Portugal - Češka 1:0

Da li je to čovjek ili je mašina

marko tomaš

ronPIŠTALJKE

NIsam se previše doticao suđenja na ovom Euru. Igra se jako dobro, utakmice su atraktivne i sigurno su svoj doprinos takvoj situaciji dali i vrlo dobri djelitelji pravde.

No, kardinalnih grešaka od strane "ljudi u crnom" je bilo nekoliko, neke od njih su bile kobne za neke od sudionika. Ali, tvrdim, da sudci nisu dobri ni utakmice ne bi bile dobre. Posao im olakšava i prilično sportski pristup nogometaša. Nismo vidjeli previše mahanja prema sudcima, previše razgovora i sl. Igrači, uglavnom, sudačke odluke primaju pomirljivo.

OK, Hrvatskoj nisu suđena dva potencijalna kaznena udarca protiv Španjolske. To se dešavalo i dešavat će se uvijek. Ukrajincima nije priznat čist gol, u istoj akciji nije suđeno zaleđe jednog ukrajinskog igrača pa se oko toga ne bi ni trebala dizati velika halabuka. Epilog ovih grešaka je takav da ugledna sudačka imena više neće suditi utakmice ovog Eura. Wolfgang STark i Viktor Kasai su nakon gorepomenutih utakmica poslani kući zajedno sa svojim pomoćnicima zbog kojih su, ako mene pitate, i platili ceh. Svakako ovakve odluke Pierluigija Colline treba pozdraviti.

To što se djelitelje pravde kažnjava, makar i naknadno, ipak je nekakva satisfakcija za oštećene ekipe.

PORTUGAL - ČEŠKA 1 : 0

Obojeni program ima pjesmu "Da li je to čovek ili je mašina?". Da ne poznajem autora pjesme, nakon sinoćnjeg četvrt finala, pomislio bih da govori o Cristianu Ronaldu.

Zalizani napuhanko je veliki igrač. To što nam nije ili jeste simpatičan potpuno je druga priča. Kad je on u elementu Portugal je jedna od najjačih reprezentacija svijeta. To se pokazalo istinitim i protiv Češke. Doduše, da imaju ozbiljnog centarfora, a ne Postigu i Almeidu, Portugalci bi stvari mogli rješavati ranije i bezbolnije. Ali nemaju pa nemaju. Ni veliki Pedro Pauleta, svojevremeno najbolji europski strijelac, nije funkcionirao u reprezentaciji, makar je za ovu dvojicu bio svemirski brod.

No, kad imaš Ronalda, koj' će ti moj centarfor. Nije zalizanka išlo, ja sam mislio da će nakon dvije pogođene vratnice postati isfrustriran, ali na koncu je uspio probiti Petra Cecha svojim trećim golom u posljednje dvije utakmice.

Za tog čovjeka prepreke ne postoje. Svakom novom utakmicom osjeti se njegov naporan i predan rad. Želja za uspjehom, želja da bude najbolji vjerovatno će mu ove godine donijeti konačnu satisfakciju, jer smatram da će Zlatna lopta sigurno otići u njegove ruke. Ako pak uspije s Portugalom otići do kraja on će biti taj koji će Messiju baciti rukavicu u lice i postaviti mu onaj posljednji ultimativni izazov - titulu s reprezentacijom. A ovakav Portugal može do kraja.

Opet kao jedinu prepreku vidim njihovu nekonstantnost, ali Ronaldo je upalio motore, a suigrači ga prate koliko mogu tako da mislim da će polufinale u kojem će sudjelovati protiv Španjolske ili Francuske odrediti njihovu sudbinu. Ako to dobiju teško će im i Nijemci stati u kraj koliko god impresivni bili, a bio sam u zabludi i nisam stavljao ni pišljiva boba na Portugalce. Čuda se događaju pa tako i psihopat Pepe na ovom Euru djeluje krotko i mirno radi svoj posao kao neki tihi susjed koji po cijelo popodne kosi travnjak iza kuće.

Česi mogu biti ponosni na sve što su postigli na ovom turniru. Protiv Portugala su odigrali još jednu solidnu utakmicu. Prvih dvadesetak minuta su bili i bolji protivnik. NIsu se povukli u mišju rupu, napadali su i stvorili nekoliko izglednih situacija, ali kad su Portugalci konačno ušli u utakmicu Česi više nisu imali šanse da se razmašu.

No, s ovom generacijom na okupu još nekoliko godina Češka će sigurno igrati bitnu ulogu u Euro nogometu. Bilek je sjajno odradio svoj dio posla, a igrači su dali sve od sebe. Mogu ponosno i čiste savjesti otići na odmor. Ono što mi je posbeno bilo zanimljivo jeste to da su Česi bez Rosickog djelovali bolje nego s njim. Igra je bila kombinatornija, tečnija, brža, kao da je njihova desetka kočila stvari. Slično se događalo i Nijemcima u posljednjim danima Michaela Ballacka.

Nauk je jednostavan - ne može jedan čovjek ispratiti i graditi baš svaku akciju. Naravno, ukoliko nije Cristiano Ronaldo.

(zurnal.info)