BORBA PROTIV KORUPCIJE

Ne želimo da se prljavim novcem kompromituje naš klub

d.t.

Zilhad Forić, predsjednik Kluba za sport i rekreaciju STENS u Sarajevu, jedan je od rijetkih ljudi u ovoj zemlji koji nije želeo da se “uprlja” novcem Bosnalijeka.

Naime, ovaj klub je konkurisao za dodjelu donacija od kompanije Bosnalijek. U pitanju su bili projekti za organiziranje sportskih takmičenja i projekti za omasovljenje stonoteniskog sporta.

A onda je Forić počeo da čita seriju tekstova o Bosnalijeku na Žurnalu.

- Redovno sam pratio na Žurnalu sve što se piše o Bosnalijeku i njegovom rukovodstvu – rekao je Forić.

Jedan "neprijatan" susret presudio je da se definitivno odrekne donacije Bosnalijeka.

- Ne mogu da se tačno setim kada je to bilo. Znate onaj plato ispred “Kraša”? Prolazio sam tuda i vidio Porshe onog balavca iz Bosnalijeka parkiran na trotoaru. Sve mi se smučilo – sjeća se Zilhad Forić.

Službi marketinga kompanije Bosnalijek odmah je poslao pismo u kojem je povukao sve aplikacije. U pismu je napisao da ne želi da se ime kluba STENS veže za kompaniju Bosnalijek i njene rukovodioce.

- Jesmo siromašni, ali ne želim da se prlja ime kluba. Neću novac od balavca koji troši tuđi novac i ne želim da se kompromituju članice kluba koje se trenutno takmiče na stonoteniskom turniru u Dortmundu - tvrdi Forić.

Slučaj Stonoteniskog kluba STENS je dobar primjer kako građani mogu da se bore protiv korupcije. U vrijeme kada opstanak sportskih klubova u Bosni i Hercegovini zavisi od donacija velikih kompanija, ovo je možda mali ali istovremeno i visokomoralan čin.

 

Stens12


(zurnal.info)