulturnoj ustanovi Banski dvor, na čijem čelu se nalazi Branko Petrić. Ova ustanova praktično u svojim rukama drži monopol organizacije novogodišnjih proslava u gradu na Vrbasu. Na organizaciju novogodišnjeg slavlja u Petrićevoj organizaciji, prije svega na odabir pjevača i grupa koje su Banjalučane uvodile u nove godine, prethodnih godina bilo je dosta primjedbi. To nije pokolebalo gradske vlasti da mu i ove godine dodijele organizaciju.

Izdvajanje nemale sume novca odobrila je gradska skupština. Zanimljivo, bez mnogo rasprave i protivljenja u samom gradskom parlamentu, saznaje Žurnal. U Odjeljenju za stambeno komunalne poslove Banjaluka napominju da ni iznos od 60.000 maraka, koliko je predviđeno za kićenje grada, nije konačan i da postoji mogućnost da ta cifra bude još veća. Novac je predviđen programom zajedničke komunalne potrošnje u 2011. godini.

Tokom rasprave o izdvajanju sredstava bilo je prijedloga od vladajuće banjalučke većine da iznos bude još veći, po uzoru na neke velike evropske gradove. Malobrojni poslanici opozicije u gradskom parlamentu uzalud su tražili pojašnjenje neophodnosti trošenja toliko novca, naročito na kićenje grada starim nakitom. Nisu dobili odgovor. Odgovor nisu dobili ni na pitanje koja firma će biti blagoslovljena vrlo unosnim poslom skidanja i postavljanja lampica i nakita.

Ovo što se ovih dana dešava u Banjaluci oko Nove godine i proslave čisti je javašluk. Krajnje je vrijeme da se ova vlast uozbilji. Nije normalno da mi u gradskoj skupštini nikada nismo imali izvještaje o potrošenim sredstvima za proslave nekih prošlih novih godina. Nikada nije bilo revizije utroška tih para. Revizija će izgleda biti moguća tek kada se promjeni vlast, govori za Žurnal Marinko Umićević, odbornik PDP-a u skupštini grada Banjaluka.

ZAGARAVI SOKAK

Neznatno manje para nego na nakit biće potrošeno za samu proslavu u novogodišnjoj noći. Na Trgu Krajine će svirati novosadska grupa Garavi sokak, banjalučki bend Vanja the Frog i banjalučki trubači.

Gotovo 3000 maraka i ove godine biće izdvojeno za organizaciju proslave takozvane Dječije nove godine, koja se slavi u podne posljednjeg decembarskog dana. Tu troškovima za proslave nije kraj. Noć sa trinaestog na četrnaesti januar, kada će banjalučani dočekati Pravoslavnu Novu godinu, grad će koštati 42.000 maraka. Sve ukupno, bezmalo 160.000 maraka. A kažu da je kriza?!

(zurnal.info)