Opasne namjere

Beograd protestvuje zbog Nikolaidisovih tekstova na Žurnalu i Analitici, ali i zbog rečenica iz romana “Mimesis”

zurnal.info

Zbog tekstova našeg kolumniste Andreja Nikolaidisa, Ambasada Republike Srbije uputila je protestno pismo Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore.

Zvaničnom Beogradu više nije sporan samo tekst “Poetska pravda u pokušaju”, nego i tekstovi koje je ranije objavljivao na Žurnalu, portalu Analitika i dnevnom listu Pobjeda pa čak i određene rečenice iz romana “Mimesis”, objavljenog još 2003. godine.

U protestu se navodi da Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori - “u cilju zaštite digniteta Republike Srbije” - prenosi Ministarstvu vanjskih poslova oštar protest povodom krajnje neprihvatljivih stavova koje Andrej Nikolaidis, savjetnik Predsjednika Skupštine Crne Gore, iznosi u javnost poslednjih godina.

U dokumentu se, povodom “ovog izrazito nepolitičkog, lišenog mere i ukusa, i u krajnjoj liniji, neetičnog teksta autora koji zauzima zvaničnu poziciju u državnom sistemu Crne Gore“, navodi da takva istupanja “ne samo da ne doprinose razvoju dobrih odnosa između dve susedne zemlje, već i neskriveno ohrabruje politički ekstremizam i upotrebu nasilja prema zvaničnicima Republike Srbije“.

U protestnoj noti Ambasada Republike Srbije vrijedno citira izvode iz romana “Mimesis”, tekstove iz “Pobjede”, kao i tekst sa “Žurnala” u kojem je Nikolaidis pisao o tome da je Boris Tadić regionalni lider u destabilizaciji regiona.

Od Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore traži se da se javno odredi prema NIkolaidisovim istupima i dramatično upozorava da njegovi tekstovi “osim što su neodgovorni, sadrže i opasne intencije, i kao takvi, prete da raspire neželjena medijska i druga sukobljavanja na štetu dobrih odnosa Srbije i Crne Gore“.

Crnogorski PEN i CDNK traže da se Nikolaidis zaštiti

- Crnogorski PEN Centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika zahtijevaju od crnogorskih državnih organa da, u skladu sa Ustavom i proklamovanim demokratskim načelima, osiguraju bezbjednost pisca Andreja Nikolaidisa, koja je dramatično ugrožena, kao rezultat medijsko-obavještajne hajke koja se danima vodi protiv njega, a u kojoj, osim medija iz Beograda i Republike Srpske, nažalost učestvuju i crnogorski mediji i partije -navodi se u saopštenju koje zajednički potpisuju Mladen Lompar, predsjednik PEN-a, i Milorad Popović, predsjednik CDNK.

- Montažom i falsifikatima ugledni crnogorski, evropski nagrađivani pisac želi se predstaviti kao terorista. Pri tome se ne biraju sredstva, pa se Nikolaidis naziva "monstrumom", "podgoričkim talibanom", "gorim od Bin Ladena", da bi sve kulminiralo direktnim pozivom na njegovo ubistvo - dodaje se.

PEN i CDNK podsjećaju da je "beogradska Politika objavila na naslovnoj strani potjernicu za Nikolaidisom, a državni Glas Srpske iz Banjaluke otišao još dalje i pozvao da srpski komandosi Nikolaidisa lociraju i, kako se kaže, amputiraju, kao Bin Ladena". Iz dva udruženja dodaju da je u pitanju "nezapamćen atak na slobodu mišljenja i izražavanja kojim se nastoji izvršiti revizija istorije, to jest, jedna se paradržavna tvorevina, koja je nastala na etničkom čišćenju i lokalnom genocidu u Srebrenici, želi demokratski i politički legitimisati, a crnogorska nezavisnost prikazati kao proizvod kriminala i novog fašizma".

- Dakle, poznatim propagandnim tehnikama, vrši se klasična zamjena teza, prikazujući kleronacionaliste kao evropejce, a borce za mir i demokratiju kao teroriste. Danas se svako podsjećanje za ratnu prošlost, zločin i etnički nacionalizam želi ućutkati na najbrutalniji način - stoji na kraju saopštenja PEN-a i CDNK-a.

(zurnal.info)