Hajka

Andrej Nikolaidis je monstrum, zločinac, Bin Laden i Šešelj

zurnal.info

Tekst “Poetska pravda u pokušaju” našeg kolumniste Andreja Nikolaidisa, koji je objavljen i na podgoričkom portalu “Analitika” i beogradskim “e-novinama”, u kojem piše o činjenici da “civilizacije počivaju na barbarstvu”, izazvao je bijesne reakcije kod onih koji su se osjetili dijelom takvih civilizacija.

Podgorički dnevni list “Dan” na svojoj naslovnoj stranici objavio je tekst s naslovom “Rankov savjetnik poziva na masovna ubistva”. Redakciju “Dana” uznemirio je pasus iz Nikolaidisovog teksta u kojem piše o “terorističkoj akciji” tokom otužne proslave dvadesetogodišnjice Republike Srpske:

- Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrijebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS... Da je Bole, recimo, rekao - jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali – ne bi li to bio civilizacijski iskorak? Bila bi to, još, i poetska pravda.

Uredništvo “Dana” u ovom pasusu pronašlo je govor mržnje pa čak i poziv na masovna ubistva Srba. Njihovi novinari, vođeni “profesionalnim standardima” tokom histerične hajke, kontaktirali su i Nikolaidisa i upitali ga da li zna da njegov tekst u sebi nosi “govor mržnje”.

Da sam smatrao, ne bih tako napisao – odgovorio im je autor.

Nezadovoljni ovakvim, nimalo smirujućim, odgovorom panični novinari su u redakciju priveli nekoliko preplašenih Srba da zajedno lakše prebrode teške trenutke.

Predstavnik Demokratske srpske stranke Matija Nikolić u usamljenom Nikolaidisu vidi inkarnaciju “društvenog zla koje na svaki način proizvodi i sprovodi mržnju prema Srbima”. Izvjesni novinar Budo Simonović nije krio strah, konsternaciju i šok:
– Kad neko tako monstruozno govori o nečijoj monstruoznosti i sam je monstrum.
Nakon ovako jezgrovitog razmišljanja o monstruoznom evolucijskom toku monstruma, Simonović se nešto nejasnije osvrnuo i na fenomen zločina rekavši: Zločinac nije samo onaj ko počini, nego i ko ga opravdava da bi na kraju zaključio:
Šta ima onda mi da pričamo o terorizmu i o Bin Ladenu i da ga osuđujemo, kad je ovo gore. Bin Laden je vjerski zatucanik a ovo je vajni pisac, humanista i demokrata, barem se tako busa u prsa.

Panika se proširila i van redakcije “Dana” pa je Koča Pavlović iz Pokreta za promjene smatrao da riječi “monstrum, Bin Laden i društveno zlo” ne opisuju na odgovarajući način svu zloćudnost našeg kolumniste pa je odlučio da Andreja Nikolaidisa nazove Šešeljom.

Ovako mu je Nikolaidis odgovorio:

Koča Pavlović vjeruje da će laž, ako je više puta ponovi, postati istina. U isto su vjerovali i Gebels i Šešelj, pa pogledajte kako su završili.

Tekst zbog kojega me Pavlović napada je oštra osuda genocida u Bosni, na kojem je zasnovana Republika Srpska. Dio teksta zbog kojeg me Pavlović upoređuje sa Šešeljem takođe je osuda tog genocida.

Shodno ideji da se laganje isplati, odvijala se istorija Pavlovića i Pokreta za promjene. Oni su, kao, bili za crnogorsku nezavisnost, pa su se pred referendum udružili sa unionistima. Oni su, kao, bili prijatelji Albanaca, pa su završili na demonstracijama protiv crnogorskog priznanja Kosova. Oni su, kao, bili prijatelji Bošnjaka, pa sada od mene brane Republiku Srpsku, u kojoj je izvršen genocid nad tim Bošnjacima.

Pavlović je crnogorski Šešelj. To je barem lako dokazati. Ako bi se sada iz zatvora javio Šešelj lično i uključio u moju i Pavlovićevu polemiku, čik pogodite koga bi podržao: mene, koji tražim ukidanje Republike Srpske sazidane na genocidu, ili Pavlovića koji od mene brani Šešeljevo, Karadžićevo i Miloševićevo čedo?

Kako saznajemo “iz prve ruke” Nikolaidis će se uskoro obratiti i svim ostalim preplašenim građanima. Da ih ne bi tješio pojedinačno, sačekaće da se okupe na gomili, ujedinjeni u svom strahu. Ne sumnjamo, biće to poetska pravda.

(zurnal.info)