Španjolska - Francuska 2:0

Iskreno, malo sam zgađen

marko tomaš

Dekadencija. Igra koja će im se kad tad obiti o glavu.

Način kojim igra Del Bosqueova Španjolska je sve samo ne šampionski. Igra se na sigurno. Igra se arogantno s punom sviješću o vlastitoj kvaliteti koju koriste isključivo za kontroliranje utakmice. Del Bosque i njegovih 4 - 6- 0 na terenu ne zaslužuju niti jednu riječ hvale.

Mislim, što to ima značiti? Kakav je to trener koji igra bez napadača a u selekciji ima Torresa, Llorentea i Negreda? Što hoće ovi Španjolci na kraju krajeva? Uzeti Euro bez da napadaju? Vjerovatno. Što je najgore to im za sada polazi za nogom. Ali to imaju zahvaliti Xabi Alonsu i Sergio Ramosu. Makar mene ni Francuzi ničim nisu impresionirali iako su igrali kudikamo okomitije od ekipe za koju mi je sve manje jasno zašto nosi nadimak Furija.

Francuzima ovaj put nije pomogao ni Platini. Francuska igra se uglavnom svodila na Riberyjeve i Debuchyeve prodore koje je uglavnom zaustavljao impresivni Ramos. Benzema je ovaj put bio potpuno odsječen, a Cabaye se iscrpljivao u pokušajima da tika taka dosadnjakovićima oduzme loptu na sredini terena. Palac dolje.

Nakon ovog četvrt finala još mi je više žao što Hrvatska nije odnijela pobjedu nad Španjolcima. Najatraktivniji podatak iz ove utakmice je opet vezan za posjed lopte. Xavi Hernandez je prestigao Zinedinea Zidana u točnim pasovima na jednom turniru. U dosadašnje četiri utakmice Xavi je 747 puta precizno uputio loptu prema suigračima. Naravno, lopta je jako rijetko išla prema golu.

Xabi Alonso je u svom stotom nastupu za reprezentaciju upisao dva pogotka. A Španjolcima je ovo bio prvi put da su u jednoj turnirskoj utakmici uspjeli nadvisiti Francuze. Nabijači statistike doimaju se kao da igraju za potrebe Instituta za nogometnu povijest pa bismo sad mogli dodati još desetak statističkih podataka koji idu Furiji u prilog.

Ali, da li je to poanta ove igre? Iskreno, malo sam zgađen. Dođe mi da radim stilsku vježbu u kojoj bih redao uvrede na račun španjolske igre. Ali ostaje mi samo nada će ih netko potpuno demolirati, jer netko mora imati svoj dan protiv njih.

(zurnal.info)