BERZA

Dioničari dobili dividendu, Vladi oduzeto pravo glasa

Piše: Semir Mujkić

Dioničari sarajevskog proizvođača cigareta dobit će ove godine dividendu, odlučeno je na skupštini ove kompanije na kojoj je predstavniku Vlade Federacije zabranjeno da glasa zbog nevažeće punomoći. Svaki od dioničara Fabrike duhana Sarajevo dobit će po tri i po marke za svaku dionicu, odlučilo je 37 posto dioničara koji su prisustvovali 17. Skupštini.

 

Aljkavost Vlade

Predstavnici Vlade Federacije najavljivali su smjenu članova Nadzornog odbora kompanije i glasanje protiv usvajanja izvještaja o radu Fabrike za 2011. godinu ali se to nije desilo jer predstavnik Vlade Ivica Knezović nije imao ispravnu punomoć. Umjesto ministra Jerka Ivanković-Lijanovića, njegovu je punomoć potpisao premijer Federacije Nermin Nikšić.
IMG_1467- Izvijestili su me da punomoć nije validna – kazao je Knezović na izlasku iz kruga Fabrike samo nekoliko minuta nakon početka Skupštine: Mi smatramo da nam je nelegalno oduzeto pravo da učestvujemo i glasamo.

Nekoliko malih dioničara napustilo je skupštinu zajedno sa Knezovićem i nisu željeli glasati o izvještaju o radu kompanije i raspodjeli dobiti. Halil Čengić, jedan od malih dioničara kompanije, smatra da se Vlada nije dobro pripremila za Skupštinu.
- Aljkavost je ove Vlade da prije mjesec dana nisu dali dobru punomoć – rekao je Čengić.

Dioničari su izlazeći sa Skupštine prepričali novinarima, kojima je bio zabranjen ulazak, da se desetak minuta raspravljalo o punomoći Vlade. Nju je potpisao federalni premijer a ne ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje se vodi kao vlasnik 39 posto dioničara Fabrike. Odbor za glasanje, skupštinsko tijelo koje prati prijave dioničara i ispunjavanje kvoruma, na kraju je odlučilo da Knezović nema ispravnu punomoć i da ne može glasati.

 

Nova koalicija, novi odbori

IMG_1478Edin Mulahasanović, direktor kompanije, bio je raspoložen za razgovor s novinarima dok je dioničare, nakon trosatne Skupštine, zadržala zakuska. Prije njih iz Fabrike je izašla jedna smjena radnika koje je obezbjeđenje pretresalo na kapiji. Mulahasanović smatra da je donesena ispravna odluka na Skupštini koja je, kaže, pripremana mjesecima.
- Ovo je bila kvalitetno pripremljena Skupština – kazao je Mulahasanović i dodao da Vlada šalje pogrešne poruke kada govori o privatizaciji kompanije: Fabrika duhana Sarajevo je davno privatizirana. Jedino što Vlada može sada da uradi jeste da proda svoje dionice.

Veći dio dobiti kompanije od 6,4 miliona nakon oporezivanja iz prošle godine podijelit će se dioničarima uz postotak od gotovo devet posto od vrijednosti jedne dionice. Ostatak dobiti od milion i po ide u investicije i modernizaciju proizvodnje, objašnjava Mulahasanović.

Neuspjeh da ispune svoje najave je drugi u nizu sadašnjeg saziva Vlade. Prije nekoliko sedmica je propao prvi pokušaj smjene direktora i Nadzornog odbora Bosnalijeka, a sada i smjene Nadzornog odbora Fabrike duhana koji je imenovan prije samo tri mjeseca. U vrijeme dobrih odnosa SDP-a i SDA i njihove koalicije, produžen je i mandat direktoru Mulahasanoviću.

Vladin predstavnik Ivica Knezović, savjetnik dopremijera i federalnog ministara poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nije mogao reći šta će premijer i ministar uraditi nakon Skupštine Fabrike ali je rekao da će o svemu izvijestiti svoje nadležne.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FDS, Berza, 3