Imperija Dodik

Zoran Tadić je protjeran iz BiH zato što nije htio prikrivati Stankovićeve prevare

zurnal.info

Kredit od 30 miliona (plus još 10 miliona koje su dobili naknadno-ukupno 40), koji je Integra dobila za zemljište od Hypo leasinga, nije bio dovoljan za završetak Poslovne zgrade Integre, pa je Vlada RS ponovo priskočila u pomoć Stankoviću. Osmišljen je projekat rješavanja klizišta na prevoju Čemerno. Nosilac posla su JP “Putevi RS”, a Integral iinženjering projektuje, revidira projekat, izvodi radove i vrši nadzor nad radovima. Odmah nakon potpisivanja ugovora u maju 2008. godine, „Putevi“ su uplatili avans izvođaču radova firmi Integral Ineženjering od 15 miliona KM, odnosno 20 posto od ugovorene cijene. Uobičajeno je da se uplati svega deset posto, a nepoznato je koja je banka, (ako je to uopšte bila banka), dala garanciju za ovako visok avans.

U junu i julu 2009. godine, kada nije bilo urađeno ni dva posto radova na izgradnji zaobilaznice, odobreno je i isplaćeno dodatnih 51,5 miliona maraka «Integralu». Učinjeno je to bez bankovne garancije i bilo kakvog obezbjeđenja. Tim novcem, uz još neke sitnije uplate, isplaćen je u potpunosti ugovor od 72 miliona KM za Čemerno. Par dana nakon ove uplate od 55 miliona, na računu „Integrala“ nije bilo ni jedne jedine marke. Novac je prebačen za izgradnju Poslovne zgrade u Banjaluci, a prevoj Čemerno „revitalizovao“ se na kapaljku. Sredstva su namicana iz drugih Stankovićevih poslova sa Vladom RS, tako da ovaj projekat još uvijek nije ni blizu završetka. Suštinski, Vlada RS je budžetskim novcem finansirala izgradnju Stankovićeve poslovne zgrade, a onda u njoj pokupovala poslovne prostore za entitetske institucije po enormno visokim cijenama i omogućila ovom tajkunu ekstra profit od nekoliko desetina miliona maraka, premda vlasnik Konzorcijuma Integral inženjering u cijeli posao nije uložio ni jedne jedine marke.

OD KOGA SU POREZNICI KUPILI KANCELARIJE

Poreska uprava Republike Srpske 23. oktobra 2009. godine raspisala je Javni poziv za nabavku poslovnog prostora za potrebe ove institucije. U pozivu se precizira da je potrebno 6600 kvadrata u prvoj ili drugoj zoni grada Banjaluke, koji može biti u upotrebnom stanju ili u fazi izgradnje sa rokom useljenja najkasnije do 31.12.2009. godine. I svi ostali uslovi su kao precrtani iz Stankovićevog projekta. Priča se privodi kraju 2011. godine, kada u maju, Poreska uprava useljava u prostor u Poslovnoj zgradi Integre.

Poreska uprava Republike Srpske nije kupila poslovni prostor od Integre inženjering nego od Hypo Alpe Adria Leasing po cijeni od 33.046.612, 52 KM. Na ovu cijenu treba dodati trošak obrade zahtjeva. Prethodno je Hypo Alpe Adria Leasing isti taj poslovni prostor kupila od Integre za 28.323.275,92 KM.

DSC_0279_copy_copy

Prodaja poslovnih prostora u Poslovnoj zgradi “Integra” institucijama Republike Srpske je afera veća i od izgradnje Administrativnog centra i vječne gradnje autoputa Banjaluka-Gradiška. Prema procjenama stručnjaka, na preprodaji ovih nekretnina, Republika Srpska oštećena je za najmanje 60 miliona maraka. Taj novac otišao je u ruke Slobodana Stankovića, vlasnika konzorcijuma “Integral inženjering”, a stvarna šteta ne može se utvrditi bez detaljne istrage. Stanković je naduvavao fakture od 60%-255%, uvećavajući enormno vrijednost prostora u koji je uselila Poreska uprava RS. Niko iz vlasti ovog entiteta nikada do sada nije objavio taj ugovor, niti način na koji je Poreska uprava došla do novih prostorija.

