PRVI PUT U BiH

S modnim filmovima na svjetsku scenu

A.B.D.

Premijera prvih  modnih filmova u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Udruženja modnih djelatnika i kostimografa Modiko, upriličena je u petak u sarajevskom kinu Meeting Point.

Modni film je relativno nov i izuzetno kreativan medij koji omogućava efektnu vizuelnu prezentaciju modne industrije, brzo i masovno prodiranje do publike širom svijeta, te jednostavniji i jeftiniji način reklamiranja vlastitog proizvoda“, navode organizatori. Takođe, vjeruju da će se na ovaj način mladi dizajneri lakše takmičiti sa već poznatim imenima, te da će modni djelatnici iz BiH lakše dopirati do šire publike i udaljenijih tržišta.

- Modni film je trend u svijetu u posljednjih petnaestak godina, kao dobar način da se nečija ideja prezentuje većoj publici. Na reviji imate određeni broj zvanica dok vam modni fim pruža izuzetnu priliku da vas vidi veliki broj ljudi. Sem toga, željeli smo izići iz naše bosanskohercegovačke čahure, iz ove učmale sredine pošto nam je, kao udruženju, cilj da se prezentiramo svijetu. Svaki je dizajner kroz film prikazao vlastiti umjetnički izraz – objašnjava za Žurnal dizajnerica Amna Kunovac –Zekić.

DSC08475Publici su premijerno prikazana dva kratka modna filma. U jednom su, u režiji Zinke Bejtić, prikazani modeli naše sagovornice te Jasne Hadžimehmedović-Bekrić, Milana Senića i Ate Omerbašić.  Uz stilisticu Gashu Miladinović, za šminku je bila zadužena Maja Koristović Talović a frizure je radio Ensar Dervišbegović. U drugom filmu, koji je režirao Midhat Mujkić,  vidjeli smo modele Lejle Hodžić, Belme Lizde-Kurt, Vanje Ciraj, Irme Saje i Lene Stefanović te šminku Renate Ponjević.

Jasna Hadžimehmedović-Bekrić nada se da će modni film naići na odobravanje šire publike:

- To nije samo puka reklama, komercijala, već igra s umjetnošću. Autor, režiser, snimatelj, zajedno su u ovom projektu jer film je film, bio od pet ili pedeset minuta. Mislim da je ovo bio izazov za sve učesnike i da su svi pokazali veliku zainteresiranost – govori za Žurnal.

4_CustomUdruženje Modiko, osnovano prije godinu i po, sem dizajnera okuplja i kostimografe, stručnjake iz oblasti modne fotografije, šminkere, frizere, stiliste.

Jako smo zadovoljni jer smo u kratkom vremenu uspjeli uraditi mnogo, što pokazuje koliko su značajni dobra ideja, sloga i zajednički interes. Imamo još mnogo planova i mislim da smo pozitivan primjer kako struka može da se udruži i učini nešto za sebe. Ostvarili smo i kontakte u regiji i otvorili vrata za buduću saradnju – objašnjava Amna Kunovac-Zekić.

Koliko u našoj zemlji, trenutno, ima novca i zanimanja za modu, pitali smo našu sugovornicu:

-  Jedan od razloga zbog kojih smo se udružili bio je taj da podignemo svijest o tome da je dizajn jako bitan u modnoj industriji razvijenog svijeta. Šira javnost ne zna šta je to što mi radimo, čemu služe ovakvi filmovi i šta želimo postići. Nadam se da ćemo i ovim filmom i budućim projektima napraviti barem mali korak da se to promijeni. Činjenica je da je jako teško, da veoma mali broj ljudi može i hoće da izdvoji novac za modu.

Projekat prvog modnog filma u BiH podržali su Britanski savjet i Internacionalni univerzitet u Sarajevu.       

(zurnal.info)