Banke

Hypo Alpe Adria Bank ide na doboš

Prije kraja iduće godine Hypo Alpe Adria banke u Mostaru i Banja Luci dobiće novog vlasnika. Vlada Austrije, koje je nakon sloma Hypo banke i njene dokapitalizacije, postala ponosni vlasnik bankarske grupacije koja posluje po čitavoj Jugoistočnoj Evropi, mora do ljeta 2014. godine prodati svoj vlasnički kapital u ovoj banci , na šta je obavezuju pravila EU.

Za početak, "na bubanj" idu banke članice Hypo grupe u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji i one bi mogle biti prodate već do sledećeg ljeta, dok će se o sudbini banaka u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Ukrajini, Bugarskoj i Mađarskoj, Makedoniji, odlučivati naknadno. Za sada je samo izvjesno da prodaja banka u Austriji i Italiji ne dolazi u obzir.

Austrijskoj vladi se žuri da se što prije riješi tereta koji joj pravi čisti gubitak, nadajući se da bi za čitav "balkanski paket" banaka u sastavu Hypo grupe mogla inkasirati oko 1,5 milijardi eura.

Na bankarskom tržištu BiH Hypo Alpe Adria grupa je po veličini treća bankarska grupacija, iza italijanskog Unicredito i austrijskog Raiffeisena, sa tržišnim udjelom na kraju juna ove godine od 16,7 posto i ukupnom aktivom od 3,4 milijarde maraka.

Mostarska Hypo Alpe Adria Bank i dalje pravi gubitke

Za razliku od svojih konkurenata koji su prošlu godinu završili sa impresivnim profitom , Hypo grupa uknjižila je rekordan gubitak od 186,6 miliona maraka. Najveći dio ovog gubitka, 138,6 miliona maraka, napravila je mostarska Hypo Alpe Adria Bank , dok je njena "sestra" iz Banja Luke uknjižila 47,9 miliona maraka gubitka.

Ako je prošlogodišnji gubitak bio rezultat konačnog svođenja računa i "čišćenja" knjiga iz prethodnih godina, rezultati poslovanja u prvom polugodištu nisu predstavljali veliko ohrabrenje. Dok je mostarska Hypo Alpe Adria Bank, na kraju juna iskazala dobit od 18,9 miliona maraka, njema mostarska "sestra" ponovo je poslovala sa gubitkom, od 12,1 miliona maraka.

Iako je grupacija u cjelini u prvom polugodištu zabilježila plus, jer je dobit banjalučke banke nadmašila gubitak mostarske, ukupan pozitivan saldo od 6,7 miliona maraka, daleko je od 33 miliona maraka polugodišnje dobiti grupacije Unicredit u BiH ili 20 miliona maraka dobiti Raiffeisen banke. Mostarska Hypo Alpe Adria Bank teško da je u drugom polugodištu uspjela da značajnije popravi svoj poslovni rezultat, pa bi konačan saldo za 2011. godinu za grupaciju Hypo Alpe Adria Bank, mogao biti još lošiji.

Rusi dolaze i u BiH

Jedina nepoznanica ostaje ko će postati novi vlasnici dvije Hypo Alpe Adria Bank u BiH. Prošlo je vrijeme kada su se velike italijanske i austrijske banke na Balkanu ponašale kao “pijani milioneri” kupujući sve što im dođe pod ruku od manjih lokalnih banaka ne pitajući za cijenu.

Trenutno, većina evropskih banaka je zabavljena vlastitim preživljavanjem i kresanjem troškova, tako da se kao potencijalni kupci Hypo Alpe Adria Banke u BiH najčešće pominju Rusi.

Za tržište BiH prethodnih godina bili su zainteresovani i Mađari, odnosno OTP banka, ali kako ni njima ovih dana baš i ne cvjetaju ruže, čini se da su ruski investitori najizgledniji kupci.

Rusi su već, indirektno ušli na bankarsko tržište BiH. Početkom septembra ruska Sberbank kupila je austrijski Volksbank International, za šta će biti plaćeno 585 do 645 miliona eura, zavisno od konačnih rezultata poslovanja u 2011. godini.

Kupovinom Volksbank International, Rusi su postali vlasnici i dvije Volksbanke u BiH, sarajevske i banjalučke, pored banaka kćerki u Hrvatskoj, Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji.

U BiH, tržišni udio Volksbank grupacije, sa ukupnom aktivom od 1,2 milijarde maraka, iznosi 5,8 posto, što je svrstava na šesto mjesto, iza grupacije Unicredito, Raiffeisen, Hypo Alpe Adria Bank, slovenačke NLB grupacije i Intesa Saopaolo.

Polugodišnja dobit Volksbank grupacije u BiH iznosila je skromnih tri miliona maraka, pri čemu je nešto uspješnija bila banjalučka Volksbank sa profitom od 1,8 miliona maraka.

Prodaja “u paketu” ili “na kilo”

Nepoznanica ostaje i da li će austrijska vlada istrajati na prodaji svih banaka na Balkanu u paketu, ili će ipak pristati da “raspakuje paket” i omogućipotencijalnim kupcima da proberu banke samo u pojedinim zemljama za čija su tržišta posebno zainteresovani. U tom slučaju moguće je da bude i više zainteresovanih jer bi i neke od bankarskih grupacija već prisutne u BIH, poput Intese ili Sparkasse, za sitne pare mogle značajno povećati svoj tržišni udio u BiH i praktično preuzeti lidersku poziciju. Naravno, ključno pitanje kod utvrđivanja cijene neće biti samo postojeći tržišni udio i infrastruktura već i da li u knjigama mostarske i banjalučke Hypo Alpe Adria Bank ima još neugodnih iznenađenja.

(zurnal.info)