Njemačka – Grčka 4:2

Najbolji Elf u povijesti igre

Prije par dana urednik mi je prigovorio što nisam niti jednom spomenuo jednog od najboljih igrača Elfa na ovom turniru. Pa, evo, red je da to i učinim, pogotovo, jer Matts Hummels, u utakmici protiv Grka, ne samo da je briljirao odbrambeno nego je u dobrom dijelu utakmice ulazio i na polovicu Grčke kao dodatni vezni igrač.

BARCELONINA DOMINACIJA

Negdje sredinom prvog dijela čak je i vratar Neuer bio sudionik gradnje njemačkih napada budući je nekoliko puta izašao do samog centra igrališta kako bi primio loptu i proslijedio je svojim siguračima. Možda će zvučati preteško, ali način na koji igra ova generacija Elfa, činjenica da se većinom radi o mladim igračima, ukazuje na to da možda upravo gledamo najbolji Elf u povijesti igre.

A govorimo o trostrukim svjetskim i europskimi prvacima. Svi upiru pogled u Španjolsku tražeći preslik Barcelonine dominacije u posjedu lopte, ali najbliže tome se na ovom prvenstvu približila Njemačka, pogotovo u četvrtfinalnoj utakmici protiv Grčke. A Low je ispremješao karte i poslao na teren potpuno drugačiju momčad od one koju smo gledali u grupnoj fazi ovog turnira. Nije li to još jedan dokaz moći ove njemačke generacije?

U igri nije bilo Gomeza, Muellera i Podolskog. Šansu pruženu od strane Lowa, prije svih, opravdao je sjajni Marco Reus, koji je, osim postignutog gola, sudjelovao skoro u svakoj akciji Nijemaca i bio konstantna opasnost po Grčka vrata. Mislim, može li itko pretpostaviti koji je limit ove selekcije, koja i na klupi ima igrače sposobne iznijeti ovako bitne utakmice na svojim plećima!?

Da, u jednom sam bio potpuno u pravu u najavama za ovo prvenstvo: Njemačka je prvi favorit Eura. Ma, ova Njemačka je prvi favorit i narednog svjetskog prvenstva. Grci su bili u stanju svojom igrom zagorčati život drugim velikim nogometnim ekipama, ali Njemačka je razotkrila sav njihov nogometni jad i potpunu limitiranost. Nedostajao je Grcima kapetan Karagounis, ali teško da bi im i s njim na terenu sudbina bila drugačija.

ČEKANJE MITA

Obrni okreni, Grci su postigli puno više nego je bilo tko očekivao. Odigrali su ponosno, borbeno i poslovično ružno. Upravo u skladu sa svojim mogućnostima. Svakako, poslali su nam upozorenje da možda ipak nismo prvi favoriti kvalifikacijske skupine za Mundijal u Brazilu, jer nama ponajviše nedostaje ono što Grke najviše krasi - borbenost, hrabrost i potpuna predanost.

Joachim Low radi čuda. Na terenu, njegova produžena ruka, kapetan Phillip Lahm briljira i pruža primjer svojim suigračima. Matts Hummels je vjerovatno najbolji stoper na ovom Euru. Mesut Ozil je protiv Grka konačno bio na očekivanoj razini. Sami Khedira u Elfu djeluje bolje nego u Realu. A golove zabijaju svi pa Njemci nemaju problema ni kada u igri nije Mario Gomez.

S kim god Njemci budu igrali u polufinalu bit će to spektakl, jer ih u svakom slučaju čekaju stari rivali. A mi se možemo unaprijed radovati njihovom mitskom srazu s Englezima, ili, jednako mitskom, nadmudrivanju s Talijanima.

(zurnal.info)