“Dana 25.09.2010. potpisan je ugovor o operativnom lizingu za poslovni prostor u poslovnoj zgradi Integra na adresi Trg Republike Srpske 8”, navodi se u izvještaju Glavne službe za reviziju RS o radu Poreske uprave u prošloj godini.

Ono što se ne navodi, (Glavna služba nije to bila obavezna učiniti, ali Vlada RS i Poreska uprava jesu), jeste činjenica da je Poreska poslovne prostorije na lizing kupila od Hypo Alpe Adria Leasing i da je sa njima potpisan kupoprodajni ugovor, prema kojem, kako je navela Glavna služba za reviziju, 5.900 kvadratnih metara vrijedi 28,3 miliona konvertibilnih maraka. Poreska će taj prostor naredna 144 mjeseca otplaćivati po cijeni od 229. 500 maraka svaki mjesec. To znači da će za 12 godina, koliko traje otplata, isplatiti 33 miliona, pet više nego što je procijenjena vrijednost prostora.

OPERATIVNA PREVARA

Ovi podaci u potpunosti se slažu sa podacima iz pisma koje je Alen Stjepanović, iz odjela prodaje Hypo Alpe Adria Leasing (vidi dokumente), uputio Slađani Rajković iz Poreske uprave RS. (Vlada RS je kao garanciju za ovaj ugovor u banci zaledila 4,4 miliona evra, tako da cijela operacija košta 42 miliona, odnosno 14 miliona više nego da su kupili ovaj, ionako višestruko precijenjen prostor.)

Da je Poreska kupila prostor od Hypo svjedoči i podatak da je riječ o “operativnom lizingu”. Član 7 Zakona o lizingu (Službeni glasnik 70/2007) precizira:

”Ugovor u kome su davalac lizinga i isporučilac predmeta lizinga isto lice, ne smatra se ugovorom o finansijskom lizingu u smislu ovog zakona, već o operativnom lizingu. Kako Integra nije i lizing kuća, jasno je da je Hipo i “davalac lizinga i isporučilac lizinga”, pa otud i operativni lizing”.

Naravno, sve ovo znači da je prvo Hypo Alpe Adria Leasing poslovni prostor u kojem se nalazi Poreska prvo uknjižila na sebe, pa ga tek onda prodala ovoj instituciji.

To isto znači da je Hypo isplatila svih 28 miliona KM Stankoviću, a oni će se “naći” u dodatnih pet miliona, plus što će godinama “vrtiti” onih 4,4 miliona evra, koje je Vlada RS kao garanciju zaledila na računima u toj finansijskoj instituciji. Stankoviću je Hypo u protivvrijednosti od 28 miliona KM otpisala kredite, koje je imao u toj banci i na taj način je zatvorena finansijska transakcija.

P18_Dodik_01_copy_copyPostupajući na ovaj način, vlastodršci i Stanković su smatrali da mogu sakriti enormno naduvavanje cijena, koje je dovelo do toga da je Poreska uprava za čitavih deset miliona maraka preplatila uzeti poslovni prostor. Kada se tome doda i onih cca 5 miliona kamata koje će ubrati Hypo, onda je šteta po budžet RS najmanje 15 miliona KM. Jednostavnije rečeno, cijene su naduvavane do cifre koja je Stankoviću bila potrebna da zatvori dugovanja prema banci, koja je vlasnik istoimene lizing kuće.

Upravo zbog pokušaja skrivanja naduvanih cijena obavljena je “trojna transakcija” na relaciji Integra-Hypo-Poreska uprava, a na taj način je grubo izigran i Zakon o javnim nabavkama, jer sigurno je da Hypo ne bi kupio hiljade kvadrata poslovnog prostora od Integre, da nisu bili ubijeđeni da će ga prodati Poreskoj upravi.

Da sumiramo: Stanković je sa Poreskom upravom i rukovodstvom RS dogovorio prevaru, a banka je bila kanal preko koje su je ostvarili. To, naravno, ne znači da je banka morala znati da je riječ o prevari, ali je malo vjerovatno da to nisu znali. Potvrđuju to i navodi iz pisma Stjepanovića Rajkovićevoj gdje se kaže:”Obavještavamo Vas da smo sa IT-om riješili problem…”.

