Praktična žena

Za užitak mi ne treba pašteta, dovoljna je salama

Dženana Alađuz

Ništa tako ne popravi dan kao slučajni sudar s komšijom. Naravno on je mlad, naravno pojma nemam koje su mu boje oči ili političko ubjeđenje. Ali znam, što bi se reklo iz prve ruke, da je zgodan. I zategnut. Tako je fit da sam odskočila od njegovih prsa kad smo se sudarili. Ne umišljam nije mi to prvi put da se sudarim s nekim. Nisam odskočila na primjer onako kako se odbijam od grudi najdražeg kad se bunovni sudarimo iznad Nininog krevetića, kad čuješ zvuk kao iz kante „pljus“. Već sam se odbila, kako da to precizno opišem – značajno, kao da je neko rekao „juuu.“ Dovoljno značajno da se zacrvenim. Zbog mladića 15 godina mlađeg.

Prije sam prezirala likove koji su ganjali mladost

Prije sam prezirala likove koji su ganjali mladost. Znate one što se u kafiću ili disku nalakte na šank jednom rukom a drugom plešu, ala Mile Kitić. Što pita „šta dama radi sama“ dok mu noge igraju u ritmu tvojih 16 godina a ruka drži spreman nitroglicerin ako mu se posreći. Sad? Sve ispod 30 je interesantno. Sve oko 20 je izuzetno interesantno. Sve ispod 20... ne znam smijem li reći jedan velikan je davno upozorio ubi me prejaka riječ. Što su mi grudi niže, vizuelni kriterij mi se diže.

Da se ne zavaravamo to ne važi i za inteligenciju. Pametna sam za oboje a i ne volim nešto kad oni imaju svoje mišljenje. Mislim čemu to... Imam li ja stida i srama? Sigurno više nego Argeta tim.

Moram se uključiti u ovaj spor oko Argete, džaba što sam pokušala ostati mirna. Ne znam ko me više nervira, muškarci koji koriste ovu reklamu da bi ženama pokazali, bar na fejzbuku, gdje im je mjesto ili žene koje je koriste da se nagovore drugim ženama, umjesto da shvate da smo toliko otupile na uvrede da ih smatramo nečim normalnim.

Ova reklama je pod jedan jednostavno bezveze. Ne vidim uopšte razlog zašto bi ijedna firma ili osoba smatrala da je šik, fenci, juhu, odlična, komercijalno opravdana, ma jedan čist marketinški uspjeh reklama na kojoj su za čist užitak potrebni „ja i fudbal“ a žena ne, pa je treba prekrižiti. Meni je poruka ove reklame passe, vrlo kolokvijalna i neoriginalna. Da sam na mjestu onoga iz Argete koji ju je odobrio sama bih sebi dala otkaz jer sam dala novac za rečenicu koju možeš čuti iz usta brojnih bosanskih neandertalaca, samo otključaj ulazna vrata. A nisam platila desetine hiljada za bilborde.

Jedino ako, hmm u interesu pravde moram i to spomenuti, pašteta služi za užitak na dosad neizrečeni način. Svi koji su čitali Bukowskog i njegov recept za masturbaciju koji uključuje teglu, pola kilograma faširanog mesa i jaje, (on smatra da jaje posebno dodaje osjećaju vlažnog ženskog mesa) vjerovatno mogu zamisliti i teglu, pola kilograma paštete, jaje i...

Dočim ja na primjer imam puno originalniju ideju

Dočim ja na primjer imam puno originalniju ideju samo čekam da upoznam prave mesare. Jedino nam je isto što se moja marketinška poruka zaista odnosi na užitak. Evo, zatvorite oči i zamislite: veliki bilbord, pozadina nježno ružičasta, sa ponekom kapljicom koja asocira na svježinu, vlagu, koji god pridjev vam paše... Nježna ženska ruka prekrižila punaškog rumenog balkanoida, ako vam je teško zamisliti kako bi on izgledao samo otvorite neku kandidacijsku listu... I manikiranim noktima drži jednu veliku, debelu, nabreklu, pomalo masnu znate da lakše klizi, a i mast je dobra za pluća, u crveno omotanu salamu. Nije to bilo kakva salama to je onako baš lijepa, velika, naša salama, salamušina čak. Slogan? Vrlo jednostavan „bez nepotrebnog, užitak je savršen.“ A nisam morala ni isprljati nož za mazanje, tanjir, istresti mrvice da se zadovoljim kao kad se bavim paštetom.

U mojoj reklami samo trebam stisnut i ogulit, može i zubima.

(zurnal.info)