Berza

Investitori izgubili 352 miliona maraka

Investitori na SASE su ponovu na gubitku i tokom prva tri mjeseca godine u prosjeku su izgubili 3,5 posto, za koliko je vrijednost indeksa SASX-10 na kraju marta bila manja u odnosu na početak godine. Izraženo u novcu, za tri mjeseca se na SASE "istopilo" 352 miliona maraka, za koliko je smanjena tržišna vrijednost kompanija čijim se dionicama trguje na Sarajevskoj berzi.

Na vrhu liste gubitnika našli su se dioničari mostarske Elektroprivrede HZ HB, čija je dionica na kraju marta vrijedila 18,7 posto manje nego na početku godine. Ako je neka utjeha dioničarima, nakon sedam mjeseci kontinuiranog pada, ova dionica je u martu konačno zabilježila rast na mjesečnom nivou, od simboličnih 0,7 posto ali ovaj rast investitorima nije značajnije promijenio tromjesečni negativni saldo

Žestok gubitak pretrpjeli su i dioničari Sarajevo osiguranja, čija je dionica u istom periodu izgubila 14,3 posto svoje tržišne vrijednosti. Ukupan tromjesečni saldo bio bi još lošiji da prosjek nije poravio martovski rezultat, kada je ova dionica zabilježila rast od 6,8 posto, što je prvi put nakon tri mjeseca pada da je ova dionica zabilježila rast na mjesečnom nivou.

Dioničari Energoinvesta prošli su tek malo bolje jer je njihov gubitak u prvom kvartalu ove godine iznosio 11,4 posto.

Dionice Hidrogradnje ubrzano padaju

Pad, daleko veći od prosjeka tržišta, zabilježila je i dionica HT Mostar, čija se tržišna vrijednost za tri mjeseca smanjila za 8,7 posto, pri čemu ova dionica već šest mjeseci uzastopno bilježi kontinuirani pad a dno se još uvijek ne nazire, tako da dioničari i nemaju previše razloga za optimizam.

Gubitak dioničarima donijela je i dionica Hidrogradnje, čija je cijena na kraju marta bila za 3,2 posto manja nego na početku godine. Uprkos skoku tržišne cijene od impresivnih 28,4 posto tokom januara, ova zarada se istopila tokom februara i marta kada je na mjesečnom nivou ova dionica bilježila pad koji je u martu iznosio čak 16,2 posto, što je dionici Hidrogradnje pribavilo titulu najvećeg martovskog gubitnika.

Ovogodišnje kretanje cijena dionica Hidrogradnje neodoljivo podsjeća na prošlogodišnji trend kada je ova dionica na početku godine zabilježila skok od čak 60 posto, da bi se u narednim mjesecima njena cijena postepeno padala i da bi na kraju godišnji saldo bio rast od devet posto. Razlika je samo što je ovogodišnji januarski skok vrijednosti ove dionice bio znatno manji od prošlogodišnjih pa se i zarada investitora brže topi.

Bonalijekova dionica najveći dobitnik

Jedini koji imaju razloga da budu zadovoljni su dioničari sarajevskog Bosnalijeka kojima se strpljenje konačno isplatilo. Zahvaljući martovskom skoku cijene ove dionice na SASE od impresivnih 19,6 posto i tromjesečni saldo je bio pozitivan, pa se ova dionica našla na čelu kratke liste dobitnika, sa rastom od 20,9 posto, za koliko je cijena ove dionice na kraju marta bila veća u odnosu na početak godine.

Među malobrojnim dobitnicima u prvom kvartalu, uz Bosnalijek našli su se i BH Telecom i sarajevska Elektroprivreda BiH čije su dionice investitorima u prvom ovogodišnjem kvartalu ipak donijele zaradu.

Cijena dionica BH Telecoma u prvom tromjesečju porasla je za 7,7 posto, pa dioničari mogu biti zadovoljni jer kada većina dionica bilježi pad, bilo kakav rast je odličan rezultat.

Prvo tromječje u plusu je završila i dionica Elektroprivrede BiH sa skromnim rastom od 2,3 posto, mada dioničari nisu pretjerano euforični jer je mart ova dionica završila sa mjesečnim padom od 4,5 posto, što je loš znak, pa bi se i minimalan tromjesečni dobitak lako mogao vrlo brzo pretvoriti u gubitak za investitore.

{fusionchart id="103" SASE I_III_2012}

Obveznice "naduvale" promet

Bez obzira na procentualne uspone i padove tržišnih cijena dionica na SASE u prvom kvartalu ove godine, ključni problem je nedostatak investitora voljnih da ulože u kupovinu dionica.

Iako podatak o ukupnom tromjesečnom prometu na SASE od 60,6 miliona maraka na prvi pogled djeluje ohrabrujuće, jer je promet duplo veći nego u prva tri mjeseca prošle godine, ovaj pokazatelj daje nerealnu sliku stanja na domaćem tržištu kapitala.

Problem je što najveći dio ovog prometa čine emisije obveznica Vlade FBiH, dok je promet ostvaren trgovinom dionica domaćih kompanija i dalje simboličan, a investitora sa svježim novcem nema ni na vidiku.

(zurnal.info)