AFERA BOSNALIJEK

Propala smjena Arslanagića

Prvi je pokušaj Vlade Federacije da smijeni Nadzorni odbor i direktora Bosnalijeka Edina Arslanagića propao. Na vanrednoj Skupštini dioničara te kompanije, u subotu 5. maja, nije bilo dovoljno prisutnih da izglasaju odluke o smjeni članova Nadzornog odbora koji su kasnije, prema planovima Vlade Federacije, trebali smijeniti direktora i upravu kompanije.

Na Skupštini koju je zakazalo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH, kao dioničar koji ima više od deset posto vlasništva, došlo je 41,5 posto svih dioničara pa nije bilo potrebnog kvoruma, koji po statutu Bosnalijeka treba biti najmanje 60 posto. Predstavnik Vlade na ovoj skupštini, Edin Bandić, najavio je zakazivanje ponovljene skupštine što je ranije moguće. Tu će skupštinu Vlada vjerovatno zakazati u ponedjeljak, a mogla bi biti održana 22. maja. U današnjem Avazu objavljen je oglas u kome sadašnji Nadzorni odbor zakazuje redovnu Skupštinu za 26. maj na kojoj je planirana rasprava i imenovanju članova novog nadzornog odbora.

Vlada Federacije pokrenula je istragu poslovanja Bosnalijeka nakon pisanja Žurnala o ponašanju uprave kompanije koja godinama nije isplaćivala dividendu dioničarima. Kao vlasnik gotovo 20 posto dionica Bosnalijeka, Vlada sada želi smijeniti Nadzorni odbor, imenovati nove ljude koji bi na prvoj sjednici odbora trebali smijeniti direktora Arslanagića i time kompletnu upravu kompanije.

 

Najavljena nova skupština

Jedini način da to urade jeste putem Skupštine, pa su iskoristili svoje pravo da kao dioničar koji ima više od deset posto dionica sazovu vanrednu skupštinu. Međutim, Statut Bosnalijeka zahtijeva da na prvoj takvoj skupštini bude prisutno više od 60 posto dioničara što Vlada na subotnjoj skupštini nije uspjela osigurati. Nezvanično se i prije održavanja subotnje skupštine znalo da neće biti dovoljno dioničara da izglasaju predložene odluke Vlade, pa je resorni ministar Erdal Trhulj ranije u medijima najavljivao zakazivanje nove skupštine na kojoj bi bilo dovoljno 30 posto dioničara za kvorum. Ukoliko svi oni koji su danas došli na skupštinu budu i na novoj koju će Vlada zakazati, skupština će imati kvorum, ali je i dalje neizvijesno da li će podržati smjenu Nadzornog odbora i podržati ljude koje je Vlada predložila. Za pet mjesta u NO kandidovano je devet ljudi: Fahrudin Smailagić, Rifat Klopić, dugogodišnji član ovog odbora koji tvrdi da nikada nije primijetio sumnjivo poslovanje, Senad Zekić, Janez Boje, Veljko Trivun, sadašnji predsjednika NO Bosnalijeka, Mima Sijerčić, Mirjana Lasić, Šačir Hajdar i Nurija Mulalić.

DSC_0706

Vlada sponzorisala Bosnalijek

Na samom početku vanredne skupštine došlo je do nesporazuma da li se skupština može otvoriti ili je samo dozvoljeno proglašavanje nedostatka kvoruma. Predstavnik Vlade, Bandić, želio je otvoriti skupštinu, ali je od toga odustao nakon intervencije Melihe Begović, sekretara društva. Ona je žustro reagovala da se skupština koja nema kvoruma ne može ni početi. Bandić je u kratkom obraćanju dioničarima objasnio da nema dovoljno dioničara za donošenje odluka i najavio zakazivanje što skorijeg nastavka vanredne skupštine.

Halil Čengić, jedan od najvećih malih dioničara kompanije, nakon skupštine je izjavio da vlasnici dionica konačno trebaju imati koristi od firme u koju su uložili svoj novac.
- Vlada je godinama sponzorisala kriminal u Bosnalijeku. Za nas dioničare jedino rješenje je smjena uprave – rekao je Čengić koji sumnja da Vlada u Bosnalijeku radi za interese mogućeg kupca.

Na sjednici su se pojavili i Arslanagić, Trivun, ali i Bojan Kebe, novi direktor marketinga. Po prvi put je dozvoljeno i novinarima da prisustvuju skupštini.

(zurnal.info)