IT Professional je firma Zorana Tadića, kojeg je Stanković protjerao iz države, jer nije htio da učestvuje u prevari ogromnih razmjera. Problem je tako riješen, a Tadić je pismeno upozoravao Hypo leasing da Integra naduvava fakture upućene prema Poreskoj. Sve te fakture išle su preko Hypo. (Primjer: IT uputi fakturu Integri, od recimo milion maraka, oni samo prefakturišu i upute Hipo fakturu od dva miliona KM, a ovi to proslijede Poreskoj upravi.)

Od mene je traženo da moje izlazne cene, prema kompaniji Integra Inženjering doo fiktivno povećam za nenormalne procente, u proseku preko 300%, da se te cene kalkulišu u pomenutom lizingu i zaduži Poreska Uprava RS. Ja naravno, zbog profesionalnih, principijelnih i zakonskih razloga nisam hteo tako nešto da učinim. Odmah sam shvatio šta u stvari hoće. Prošli put kada su gradili zgradu Vlade RS, i kada je pronađeno da su fakturisali pepeljare po 7.000,00 KM i vazne i lustere po 12.000,00 KM, da tako nešto hoće i sada. Ali sada će to uraditi na Informaciono Komunkacionoj Opremi, pa pošto se malo ko razume u tu tehnologiju, niko se neće upuštati u praćenje tih cena. Moje odbijanje da to učinim sa mojim kalkulacijama, njih nije sprečilo da to ipak učine.

Gospodin Stanković i gospodin Dragan Bojić su zbog mog odbijanja bili jako ljuti na mene tom prilikom. Ipak me je Dragan Bojić zamolio da im pomognem. Tako da je došlo do korenspondencije između mene i gospodina iz Hypo-Alpe-Adria-Leasing d.o.o čije je ime Alen Stjepanović. Na njegov zahtev da mu kažem koliko mogu da se uvećaju cene, kazao sam mu da je to moguće svega 10% i da je to u skladu sa zakonom, te sasvim realno. Kako sam kasnije video nisu poslušali moje sugestije već su uvećali cene ICT opreme višestruko, neke čak i do 400%, naveo je Zoran Tadić u Dopuni krivične prijave protiv Slobodana Stankovića koju je uputio Tužilaštvu BiH.

Dokumenti koje objavljujemo, sastavni su dio ugovora o lizingu sa Poreskom Upravom RS. Oni su svjedočanstvo ogromne prevare koja je učinjena u režiji vlasti i Slobodana Stankovića.

Tadašnji Ministar Finansija RS Aleksandar Džombić a sadašnji premijer, u mom prisustvu je kazao da se taj ugovor mora strogo čuvati u tajnosti od novinara i ostalih kako ne bi došlo do problema, navodi Tadić u dopuni krivične prijave, što svjedoči da je Džombić bio svjestan pljačke koja se dešava.

Bio je toga svjestan i drugi potpisnik Mile Banika, ali ga je Džombić, uprkos servilnosti, smijenio sa mjesta direktora Poreske uprave RS.

DIGITALNA PLJAČKA

Nakon što su tokom izgradnje i opremanja Administrativnog centra RS naduvavanjem faktura budžet ovog entiteta oštetili za najmanje 75 miliona KM, Slobodan Stanković i njegovi zaštitnici iz vlasti, isti princip su primijenili i prilikom rasprodaje poslovnih prostora u Stankovićevoj zgradi, koja se nalazi tik uz Vladu RS.

U Administrativnom centru pepeljare su koštale po cca 700 maraka, žardinjere po hiljadu, čiviluci po par hiljadarki, stolovi i ormari basnoslovno. Iako je aktuelni premijer Aleksandar Džombić naredio da se po svaku cijenu sakrije ugovor o iznajmljivanju prostorija Poreskoj upravi, došli smo do stotina dokumenata koji svjedoče da je na ovom “poslu” Republika Srpska oštećena za najmanje deset miliona KM. Krenimo redom.

