Hladovina

Dva jezera, dvije šume i 1100 vrsta gljiva

Ljiljana Kovačević

 

Političari su od Bosne i Hercegovine napravili pakao, pa ne čudi što je sve više onih koji bi je zauvijek napustili kada bi im se ukazala prilika. Međutim, kada politiku i političare, i sve ono loše što oni nose u svom prtljagu maknemo u stranu, pa krenemo da obilazimo Bosnu i Hercegovinu, naići ćemo na mnogo mjesta u ovoj zemlji koja podsjećaju na raj.

P1010382Jedno od njih je Balkana – izletište u dolini planine Lisina, nadomak Mrkonjić Grad i blizu Jajca, Šipova i Ribnika. Na nadmorskoj visini od 900 metara, Balkanu zimi pohode ljubitelji skijanja i planinarenja. Sa dva prirodna jezera, opasana bjelogoričnom i crnogoričnom šumum, ljeti je idealno mjesto za kupanje, sunčanje, rekreaciju i ribolov.

P1010402Vlasnik Balkane, banjalučki biznismen Jovan Vidović, uspio je u vremenu sveopšte krize i besparice da završi hotel sa 20 soba, predsjedničkim apartmanom od 120 kvadrata, kongresnom salom, koja može da primi stotinu ljudi, restoranom i terasama za dvije stotine ljudi. Sve opslužuje 12 zaposlenih. U izgradnji su teniski teren, kao i tereni za mali fudbal, košarsku i dobojku.

Dok je jedno jezero (temperatura vode 23 stepena Celzijusa) namijenjeno kupačima, na obalama drugog uživaju ribolovci, jer je u tom jezeru ribe u izobilju. Pecanje je besplatno, ali na kraju sa sobom možete ponijeti samo jednu ribu, dok ostale morate vratiti u jezero. Za one koji nisu skloni sunčanju i izležavanju i više vole duboku hladovinu, a uz to nisu vični ribolovu, u šumi postoji uređena trim staza i staza za šetanje .

P1010336Vidović kaže da Balkanu u ljetnim danima dnevno posjeti od 500 do hiljadu kupača. Dolaze sa raznih strana- iz Ključa, Šipova, Banjaluke, Mrkonjić Grada, Jajca… Ulaz je besplatan, a Vidović tvrdi da će tako i ostati.

Na kompleksu, koji ima oko 150 dununa, postoji i uređen prostor za kampovanje, kao i bungalovi, tako da na Balkani možete provesti ugodan ljetni odmor za male pare. Cijene su prihvatljive, a hrana odlična.

Zanimljivo je i to što se ovdje može ubrati 1100 različitih vrsta gljiva. Udruženje gljivara iz Beograda tvrdi da nijedan kraj u Evropi nije tako bogat različitim vrstama gljiva.

(zurnal.info)