Euro/Pauza

Šta nas čeka nakon pauze: Asterix, tetak, lavovi, klipani...

marko tomaš

PORTUGAL - ČEŠKA

Već sam natuknuo par stvari o ovom srazu u jednom od prethodnih tekstova. Ronaldo i društvo su probuđeni. Kad su u punoj pucačkoj spremi mogu i na krov svijeta. No, do sada ih je krasio slab karakter, nekonstantnost, pogotovo protiv ekipa koje znaju igrati turnirska natjecanja, a Češka to sigurno jeste.

1996. godine došli su niotkuda, nitko nije znao tko su Nedved, Poborsky, Repka, Berger, Šmicer, a natjecanje su završili su finalu nesretnim porazom protiv Njemaca. Smije li se itko onda usuditi i reći i da ova češka generacija, puna anonimnih igrača, ne može proći Portugal? OK, istinabog, to možda zvuči kao da Victoria Plzen pobjedi Real Madrid, ali i veća su se čuda događala.

NJEMAČKA - GRČKA

Nijemci su najuvjerljivija ekipa Eura. Meni također ulijevaju najveće povjerenje. Igraju svjesni svoje kvalitete, jednostavno i učinkovito i još uvijek nisu iskazali svoj puni potencijal makar na planu igre. Kad zatreba sigurno ćemo ih vidjeti u punom sjaju. No, pitanje je tko ih može dovesti u situaciju u kojoj će biti potrebno da se ovi umaraju. Možda su to Grci? Vjerujte svašta.

Grci mi pomalo liče na Asterixa i ekipu na Olimpijskim igrama. Ako vam nije bistro što hoću reći uzmite strip ili pogledajte crtić, da sad ne prepričavam. Bit će to borba grčkog ponosa i njemačke moći. U svakom smislu.

ŠPANJOLSKA - FRANCUSKA

Blentavi su si Francuzi dopustili poraz protiv Švedske. To ih je sigurno spustilo na zemlju i mobiliziralo. A skloni su da pomisle da su najbolji na svijetu čim odigraju par dobrih utakmica. Ali, dame i gospodo, nitko od ovih klipana nije Zinedine Zidane niti će ikad biti. Sve su to vrhunski igrači, ali malo više skromnosti ne bi im škodilo. Tetak Platini ih može pogurati protiv Irske i BiH, ali tko to smije učiniti protiv najveće španjolske generacije svih vremena?

A upravo će protiv Španjolske dobiti šansu da pokažu koliko zapravo vrijede. Pogotovo jer Španjolska ne djeluje uvjerljivo. Euro klasik. Ma svjetski nogometni klasik. Ne treba puno više reći u najavi ove utakmice.

ITALIJA - ENGLESKA

Još jedan istinski klasik starog nogometnog svijeta. Obje su ekipe ispraćene na Euro sa zadrškom. Doma im ne vjeruju pretjerano ni sada kad su uspjeli dogurati do četvrtfinala. Italija djeluje dobro. Izgleda klasično natjecateljski što je njihov stari dobri običaj, ali sada imaju i kvalitetu više u konstantnoj igri prema naprijed. Šteta da se toga nisu dosjetili ranije kad su na raspolaganju imali puno veće igrače. To me kod njih uvijek nerviralo. Igraš katenaćo a u ekipu imaš Zolu, Vialia, Del Pierra, Baggioa isl.

Stari dobri Gordi Albion, moj intimni favorit, je prošao grupu bez većih ogrebotina. Steven Gerrard je u odličnom stanju, Rooney djeluje moćno, Caroll je, čini se, u dobroj formi, Walcott je sjajan. Samo još malo da se sve to posloži u tečnu igru i Tri lava bi mogla puno. Naravno, pod uvjetom da se Terry i Lesscott prestanu sudarati. Sreća pa nakon tko zna koliko godina imaju pouzdanog vratara.

(zurnal.info)