Već i pre useljenja Poreske Uprave RS pretpostavljao sam da nešto nije u redu sa tim prodajama prostora i da nije u skladu sa zakonima, ali kada je useljavala Poreska Uprava RS sve je postalo jasno. Od mene je traženo da cenu ICT opreme povećam za par stotina puta, kako bi se naguralo na cifru koju Poreska Uprava RS treba da plati. Tačnije kojom će Hipo Alpe Adria banka da kroz način operativnog lizinga zaduži Poresku Upravu RS. To mi nakraju ispadne isto, jer Poreska Uprava RS na taj način kupuje taj prostor novcem koji pripada svim građanima. Cifra ove transakcije, a što se zna je preko 30.000.000,00 konvertibilnih maraka. Da budem precizniji. Od mene je traženo da moje izlazne cene, prema kompaniji Integra Inženjering doo fiktivno povećam za nenormalne procente, u proseku preko 300%, da se te cene kalkulišu u pomenutom lizingu i zaduži Poreska Uprava RS, navodi Zoran Tadić, vlasnik firme “IT Professional”,u dopuni krivične prijave protiv Slobodana Stankovića.

Tadić nije htio da uvećava fakture, niti da učestvuje u teškim i bezobzirnim kriminalnim radnjama, zbog čega ga je Stanković protjerao iz države. Prethodno su ga Stankovićevi “psi čuvari” maltretirali i progonili čak i njegovu porodicu. Nakon toga su, prema dokumentima koji su u našem posjedu, Stankovićevi ljudi iz “Integre” naduvali fakture “do neba”, nemilosrdno otimajući novac iz buždeta. Pošto je dokumentacija koju posjedujemo preobimna, navešćemo samo neke karakteristične detalje iz kojih je golim okom vidljivo kako i na koji način su oteti milioni maraka građanima ovog entiteta. Svi ovi dokumenti nalaze se i u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i u SIPI.

Tadićeva firma “IT professional” Stankovićevom preduzeću “Integra inženjering” pet uređaja “UPS MASTERYS GP 20KVA” fakturisala je po cijeni od 14.373,60 KM po komadu, što je u ukupno 71.868,00 KM. Integra je tih istih pet uređaja Poreskoj Upravi RS prodala po cijeni po ceni od 24.524,96 KM po komadu, i inkasirala 122.624,80. Cijena je naduvana za nevjerovatnih 50.756,80 KM, ili više od 60%. (vidi dokumente)

“Agregacioni switch 2960 /24” fakturisan je Integri po cijeni od 2,830.18 KM po komadu, a Stankovićeva firma ih je preprodala po cijeni od 4,828.99 KM po komadu. Uvećala ih je za 70,6%, i ostvarila zaradu na 9 prodanih svičeva, od 17,989.28 KM. (vidi dokumente)

Prema konačnoj situaciji, koju je “IT Professional” ispostavila “Integri”, proširenje pasivne mreže je koštalo 104.780,38 KM. Stanković je iste poslove proširenja prefakturisao prilikom prodaje kroz finansijski lizing, na iznos od 289.946,91 KM za potrebe Poreske Uprave RS. Uvećao je cijenu za frapantnih 176,71%, ostvarujući nelegalnu dobit od 185.166,53 KM. (vidi dokumente)

Može Stanković i više: “Rack Server orman sa kompletnom opremom”, je fakturisan “Integri” po cijeni od 1.582,95KM po komadu, a oni su ih uvećali za nevjerovatnih 244,92 %, odnosno na 5.460,00 KM po komadu. Na 3 prodata komada zaradili su 11.631,15 KM. (vidi dokumente)

A sada novi rekord, naduvavanje od 254,91%: “Centralni switch CISCO” fakturisan je “Integri” po cijeni od 51.872,69 KM – komplet, a oni su isti uređaj preprodali za 184,106.00 KM komplet. Uvećan je za 254,91%, a ostvarena zarada je 132.233,31 KM. (vidi dokumente)

Samo na ovih nekoliko navedenih stavki, Stanković je, naduvavajući cijene od 60%-255%, iz budžeta oteo pola miliona maraka. Na cijelom ovom projektu prodaje poslovnih prostora Poreskoj upravi RS, Integra je teškim kriminalnim radnjama otela najmanje deset miliona maraka. Zamislite samo koliko desetina miliona maraka je oteto od građana ovog entiteta, prodajom cijelog Stankovićevog poslovnog objekta raznim institucijama RS.

