Iznevjerena obećanja

Angelina Jolie iza zatvorenih vrata

zurnal.info

in-the-land-of-blood-and-honey-poster-efbd1Da li je u stanu jedne Prijedorčanke u subotu, tačno u podne, premijerno prikazan rediteljski prvijenac Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda” i ko je prisustvovao projekciji (ako je bilo), ne znamo, jer se i pored svih pokušaja u to nismo mogli uvjeriti na licu mjesta. Ekipa “Žurnala” bila je u Prijedoru u najavljeno vrijeme i na pretpostavljenoj adresi, ali uzalud smo zvonili na vrata...

POZIVNICA

Prethodno, 7. februara, na adresu naše redakcije, kao i mnogih drugih u BiH, mejlom je stigla pozivnica u kojoj jedna Prijedorčanka, pod nickom Radost Stroynik, najavljuje da će u subotu, 11. februara, u svom stanu održati projekciju filma Anđeline Džoli „U zemlji krvi i meda“.

Poštovani, prosledjujem Vam pozivnicu za premijeru u Republici Srpskoj najnovijeg ostvarenja Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda". Projekciju filma organizuje Radost Stroynik (https://www.facebook.com/radost.stroynik, http://primabloggerina.blogspot.com/). Nadam se da će Vam ova informacija biti zanimljiva, te očekujemo Vašu podršku, navedeno je u pozivnici.

Na takav korak odlučila se nakon što je saopšteno da ovaj film, koji je u RS ocijenjen kao „antisrpski“, neće biti prikazivan u ovdašnjim kinima.

Odlučila sam ilegalno downloadati film na Internetu i prirediti premijeru istoga, budući da je očigledno da živimo pod diktaturom nacionalizma, gdje pojedinci odlučuju u ime naroda i u ime 'zajedničkog identiteta'“, navodi se u pozivnici i dodaje da će to biti mali doprinos borbi protiv rastuće cenzure u našoj državi, a naročito u Republici Srpskoj.
Ne dozvoljavam nikom da odlučuje u moje ime šta je dobro, a šta loše, šta je ružno, a šta lijepo, šta je normalno, a šta je nenormalno, navela je ova Prijedorčanka.

Film “U zemlji krvi i meda” trebalo je da bude premijerno prikazan 16. februara u banjalučkom multipleksu „Palas“, ali je ovlaštena distributerska kuća „Oskar“ odlučila da ga ne otkupi. Vlasnik i direktor „Oskara“, kao  i banjalučkog multipleksa „Palas“, Vladimir Ljevar izjavio je da za film Anđeline Džoli, navodno, nema interesa u RS. Ljevar je film nazvao „smećem“, poručujući da je on taj koji odlučuje šta će se prikazivati u njegovom kinu, a šta ne.

Nakon što smo dobili poziv od osobe, koja se predstavlja kao Radost Stroynik, potvrdili smo da ćemo doći na ovaj nesvakidašnji događaj. Uz to smo organizatorku projekcije, šaljući joj mejl u dva navrata, zamolili da nam pošalje tačnu adresu njenog stana. Odgovor nismo dobili. Nikakvog odgovora nije bilo ni na adresi na kojoj je, kako smo saznali od svojih izvora, trebalo da bude prikazan film. Niko “sumnjiv” se nije pojavio dok smo čekali ispred zgrade, pa sve ukazuje da od najavljene projekcije “U zemlji krvi i meda” nije bilo ništa. Bar ne za širu javnost.

OTKAZIVANJE MEDIJA

Radost Stroynik je, doduše, na svom Facebook profilu, dan ranije nagovijestila da mediji neće moći prisustvovati premijeri, jer su je, navodno, to zamolili oni koji su potvrdili dolazak. Onda se logično postavlja pitanje zašto je medijima uopšte upućena pozivnica da prisustvuju projekciji?! Radost Stroynik medijima, koji su bili zainteresovani za njenu akciju, odgovorila je porukom na Facebook.

Napisala sam na zidu eventa da su subota i nedelja full, a za ponedjeljak ćemo vidjeti pošto sam tad kontala sve medije pustiti, stoji u poruci.

Po svemu sudeći, oni koji su pokrenuli cijelu priču (a prema pozudanim informacijama ne radi se o jednoj osobi, nego više njih) uplašili su se i ustukli kada su shvatili da su podigli veliku medijsku prašinu.

Prije para dana, u jednom od medijskih istupa (koji je opet bio putem e-maila), osoba koja je predstavlja kao Radost Stroynik, napisala je:

Svi pitaju otkud mi film. Dobila sam ga. E sad ne mogu reći od koga, niti hoću. Volim posmatrati kako se iz kolektivne paranoje i opsjednutosti teorijom zavjere rađaju razne nebulozne pretpostavke’.

Na istoj Facebook stranici jutros su osvanuli različiti komentari posjetilaca, od onih koji podržavaju cijelu priču, do onih koji su svime zgroženi. Prijedorčani smatraju da cijela priča dobila previše medijske pažnje.

Mislim da se taj film ne može legalno prikazivati na taj način. To što je neko odlučio da projekciju organizuje u svom stanu može biti lična stvar, koja onda nije trebala da ide u medije, jer je to nelegalno. U bilo kakvoj svađi i ratu ne postoji jedna već dvije, u našem slučaju, tri strane, tako da cijela priča filma nije objektivna, rekla je jedna mlađa Prijedorčanka, ne želeći da joj se pominje ime.

Imam osjećaj da je Anđelina Džoli slušala samo jednu stranu. Ipak, film bih pogledala, zašto da ne, rekla je druga građanka.

(zurnal.info)