Euro/Deveti dan

Kakav je to svijet u kojem nema logike ni bajke

marko tomaš

 

Sreća pa živimo u vremenu instantnog zaborava. Tko se sjeća mojih prognoza prije početka Eura? Gotovo nitko. Osim mene samog. (Bez brige, zaborav u ovom slučaju bitku gubi. Mirno, dostojanstveno i uz pomoć samo jednog klika podsjetimo se na Markove prognoze op.ur.)  Vođen logikom, racionalno promišljajući šanse svih ekipa na Euru napisao sam, naime, da iz grupe A dalje imaju otići domaćin Poljska i strašna Rusija. I što bi!? Promašio sam cijeli fudbal. Lopta je, ako to niste znali, okrugla. Kod te činjenice prestaje svaka logika pogotovo ako uzmemo u obzir da danas svi igraju nogomet. Sreća pa nemam sklonosti kockarske sklonosti. Logika bi me sigurno dovela do toga da svijetom hodam gologuz.

OGANJ ŽELJE

poljskaNevjerovatno je kako Poljska nije bila u stanju kapitalizirati kvalitetu više u utakmicama protiv Grčke i Češke. Izgorili su u ognju pretjerane želje. Isključivi krivac za neprolazak Poljske je izbornik Smuda koji nije bio u stanju psihološki pripremiti svoj tim za ono što ih čeka na Euru. Sve su to sjajni igrači i neobjašnjivo je da je POljska u sve tri utakmice padala u drugom poluvremenu. Poljaci su propustili veliku šansu, igrali su pred svojim navijačima, od početka osamdesetih nisu imali ovako dobru generaciju igrača, a na koncu su, kako se ono kaže, prdnuli u čabar. Šteta, prije svega, zbog Kube Blazcykovskog čija bi dickensovska biografija uspjehom na Euru poprimila obrise bajke. I sad vi meni recite kakav je to svijet u kojem nema niti logike niti bajki?

Zbornaja komanda!? Potpuno je nevjerovatno da su kroz tri utakmice Rusi prošli put od potajnog favorita za naslov do ispadanja. Advocaat je, svjestan kvalitete koju ima u ekipi, naložio suzdržanu igru, onako koliko treba da se odbrani vlastiti gol i postigne jedan, kako se ne bi previše trošili, jer je, uvjeren sam, vjerovao da će otići do kraja. Na koncu im se suzdržanost obila o glavu, jer uopće nisu bili pripremljeni na situaciju u kojoj bi protivnik mogao povesti. A igrački su Rusi barem za klasu bolji od svakog protivnika u grupi.

Ali tako je to kad ti ekipu vodi advokat. Poštuje čovjek zakone igre, drži ih se k'o pijan plota, jedino nije računao s tim da, zbog rupa u zakonu, čak i nogometni razbojnici imaju šansu dobiti ovu parnicu. Što ti je reć' loš advokat! Kad je vidio da mu klijent upada u probleme panično je počeo u igru uvoditi krajnje nepouzdane svjedoke i tu nam se kao na pladnju otkrilo da se iza mirnog lica, koje fingira samopuzdanje, krio čovjek koji uopće ne vlada situacijom.

GRČKA BAJKA

kargGrčka je nevjerovatna. Taman kad misliš da bajke ne postoje oni ispišu jednu. Uzmite za primjer samo Karagounisovu priču na ovom Euru. U prvoj je tekmi promašio penal za pobjedu. U posljednjoj je zabio za pobjedu i prolaz. Per aspera ad astra. Matori Spartanac je ostao na Termopilu do posljednjeg daha.

Grci igraju očajan nogomet. Ekipa su s najmanje talenta na turniru. Ali boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka, ili tako nekako. Tko god voli nogomet ne voli grčku reprezentaciju. Ali moraju im se priznati hrabrost, vjera i upornost. Uzimajući u obzir situaciju u kojoj se nalazi Grčka država ima u ovom raspletu neke nebeske pravde. Ako sam i promašio sve prognoze u jednom sam bio u pravu. Naime, tvrdio sam da će grčkim nogometašima situacija u zemlji biti poseban motiv, da će na nogometnom terenu htjeti pokazati nesalomivost grčkog duha. Ako se čast zemlje brani na nogometnom terenu, a počesto je upravo to slučaj, onda ova grčka ekipa stvarno podsjeća na onih tristotinjak kavgadžija koje je Leonida odveo u Termopilski klanac. Grčki pristup se mora poštovati. Izborili su se za to, ali bukvalno izborili.

Sjećam se jednog čehoslovačkog igrača koji me oduševljavao nekad tamo početkom devedesetih. Čovjek se zvao Tomaš Skuhravy. Upravo me na njega podsjeća češki junak dana, Petr Jiraček. Ista frizura, sličan trk i neumoljivost. Iskustvo i konstantnost u se pokazali ključnim stvarima za Čehe. Oni, naprosto, znaju kako treba igrati turnire. Unatoč smjeni generacija, unatoč činjenici da imaju, vjerovatno, najmanje talentiran tim u posljednje dvije decenije. Njima, baš kao ni Grcima, nisam davao velike šanse za prolaz. Ali oni nisu odustali od vlastitog načina igre. Nisu podredili sustav protivniku već su igrali na jedini način na koji znaju igrati. To im se protiv Rusa obilo o glavu, ali im se isplatilo protiv Grčke i Poljske. A još ih nije uzdrmao ni stravičan poraz, debakl, koji su doživjeli protiv Rusa. Smuda bi trebao platiti tečaj psihološke pripreme kod Mihala Bileka. Uvijek sam simpatizirao češku ekipu, još od Skuhravya, kasnije zbog Poborskog, Nedveda i Bergera, a sada su iskrsnuli Jiraček i onaj dečko carskog dugoprugaškog prezimena, Gebre Selassie, jah rastafari!

Ne bih više da prognoziram. Držat ću se naknadnog pametovanja. Tu mi logika već može poslužiti. Logički mjerni instrumenti očito su nepouzdan alat za nogometne prognoze.

CRNA HRONIKA

Crna kronika ostala je bez glavnih protagonista. Rusi i Poljaci više ne stanuju na ovom Euru. Kako je krenulo mogli bismo u potpunosti ostati bez crne kronike. Karakroničari, katastrofičari i senzacionalisti sve nade polažu na engleske i hrvatske tupane. No, meni je svakako draže da, umjesto crne, vodim običnu, malu nogometnu krnoniku.

(zurnal.info)