 

Zoran Tadić o Stankovićevim prevarama detaljno je izvijestio Mirka Lujića, direktora SIPE

Zoran Tadić, vlasnik firme IT profesional iz Banjaluke, detaljno je izvijestio Mirka Lujića, direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH, o teškim prevarama koje se dešavaju na relaciji Integra inženjering - Poreska uprava RS. Tadić je Lujiću proslijedio dokumente koji dokazuju da je Integra uvećavala fakture od 60-255 posto više od njihove stvarne vrijednosti i tako izvukla milione maraka iz budžeta RS. Tadić, koji je odbio da učestvuje u kriminalnim radnjama, morao je da napusti državu, jer su on i porodica bili životno ugroženi. Parapolicijske formacije, koje predvodi Velibor Šotra, nedeljama su pratile Tadića i njegovu porodicu, a on je, prema sopstvenom svjedočenju, našao prislušni aparat u svom stanu. Tadićevo pismo Lujiću objavljujemo u cijelosti.

SIPA
Direktor: Mirko Lujić
Cene i obrazloženje stavki, prema zahtevu iz dopisa od 06.07.2011

"Poštovani. Dostavljamo vam tražene podatke kako sledi.

Stavka 1 iz vašeg dopisa “UPS MASTERYS GP 20KVA” je fakturisana firmi Integra Inženjering doo po ceni od 14.373,60 KM po komadu. Što je u ukupnom iznosu 71.868,00. Firma Integra Inženjering doo je prodala 5 takvih uređaja Poreskoj Upravi RS po ceni od 24.524,96 KM, u ukupnom iznosu od 122.624,80. Gde je ostvarila neverovetnu razliku od 50.756,80, ili više od 60%. U prilogu vam dostavljamo kopiju naše fakture broj 104, pozicija u fakturi broj 2, koju smo ispostavili firmi Integra Inženjering doo.

Stavka broj 2 iz vašeg dopisa “Agregacioni switch 2960 /24” je fakturisan firmi Integra Inženjering doo kroz redovne situacije. Ovi uređaji su fakturisani po ceni od 2,830.18 KM po komadu. Integra Inženjering doo je iste uređaje preprodala po ceni od 4,828.99 KM po komadu. Uvećanu za 70,6%. Čime je ostvarila zaradu na 9 prodanih svičeva, od 17,989.28 KM. Kao dokaz vam dostavljamo list fakturne situacije sa fakturisanim cenama. Situacioni list 1., pozicija 20.34

Stavka broj 3 iz vašeg dopisa “Agregacioni switch 2960 /48”, je fakturisan firmi Integra Inženjering doo kroz redovne situacije. Ovi uređaji su fakturisani po ceni od 4,625.62 KM po komadu. Integra Inženjering doo je iste uređaje preprodala po ceni od 7,892.46 KM po komadu. Uvećanu za 70,6%. Čime je ostvarila zaradu na 3 prodanih svičeva, od 9,800.51 KM. Kao dokaz vam dostavljamo list fakturne situacije sa fakturisanim cenama. Situacioni list 1., pozicija 20.35.

Stavka broj 4 iz vašeg dopisa “IT Mreža”. Prema konačnoj situaciji, koju je naša firma IT Professional doo iz Banja Luke, ispostavila firmi Integra Inženjering doo, proširenje pasivne mreže je koštalo 104.780,38 KM. Firma Integra Inženjering doo je iste poslove proširenja prefakturisala prilikom prodaje kroz finansijski lizing, na iznos od 289.946,91 KM za potrebe Poreske Uprave Republike Srpske. Ili uvećano za 176,71%. Čime su na taj način ostvarili dobit od 185.166,53 KM. Kao dokaz Vam dostavljamo listu naše situacione fakture za to proširenje, koja je fakturisani firmi Integra Inženjering doo.

Stavka broj 5 iz vašeg dopisa “Rack Server orman sa kompletnom opremom”, je fakturisan firmi Integra Inženjering doo kroz redovne situacije. Ova stavka je fakturisana po ceni od 1.582,95KM po komadu. Integra Inženjering doo je iste uređaje preprodala po ceni od 5.460,00 KM po komadu. Uvećanu za 244,92%. Čime je ostvarila zaradu na 3 prodata komada, od 11.631,15 KM. Kao dokaz vam dostavljamo list fakturne situacije sa fakturisanim cenama. Situacioni list 1., pozicija 12.1.

