Blog

Zeko iz Madridskog kluba

eldin karić

rogues_gallery_07_largePolitika je, kažu, umijeće nemogućeg. Kao u onom vicu kada je zeko prvi put prošetao šumom. Sretne mazgu i predstavi se:

-Ja sam zeko, a ko si ti?

-Ja sam mazga.

-Šta je to mazga?

-Pa, to ti je kada je mama kobila, a tata magarac. I obratno.

Nastavi zeko lutati kroz šumu kad sretne vučjaka.

-Ja sam zeko, a ko si ti?

-Ja sam vučjak.

-Šta je to vučjak?, ljubopitljiv je zeko.

-Pa, to ti je, hm, kada je mama pas, a tata vuk. I obratno.

Nastavi zeko i sretne muhu. Predstavi se i ljubazno upita muhu: “A, ko si ti?”

-Ja sam konjska muha.

Gleda zeko, gleda: “Ma daj, sereš!?”

SINDROM KONJSKE MUHE

Bosanci i Hercegovci, zbunjeni kao zeko, još uvijek ne mogu da vjeruju kako je nastala ova koalicija od tate Fahre i mame SDP-a. Još prije godinu i po dana federalna Vlada okupljena oko Platforme predstavljana je kao početak novog, boljeg doba. U toj i takvoj vlasti nije bilo mjesta za hadezeove, a ni za Bolju budućnost. Čekali smo više od godinu dana na državnu vladu. Čović i Ljubić nisu prihvatali Lagumdžijine zahtjeve. A ni on njihove. Teška su to bila vremena, mislili smo tada. Izgledalo je da će se prije država raspasti nego što ćemo vidjeti esdepeovce i hadezeovce, makar u istoj kafani.

Trajalo je nadmudrivanje mjesecima. Te magarac neće, cuki malo, konj bi al' samo ako hoće i vuk... Lav, lisica i ostale životinje iz okolne šume ne bi da se mješaju... Pregovaranja beskrajna, red mrkve, pa red štapa, pa odnekud neko ubaci kost... Preko 500 dana je trajalo tjeranje, pardon nagovaranje. Dobili smo Vijeće ministara bez Lagumdžije na čelu, sa sve hadezeovima, uz Dodikov klimoglav.

Počeli smo vjerovati kako će prostoproširena platforma konačno proraditi kad eto zeke na vrata: Zlatko, Fahro, Božo i Dragan prave vlast! “Ma daj, sereš?!”, otelo nam se, horski.

Tradicionalna bosanska kombinacija porodila je novu vlast. Teško je dokazati teoriju po kojoj je najnovija platforma plod nepremostive mržnje bivših koalicionih partnera. Niko ozbiljan ne vjeruje ni da je ona plod ljubavi. (Pogledati pod: predizborna kampanja). Prije će biti da su motivi mnogo prizemniji, patimo od sindroma konjske muhe. Nova vlast je čedo braka iz interesa. A kumovi su Safet Oručević i Damir Fazlić.

JEDNONOĆNA AFERA

Romansa je počela jedne svježe njujorške večeri. Večernje haljine, leptir mašne, slasne delicije i poslovni razgovori. Ništa dobro iz te atmosfere nije moglo izaći. Šta se zaista desilo te noći na prijemu Madridskog kluba između Lagumdžije i Fazlića vjerovatno nikada nećemo saznati.

Legenda kaže kako Suljo nikako nije mogao preći preko Zlatkove jednonoćne afere. Uzalud primamljive ponude, unosni talovi i ubjeđivanja, tipa “zar više vjeruješ novinarima ili svojim očima, i ušima”. Suljo nije bio spreman za menage a trois veze i slične eksperimente. Lagumdžija je to protumačio kao Suljina konzervativativna shvatanja, ni trena ne sumnjajući u njegovu vjernost. Al' kako kažu, partner uvijek posljednji sazna. Dok je ovaj flertovao po Njujorku, partner mu je ašikovao sa Safetom Oručevićem. Slučajni prolaznici kažu kako su ih viđali zajedno u novom Suljinom stanu. Ili je to možda bio Safin stan? Nebitno.

Zapravo, bitno je al' o tome ćemo drugi put. U projektima koje su dogovorili Fazlić i Lagumdžija nisu se mogli uklopiti SDA i Sulejman Tihić. Ne zbog principa, nego zbog dogovora koje je ovaj imao sa Safom Oručevićem. Safa nikada nije odustao od svog energetskog plana a dogovor Lagumdžija – Fazlić nikako se tu ne uklapa. Platforma se srušila, iz nje je izrastao toranj a ovih dana je sklopljen novi – stari savez ( a nije za bolju budućnost) između SDA i Stranke za BiH.

SVE U SVEMU

Sve u svemu, po tradicionalnom bosanskom političkom principu: dojučerašnji politički partneri posvađali su se oko love, a razišli se iz ideoloških razloga.

Navodno nisu mogli da se dogovore oko budžeta, odnosno SDA ne želi da se odrekne loših kadrova koji su nas doveli u stanje u kojem se nalazimo. Sve ostalo kao funkcioniše, a onda se raziđu iz nekoliko milijardi razloga.

Najmanje je milijardu i po razloga zašto SDA i SDP nemaju zajednički stav oko BH Telecoma, nekih 150 miliona razloga da se ne slože oko Bosnalijeka, FDS-a..., svih onih profitabilnih firmi koje su prethodnih godina SDA-u donosili milione sivog novca.

(zurnal.info)