Euro 2012/Dan drugi

Veliki ugled i sto tona teško breme

marko tomaš

NIZOZEMSKA - DANSKA 0 : 1

Danci su krenuli pisati scenarij za sapunicu čiji se zaplet događa na samom početku priče. U toj priči najteža sudbina dodijeljena je favoriziranim Nizozemcima.

Danski nogomet je kao život u Skandinaviji. Nije neka ljepota, ali je učinkovit. Dogodilo se – oh, kako volim kad sam u pravu - upravo ono što sam predviđao na kafanskim briefinzima mostarskih nogometnih stručnjaka. Naprosto, sve se češće događa da ekipe, koje su sposobne biti koncentrirane svih devedeset minuta, koje su i dovoljno konkretne kad moraju to biti, svladaju kudikamo talentiraniju momčad. Danci su otupili Nizozemsku igru. Svojim postavljanjem na terenu usmjeravali su putanju igre kamo im odgovara.

A onda su postigli i gol. Krohn - Delhi, strijelac jedinog zgoditka nije u ovoj utakmici napravio niti jednu grešku. Kad bismo promatrali isključivo ono što je on igrao protiv Nizozemske vidjeli bismo što znači potpuna posvećenost i koncentracija. Definitivno čovjek utakmice.

Ne znam što je Van Marwiijk zamislio, ali ući u igru s dva zadnja vezna je bilo potpuno besmisleno. Isto tako, držati u igri indisponiranog Sneijdera je bilo krajnje gubljenje vremena. Prije svih, on je izgubio ovu utakmicu. Nogometni ignoranti su ostali šokirani. No, Danska jednostavno iskorištava svaku pruženu priliku. Pobjedom protiv Nizozemaca stavili su se u prilično komotnu poziciju. Što bi se reklo - svoju sudbinu drže u svojim rukama. Nizozemci, pak, imaju pred sobom cestu posutu trnjem i ognjem. Vremena nema puno, za neke stvari je već i kasno, a Van Marwiijk je shvatio da je potpuno pogriješio u izboru odbrambenih igrača i da, na ovom turniru, Sneijdera jednostavno ima. Čovjek je tu, ali bolje bi bilo da nije, jer igra kakvu Nizozemci igraju ne trpi zahrđalog čovjeka na ključnom mjestu. Tu im se sve raspada. Affelay je, također, bio pogrešan izbor. A i Robben izgleda kao da još uvijek puca onaj penal iz finala Lige prvaka. I promašuje.

gomez_golNJEMAČKA - PORTUGAL 1 : 0

Najveći favoriti turnira, Njiemci, nisu izgledali impresivno. Čak, štaviše, djelovali su neuobičajeno tromo, a najviše zasluge za to imao je Paolo Bento, koji je svojim igračima naredio stopostotni presing na loptu. Iz džepa kao da mu je virio priručnik čiji je autor Jose Mourinho.

Bilo kako bilo, utakmica od koje se očekivalo puno bila je sasvim prosječna pogotovo ako uzmemo u obzir one koje su joj prethodile. Ronaldo je u ovoj utakmici pokazao da se može u potpunosti podrediti momčadi, isto kao i sva sila suspregnutog talenta koji Bento ima u ekipi. Možda, da su bili malo odvažniji, stvari bi po njih bile bolje. Ali nisu, jer ipak su igrali igru u kojoj uvijek pobijeđuju Nijemci. Iako nisu opravdali ulogu favorita u mjeri u kojoj smo to svi očekivali, Nijemci su i ovaj put odradili posao.

Budući su Danci isto učinili protiv Nizozemske događa se ono što je malo tko očekivao - Ronaldo i družina, te Van Persie i njegov gang, nalaze se na rubu propasti. A turnir je tek počeo. Portugal i Nizozemska moraju dobiti obe naredne utakmice, a imaju odigrati međusobni duel. Sigurno je da im je u glavi kaos. Pogotovo Portugalcima, koji imaju prilično friška neugodna iskustva s Danskom. Mislim da je Bento trebao ući hrabrije u utakmicu, jer ovako uopće nije dao šansu Ronaldu da se razmaše. S malo više rizika, a obzirom koga sve ima u ekipi možda bi stvari izgledale drugačije.

Na koncu, skoro da je potpuno svejedno je li izgubio utakmicu s jednim golom minusa ili sa njih par. Dakle, riskirajući je jedino mogao dobiti. Man of the match bio je Mario Gomez. Potpuno uštopan i nevidljiv samo se jednom vinuo u zrak i odigrao ključni potez utakmice. Od jednog centarfora čovjek niti ne očekuje više. Sraz Njemačke i Portugala je razočarao. Očekivali smo puno više, ali samo zato što počesto zaboravljamo staro pravilo koje kaže da najbolje utakmice igraju oni protivnici koji nemaju što izgubiti. Ovdje su na kocki ipak bili veliki ugled i sto tona teško breme očekivanja.

Ako nastave ovako Nijemci neće dogurati do kraja, ali oni ionako formu uvijek tempiraju tako da se podiže kako turnir ide svom kraju. Za Portugalce se bojim da će imati još jedan kratak turnir. Ako ih to može utješiti s njima će na skori put vjerovatno i momci u narandžastim dresovima. No, još je prerano za takve zaključke. Ova grupa nam tek ima pružiti sva uzbuđenja koje očekujemo od tako uglednih ekipa.

(zurnal.info)