Euro/Dvanaesti dan

Da se saberemo: Šta smo vidjeli do sada

marko tomaš

Završena je skupna faza Eura. Odigrane su i posljednje dvije utakmice u grupi za koju su moje prognoze bile koliko toliko ispravne. Katkad mi treba ta vrsta potvrde kako bih si uopće dao za pravo da pišem o nogometu. Svaka utjeha dobro dođe.

Posljednji Euro na kojem su domaćini uspjeli proći skupinu je onaj porportugalski 2008. godine. Nakon toga domaćinstvo nije donijelo sreću Austriji, Švicarskoj, Poljskoj i Ukrajini.

ISPRAĆAJ

Vjerovao sam da bi Poljaci trebali proći skupinu, ali ta se dosadnjikava grupa rasplela na potpuno neočekivan način. Ukrajincima nisam davao nikakve šanse za prolaz i to se na koncu pokazalo ispravnim. A imali su svoju šansu. Posebno nakon uvodne pobjede protiv Švedske. No, Sevchenko je imao snage samo za jednu propisnu utakmicu, a ostatak momčadi, pokazalo se, nije na potrebnoj razini da bi se izbacilo daleko eminentnije protivnike. Protiv Engleske su trebali pobjedu. Učinili su sve. Grizli su do kraja. Sudac im nije priznao gol. Gol je, doduše, pao iz akcije čijem je završetku prethodilo zaleđe, a za poraz je krivac možda i njihov najbolji pojedinac u prethodne dvije utakmice, vratar Pyatov. Ovom smo utakmicom ispratili legendarnog ukrajinskog centarfora u povijest. Sevchenko više neće nositi nacionalni dres, a pitanje je i koliko će još dugo trčati ukrajinskim i europskim travnjacima u dresu kijevskog Dynama. Bio je jedan od najboljih na svijetu u protekle dvije decenije i potpuno zasluženo uživa status hodajuće legende.

ENIGMA

Jedna od najvećih enigmi prije prvenstva bila je desetkovana Hodgsonova Engleska. Sad kad se vratio Wayne Rooney ta ekipa dobija potpuno drugačiju fizionomiju, prije svega, na planu samopuzdanja. Gard Engleske s Rooneyem bio je potpuno drugačiji od onog iz prve dvije utakmice. Njegovim povratkom Engleska dobija i drugačijeg Stevena Gerrarda, koji na ovom prvenstvu kapetanski briljira preuzimajući odgovornost, a u trećoj utakmici turnira upisao je i treću asistenciju i to nakon što je driblingom posložio na pod najvećeg driblera među ukrajincima, Andriya Yarmolenka.

Najviše problema Englezi imaju u središnjici odbrane u kojoj Terry i Lescott nikako da se uigraju do kraja. Previše je nebranjenog prostora između njih dvojice i pitanje je koliko će im još trebati da se poslože u potpunosti. Mislim i da je idealan napadački par Engleske u ovom trenutku onaj koji tvore Rooney i Caroll, ali Hodgson za sada više vjeruje Wellbecku nego bad boyu iz Liverpoola. Morat ću, izgleda, ponovo zvati Hodgsona. Engleska ne izgleda impresivno, ali ima nekakvog duha u toj ekipi. Posjeduju, čini se, nesalomiv karakter. Pokazali su to posebno preokretom protiv Švedske. Nitko ne može biti siguran u pobjedu protiv Gordog Albiona. Nema ta ekipa više onu zvjezdanu auru koja je često bila kamen smutnje i spoticanja. Realno, osim Gerrarda i Rooneya nitko drugi u ovom engleskom timu nije istinska zvijezda. Izgleda im uloga autsajdera savršeno odgovara te mogu u miru raditi svoj posao.

SREĆA

Zamislite taj rasplet. Da su Ukrajinci maznuli Englesku s turnira bi ispala Francuska, koju je već otpisana Švedska u potpunosti demolirala. Šveđani su odigrali dobar turnir. Da su imali malo više sreće danas bi se pripremali za četvrt završnicu. Francuzi su, pak, bolno tresnuli na pod. Čini se da su si uobrazili da s pola snage mogu dobiti bilo koga. Ovaj pad bi im mogao biti dobar nauk. Pogotovo jer ih zbog ovog poraza u četvrtfinalu čeka Španjolska.

Onaj nogometni bandit Ibrahimović je zabio najljepši gol u dosadašnjem tijeku turnira. Bio je to udarac koji je činila mješavina borilačkih sportova i nogometa. Ibra je morao ostaviti trag na turniru. Ako ništa njegov će gol biti među pet najljepših na ovom turniru. Dobiti utakmicu koja ti baš ništa ne znači i radovati se toj pobjedi kao osvajanju turnira je ono zbog čega treba poštovati sportski duh skandinavaca. Nisu si htjeli dozvoliti da Euro napuste potpuno osramoćeni. I pokazali su da mogu dobiti baš svakoga, ali sreća nije bila na njihovoj strani. U dvije su utakmice vodili, realno bi bilo da su obje završili remijem, a izgubili su i jednu i drugu. Bez doze sreće, džaba sav talent ovog svijeta, pobjede u nogometu nema.

DUH

Francuze i dalje možemo smatrati potajnim favoritima turnira, ali, za razliku od Engleske, čini se da im nasušno nedostaje pravi momčadski duh. Za jednu ozbiljnu ekipu izgledaju kao skupljeni s koca i konopca. Ipak, njihov pojedinačni talent može biti presudan, ali sigurno nije dovoljan za odlazak do kraja.

NEREDI

Na Euru slijedi dan pauze. Najavljivani su neredi. Nereda je i bilo, ali glavne kavgadžije, Rusi, Poljaci i Hrvati više nisu unutra. Valjda je sad vrijeme isključivo za nogomet. Do sada smo gledali sjajno prvenstvo bez ijedne utakmice koja je završila s nulom. No, sada kreće potpuno drugačija vrsta ogleda. Bit će tu kudikamo više kalkulacija. A već u četvrt završnici gledat ćemo dva Euro klasika. No, o tome nešto više u narednom tekstu.

(zurnal.info)