Damir Avdić: KUP ŠAMPIONA (odlomak iz romana)

Damir Avdić

Imala je crnog mačka i sedamnaest godina kad mi je rekla da je trudna. Sjedio mi je u krilu i čistio se. Jezikom. Jebo mater mačke su čistije od ljudi. Ja se ne znam okupat kako se on zna olizat.

Imo sam dvadest i dvije i pticu u glavi kad mi je rekla da je trudna. Jaku arkadu dobar nos i čvrste zube. Nisam šupak. Treniram boks. Starinski.

Bila je fina srednjeg rasta. Nosila šarene haljinice i pisala pjesme. Kad sam joj reko da je lijepa ko konj zaljubila se u mene. Tad sam znao da sam našao ženu. Sad znam koliko godina ima.

Nisam nikad ništa radio u životu. Prije nje premlad poslije nje prezreo. Do love sam dolazio na razne načine. Neki su nelegalni neki manje legalni. Bio sam u dure.

Nije nikad ništa radila u životu. Bila je premlada. Željela je pisati pjesme maziti mačku i roditi mi dijete. Pisati pjesme i maziti mačku je u redu. Ali roditi meni dijete… Mislim, ja sam u dure.

Nisam pjesnik. Osamdeset kila ne previsok. Ne pričam puno. Znam slušat. A govorila mi je stihove.

Speri krv sa dlana. Oslobodi je. Nek sa vodom ide. U čaši naćeš je.

Kad mi je to šapnula na uho gola golom u krevetu mislio sam da je film. A ja nisam glumac. I ne gledam filmove. Zadnji koji sam gledo bio je neki stari. Neki tipovi pljačkaju banku pa im murija jebe majku. U dure film.

Bilo je strah. Znao sam to jer me gledala ko da je nije strah. Zato je i mene bilo strah. I zato sam rekao.

Ne boj se.

Ti i ja smo u dure.

Kad rodiš bićeš punoljetna.

Srediću lovu.

Završićeš fakultet.

Paziću dijete i mačku.

Bićeš pjesnikinja.

Vidio sam joj sreću u očima.

Nije mogla vidjeti strah u mojim. Ja ne trepćem.

Ljubila me. I ja sam nju. Bila je sretna. Sreća je uvijek vlažna. Nema fule. Čitavu noć sam tekao u nju. Na nju. Na sebe. Jutro se skorilo po nama. Prali smo se zajedno. Ona mene ja nju. Ona sretna ja prestrašen.

A kakav sam mogao biti. Ja sam jeben frajer. Znao sam stotinu šupaka.

Napravio sam joj kafu. Namazao tost. Poljubio u vlažna usta i izašao da sredim stvar.

Prije toga sam nahranio mačku.

I evo me sređujem stvar. Za šankom kraj prozora. Espreso u maloj šoljici do vrha. Čaša vode s limunom koji je Sanela kupila jutros na maloj pijaci od Hamde i na kojem su još otisci prstiju berača iz Afrike ili Južne Amerike ili tako nekog kurca od kontinenta sa hiljadu bolesti koje meni ne mogu ništa jer nisam pelcovan a samo pelcovani dobijaju bolesti da bi se morali stalno pelcovati jer sve je to zavjera farmaceutskih kompanija koje proizvode bolesti a bolesti ne postoje tako kažu borci za kurčeva prava i kumanitarci koji vole ljude i životinje ali samo nesretne i jadne jer sretne i nejadne ne mogu sažaljevati i fotografisati za pulicerovu ili tako neku kurčevu nagradu i poslije pit i guzit đaba jer su dobitnici kurčevine i meni pričat kako sam apatičan anemičan i još hiljadu kurčevih riječi što počinju sa tako nekim slovom a završavaju s nekim drugim i onda mene policija privede jer sam dobitnicima kurčevine i onima što bi da budu dobitnici iste praktično pokazao šta znači riječ fasung. Pa đe to ima? Znaju šta znači enter downlod face i book a ne znaju šta znači fasung! I kako ja da pričam s njima kad ne govore maternji jezik?

Uglavnom. Ja sam tu i sređujem stvar. Ako Chealsi izgubi na domačem terenu u kupu od drugoligaša s nekim imenom koje ne znači ništa a Manchester da tri gola u prvom poluvremenu Aston Vili i na kraju izgubi sa četri tri a ja se kladio na dvjesto maraka stvar je sređena. Al đe mi je dvjesto maraka?