Stavka broj 6 iz vašeg dopisa “Centralni switch CISCO”, je fakturisan firmi Integra Inženjering doo kroz ispostavljenu fakturu. Ova stavka je fakturisana po ceni od 51.872,69 KM komplet. Integra Inženjering doo je isti uređaje preprodala po ceni od 184,106.00 KM komplet. Uvećanu za 254,91%. Čime je ostvarila zaradu na 3 prodata komada, od 132.233,31 KM. Kao dokaz vam dostavljamo fakturu broj 121. Stavke iz ove facture koje se odnose na navedeni “Centralni Switch CISCO” su 1, 2, 3, 4, 7.

Stavka broj 7 iz vašeg dopisa “SFP Modul za CISCO”, je fakturisan firmi Integra Inženjering doo kroz ispostavljenu fakturu. Ova stavka je fakturisani po ceni od 596.38 KM komad. Integra Inženjering doo je isti uređaj preprodala po ceni od 1,365.00 KM komad. Uvećanu za 128,88%. Čime je ostvarila zaradu na prodate komade, od 1,537.24 KM. Kao dokaz vam dostavljamo fakturu broj 121. Stavka iz ove fakture koje se odnose na navedeni “SFP Modul CISCO” je broj 10.

Stavka broj 8 iz vašeg dopisa “4x Cisco catalyst 2960 PoE 24/100/1000 x 2 SFP”, je fakturisan firmi Integra Inženjering doo kroz ispostavljenu fakturu. Ova stavka je fakturisani po ceni od 3.929,33 KM komad. Integra Inženjering doo je isti uređaje preprodala po ceni od 6.281,60KM komad. Uvećanu za 59,86%. Čime je ostvarila zaradu od 2,352.27 KM. Kao dokaz vam dostavljamo fakturu broj 121. Stavka iz ove facture koje se odnose na navedeni “4x Cisco catalyst 2960 PoE 24/100/1000 x 2 SFP” je broj 11.

Stavka broj 9 iz vašeg dopisa “4x Cisco catalyst 2960 PoE 48/100/1000 x 2 SFP”, je fakturisan firmi Integra Inženjering doo kroz ispostavljenu fakturu. Ova stavka je fakturisana po ceni od 7.14 9,80 KM komad. Integra Inženjering doo je isti uređaj preprodala po ceni od 12.766,00 KM komad. Uvećanu za 78,55%. Čime je ostvarila zaradu od 5,616.20 KM, na jednom komadu. Kao dokaz vam dostavljamo fakturu broj 121. Stavka iz ove fakture koje se odnose na navedeni “4x Cisco catalyst 2960 PoE 48/100/1000 x 2 SFP” je broj 12.

S poštovanjem.

Direktor

Zoran Tadić
Magistar Elektrotehnike i Kompjuterskih Nauka"

 

Prilozi:

Situacioni list 1

Situacioni_list_1-1Situacioni_list_1-2Situacioni_list_1-3Situacioni_list_1-4Situacioni_list_1-5Situacioni_list_1-6

 

 

 

 

Situacioni_list_1-7Situacioni_list_1-8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Situacioni list Poreska

Situacioni_list_Poreska-1Situacioni_list_Poreska-2Situacioni_list_Poreska-3Situacioni_list_Poreska-4

 

 

 

 

 

 

Faktura 104

Racun104-1

 

 

Faktura 121

Racun121-11Racun121-12Racun121-13Racun121-14

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovi dokumenti, koji pokazuju nevjerovatne cijene inventara i opreme, odnose se samo na proširenje kapaciteta objekta, kako bi se obezbjedilo da Poreska uprava kupi taj prostor i dio su ugovora. Na samo nekoliko stavki koje se tiču nabavke visoko tehnološke opreme naduvanim cijenama, oštećen je budžet za pola miliona maraka. Sami zamislite kakva je kalkulacija kada je u pitanju cijeli objekat.

(zurnal.info)