Berza

Hidrogradnja ponovo raste, Energoinvest pada

 

Nakon četiri mjeseca kontinuiranog pada, vrijednost dionica sarajevske Hidrogradnje neočekivano je u januaru porasla za impresivnih 28,4 posto, za razliku od većine dionica koje su prvi ovogodišnji mjesec završile u minusu.

Čini se da se ponovo ponavlja prošlogodišnji scenario kada je vrijednost dionica Hidrogradnje tokom prva dva mjeseca zabilježila rekordan rast, da bi se u narednim mjesecima tržišna vrijednost ovih dionica ponovo polako topila, ali je ipak na godišnjem nivou ova dionica donijela investitorima zaradu od devet posto.

Uz dionice Hidrogradnje, zaradu investitorima u januaru donijele su i dionice BH Telecoma čija je tržišna vrijednost porasla za 9,5 posto. U slučaju BH Telecoma radi se o očekivanom rastu, jer je jasno da ćedioničari i ove godine dobiti dividendu na nivou prošlogodišnje, a vrijednost ovih dionica je prošle godine zabilježila pad od 3,4 posto. Tako je u januarski rast dionica BH Telecoma praktično uračunata i vrijednost ovogodišnje dividende.

I dioničari Elektroprivrede BiH imali su razloga da budu zadovoljni, jer vrijednost ovih dionica nakon tromjesečnog pada konačno zabilježila rast, 5,2 posto, čime su investitorima barem djelimično smanjeni prošlogodišnji gubici, kada je ova dionica izgubila 36 posto svoje tržišne vrijednosti.

Potonuće dionica Sarajevo osiguranja

Za razliku od dioničara Hidrogardnje, BH Telecoma i Elektroprivrede BiH, većina vlasnika ostalih dionica nema razloga da se previše raduje januarskim rezultatima jer je većina dionica završila ovaj mjesec u minusu, čime je praktično nastavljen negativan trend iz prethodne godine.

U vrhu liste gubitnika našle su se dionice mostarske Elektroprivrede HZ HB, čija je vrijednost u januaru pala za 16,6 posto. Očigledno je da je neizvjesnost oko isporuke struje mostarskom Aluminiju po povlaštenim cijenama, što bi za EP HZ HB značio čist gubitak, na investitore djelovalo obeshrabrujuće.

Gubitnicima su se pridružile i dionice Sarajevo osiguranja, Energoinvesta, Bosnalijeka koje su u januaru zabilježile pad veći od prosjeka. Dionica Sarajevo osiguranja, koja je prošlu godinu završila sa minusom od 6,3 posto, tokom januara potonula je još niže sa padom od 13,9 posto na mjesečnom nivou, pa se cijena ove dionice spustila na rekordno niskih 4,87 maraka.

Poređenja radi, na kraju januara prethodne godine cijena dionice Sarajevo osiguranja iznosila je 8,7 maraka, ali je u međuvremenu menadžement kompanije donio odluku o povlačenju dionica sa zvanične kotacije na SASE, što očigledno nije pomoglo dioničarima.

Za razliku od januara prošle godine kada je vrijednost dionica Energoinvesta za mjesec dana skočila za 55 posto, ove godine januarski saldo je bio negativan sa padom vrijednosti od 11,7 posto, čime je izbrisan prošlogodišnji rast od 7,8 posto, pa se cijena ove dionice vratila na nivo iz novembra 2010. godine.

Januar je u "crvenom" završila i dionica Bosnalijeka sa padom od 1,9 posto na mjesečnom nivou. Za dioničare ove kompanije ovo je izuzetno loš znak, pogotovu što je Bosnalijekova dionica u prošloj godini izgubila 42 posto svoje tržišne vrijednosti što ju je učinilo jednim od najvećih gubitnika na SASE u prošloj godini. Šestomjesečni trend pada dionica Bosnalijeka nakratko je bio prekinut samo u decembru uz skroman mjesečni rast od 4,4 posto, ali je po svemu sudeći bila riječ samo o kratkotrajnoj pauzi.

{fusionchart id="99" SASE 0112}

Loš početak godine za investitore

Minus u januaru uknjižila je i dionica HT Mostar, ali za razliku od dioničara Elepktroprivrede HZ HB, Sarajevo osiguranja i Energoinvesta, dioničari mostarskog telekoma još su i dobro prošli sa padom od samo 0,3 posto. Kako je ovo četvrti mjesec zaredom da ova dionica bilježi pad, dioničari HT Mostar nemaju previše razloga za optimizam.

Ako je januar najava kako će se stvari razvijati do kraja godine, onda investitori na SASE nemaju previše razloga za optimizam u ovoj godini. Tako bi se lako moglo dogoditi da, u poređenju sa ovom godinom, 2011. godina izgleda kao period optimizma i prosperiteta na Sarajevskoj berzi, dok će se uspjeh investitora mjeriti ne visionom ostvarene zarade već time ko je izgubio manje.

(zurnal.info)