Berza

Sve je isto, samo gubici rastu

Piše: Dražen Simić

Bitka za glasove dioničara Bosnalijeka donijela je vlasnicima ovih dionica zaradu od 41 posto, za prvih šest mjeseci ove godine. Dioničari Bosnalijeka duguju beskrajnu zahvalnost Vladi FBiH čiji je pokušaj smjene uprave ove kompanije rezultirao bespoštednom bitkom za svaku dionicu, što je dovelo do snažnog skoka cijene ovih dionica.

Rezultat je da na kraju prvog polugodišta dioničari Bosnalijeka jedini imaju razloga za zadovoljstvo dok dioničari ostalih kompanija ponovo sabiraju gubitke računajući koliko su izgubili od početka godine.

U prosjeku, investitori na SASE od početka godine pa do kraja juna izgubili su 15 posto od vrijednosti svog kapitala, koliko je u ovom periodu iznosio pad indeksa SASX-10 koji obuhvata 10 najlikvidnijih dionica na SASE.

Dionica Bosnalijeka jedini dobitnik

Izuzetak koji potvrđuje pravilo je dioinica Bosnalijeka čija je cijena, nakon prošlogodišnjeg sunovrata, za prvih šest mjeseci ove godine porasla za impresivnih 41,9 posto.

Razlog za neočekivani skok dionica Bonsalijeka nije neuobičajeno dobar poslovni rezultat, već bitka za glasove na skupštini dioničara, između aktuelnog menadžmenta i pojedinačno najvećeg dioničara, Vlade FBiH, koja je neuspješno pokušala smijeniti trenutni menadžment kompanije.

Nakon što je prva runda okršaja između Vlade FBiH i aktuelnog menadžmenta okončana u korist menadžmenta, i cijena dionica Bosnalijeka se stabuilizovala pa je tokom juna njen rast iznosio tek simboličnih 0,1 posto. Ipak zahvaljujući snažnom rastu od marta do maja, ukupan šestomjesečni saldo je izuzetno pozitivan za postojeće dioničare.

Dioničari ostalih perjanica na SASE mogu samo sa čežnjom gledati na kretanje dionica Bosnalijeka, pošto je većina ostalih dionica polugodište završila u debelom minusu. Pokazalo se da od gubitaka nisu zaštićene ni dionice najvećih, najprofitabilnijih i najperspektivnijih kompanija, poput telekoma, elektroprivreda, osiguranja.

HT Mostar najveći gubitnik

Najveći gubitnik bila je dionica HT Mostar čija je tržišna cijena na kraju juna bila za 31 posto manja u odnosu na početak godine. Od samog polugodišnjeg gubitka dioničarima ove kompanije veći problem predstavlja kontinuirani negativni trend jer dionice HT Mostar kontinuirano padaju već devet mjeseci u nizu a dno se još uvijek ne nazire.

Ništa bolje nisu prošli ni dioničari sarajevskog Energoinvesta, pošto je cijena ove dionice u istom periodu pala za 30,7 posto, pri čemu je samo u junu zabilježila rekordan pad na mjesečnom nivou od 14,2 posto.

Dionice mostarske Elektroprivrede HZ HB dioničarima su donijele gubitak od 27 posto, i uprkos višegodišnjim ubjeđivanjima kako je upravo energetika naš najveći razvojni potencijal, dioničari elektroprivreda ne osjećaju tu blagodet na vrijednosti svojih dionica.

Na gubitku su i dioničari najveće osiguravajuće kuće u BiH, Sarajevo osiguranja, čija je dionica za pola godine pala za 13,7 posto, prije svega zbog snažnog pada tokom januara i februara, dok je u junu njena cijena ostala nepromjenjena.

Sarajevska Hidrogradnja, koja je u kontinuiranom iščekivanju privatizacije u stanju kliničke smrti, i pored simboličnog rasta u junu od 0,5 posto, dioničarima je u prvom polugodištu donijela gubitak od 11,4 posto.

{fusionchart id="108" SASE I_VI 2012}

Rekordno niska cijena dionica BH Telecoma

I dionice sarajevske Elektroprivrede BiH nastavile su padati već četvrti mjesec zaredom, pri čemu je samo u junu cijena ovih dionica pala za 7,3 posto. Tako su se i dioničari ove kompanije našli u minusu, jer je u odnosu na početak godine cijena ovih dionica na kraju juna bila za 10,6 posto niža, dijelom zahvaljujući i poslovnim rezultatima slabijim od očekivanih.

Gubitak u prvom polugodištu nije mimoišao ni dioničare najprofitabilnije domaće kompanije, sarajevskog BH Telecoma. Za prvih šest mjeseci ove godine dionice BH telecoma pale su za 9,7 posto, pri čemu već tri mjeseca u nizu ove dionice bilježe pad, koji je samo u junu iznosio 6,6 posto.

Očigledno je da investitori počinju da gube povjerenje i u ovu dionicu, čiji je najjači adut bila redovna godišnja isplata dividende, ali gubitak tržišne utakmice sa konkurentima, prije svega banjalučkim Telekomom Srpske, navodi investitore da budu sumnjičavi kada se radi o visini profita i dividende u narednom periodu.

Kraj juna dionica BH Telecoma dočekala je sa rekordno niskom cijenom od 16,49 maraka za dionicu, dok je u istom mjesecu prošle godine njena cijena bila 20,7 maraka.

Čekajući čudo

Podjećanja radi, u "zlatno doba" SASE, prije pet godina, u ljeto 2007. godine, investitori su se otimali za ovu dionicu plaćajući bez razmišljanja po 65 maraka za dionicu. Tadašnji prodavci su napravili odličan posao a kupci su prošli znatno lošije.

Iz današnje perspektive, stanje od prije pet godina čini se kao jako daleka, mitska prošlost, gdje se fakti prepliću sa fantazijom. Investitorima na SASE danas preostaje samo pomalo iracionalna nada, da će se ipak desiti čudo i konačno ipak doći do prekida višegodišnjeg negativnog trenda i ponovnog rasta dionica. A da bi se to čudo i desilo potrebno je da se pojave investitori sa svježim novcem, kojih još uvijek nema ni na vidiku.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HT Mostar, Bosnalijek, SASE, Berza, Dražen Simić