Dvjesto maraka je pičkin dim a ja sam frajer koji zna stotinu šupaka i nijednom se nije sklonio s puta i kad su mi prislonili pištolj na glavu znaš šta sam uradio znaš šta udario čelom u cijev i reko drugi put ću ti ga gurnut u šupak al đe mi je dvjesto maraka sad?

Sanela nešto sere kako joj je kiša ujebala dan ko da kiša ima veze s danom i sjebadom uvijek se sjebeš sam u lijepom kišnom danu a onda kiši jebeš majku jer moraš pravit kafu svakom šupku koji ti dođe ili pušit kurac dobitniku kurčevine za biznismena godine kojeg bi nabijali na kurčevinu da mu nije bilo rata jebo im rat majku zbog njih mi nije ostalo ništa ni za ukrast ni za radit, kradu oni a rade njihovi i pušači kurčevine a ja nisam njihov a još manje pušač i đe ja sad da nađem dvjesto maraka?

Nije Sanela ružna pička al pametna u pičku materinu. Jebe me već sat i po ne mogu da završim tiket. Kad god ona radi neko je sranje. Ko ona mlada pametna mijenja svijet a ja degen pijem kafu i popunjavam tiket.

Prvo. Pička ima dvadesetpet godina i radi u kafiču. Ja imam dvadeset i dvije i ne radim u kafiču. Ko je mlad? Mislim, ko je degen?

Drugo. Sluša muziku od prije sto godina gleda filmove od prije sto godina diže revoluciju sto godina nema sto maraka a ljuta u pičku materinu. Ja ne slušam muziku ne gledam filmove dižem kurac nemam sto maraka i nisam ljut. Pusti tu priču.

I lijepo je pitam jebel se s kim ako se ne jebe da se pojebe jer ovako jebe mene i sluša muziku uz koju se neće nikad pojebat jer frajer priča o podzemnim vodama a podzemne vode nisu dobre pogotovo ako frajer falša i dok priča i puče pička u pičku materinu te ja sam šovinista pa svinja a prije sve ga toga muška a poslije još hiljadu nekih kuraca još što se izgovaraju sa nekim riječima koje imaju neke naglaske koje učiš na fakultetima i za koje dobiješ diplomu i onda radiš u kafiču i slušaš bioenergetičara koji sere o podzemnim vodama a onda kaže uradi nešto. A nema viska.

I ja joj lijepo kažem. Polako. Ko djetetu. Sanela. Ja sam musliman. Ja svinju nisam vidio ni u slikovnici kad sam bio mali. Tobe jarabi. Evo pomjeri se s mjesta. Šovinista ne mogu biti jer sam zgodan frajer. Šovinista je nezgodan i pati i kad drka. Ja jebem sprijeda i ljubim to što jebem. Šovinista jebe s leđa jer se stidi sebe dok jebe to što misli da mu se jebe a u stvari mu se drka al ogledalo mu malo.

Mislim, ja jebem i s leđa al to je drugo. To je samba.

Ma kakvi. Pička je nezaustavljiva. Ispali rafalno gomilu riječi koje nisam razumio što od brzine što od bioenergetičara koji ne želi da se blamira. Ma daj! Kakva je to riječ? Blamira? Ma ne to. Koje? Zadnje što si rekla. Homofob? E to.

I opet. Rafal. Ko da pjeva prateče bioenergetičaru. Ko da mu želi dokazat da zna više riječi od njega koje ne znače ništa a ne znače ništa zato jer potiču od riječi koja znači sve i ne treba stranicu i po da se prevede. Peder.

Ja čudne pičke!

Halo ba Sanela ne mrzim pedere popunjavam tiket jebeš me evo sat i po prođe ti s gramatikom ovaj nesretnik s alternativnom medicinom. Skontaj se malo. Radiš u kafiću donesi kafu pusti muziku za goste i gledaj kroz prozor. Costumer service.

I popizdi skroz. Ugasi muziku i presta pričat. I care ruka sama krenu. Juve dvica u gostima ko da gledam. Chealsi pušiona ni Putin ga ne izvuče. Manchester gubi u sudijskoj nadoknadi. Milan...

I uđe Mirza i sjeba sve jednom rečenicom.

Što ovo nema muzike?

(zurnal.info)