SREBRENICA 2012

Zločin u Srebrenici bio je zločin protiv Evrope, čovječanstva i Boga

Iako su se prvobitno protivile dolasku domaćih ili međunarodnih visokih zvaničnika, porodice su na kraju priostale na njihovo prisustvo ali bez govora

Ukopom 520 žrtava, među kojima je šest dječaka i tri žene, završena je još jedna kolektivna dženaza srebreničkim žrtvama. Najmlađe žrtve imale su 15 a najstarija 94 godine. Ove godine, prvi put otkako se klanjaju kolektivne dženaze, na traženje porodica žrtava, izostali su politički govori.

Iako su se prvobitno protivile dolasku domaćih ili međunarodnih visokih zvaničnika, porodice su na kraju priostale na njihovo prisustvo ali bez govora.

Na ovaj način iskazuju protest zbog ignorisanja izmjena izbornog zakona. Zvanični program obilježavanja počeo je tačno u 12 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i recitalom "Poema o Srebrenici" - akademika Abdulaha Sidrana.

U Memorijalni centar žrtava genocida Srebrenica – Potočari stigle su i državne delegacije -
nakon zamjenika turskog premijera Bekira Bozdaga, koji je prvi došao, u Potočare je stigao je i glavni rabin sinagoge u New Yorku Arthur Schneier, koji je održao govor u povodu genocida u Srebrenici:

- Lično znam bol koji ste istrpjeli i koji proživljavate. Moja cijela porodica je ubijena u nacističkim logorima. U svom bolu nisam se okrenuo od Boga niti od ljudi. Svoj život sam posvetio izgradnji mostova između sve djece božje i borbi za istinu i pravdu - rekao je Schneier.

Zločin počinjen uime vjere najveći je zločin protiv vjere, kazao je i dodao da se brutalnost onoga što se u Srebrenici dogodilo ne može zaboraviti i da se ne smije poricati i negirati:
- Svjedočenja preživjelih su veoma važna, oni moraju svjedočiti o onome što se dogodilo. Zločin u Srebrenici bio je zločin protiv Evrope, čovječanstva i Boga. I ovdje na ovaj sveti dan kažemo, nikada više...i zaista tako mislimo, nikada više.

Za počinioce ovog zločina, naglasio je, oprosta nema jer oni nose biljeg kojeg nijedan čovjek ne može izbrisati i, bez obzira na to koliko trajalo, pravdi ne mogu pobjeći.
-Svijet nije upotrijebio svoju moć da zaustavi zločin. Šutnja nije rješenje. Ona samo ohrabruje počinioce i na kraju se zbog nje krvlju plaća strašna cijena. To je lekcija koju svijet treba iznova učiti i zaustaviti zločine nad nevinima.

Dodao je da nas prošlost neće i ne smije paralizirati:
- Današnja komemoracija je i zbog budućnosti, budućnosti naše djece. Zbog onih koji nisu s nama trebamo uprkos razdirućem bolu ovaj svijet učiniti boljim. Hajde da zbog naše djece odlučimo da gradimo bolji svijet da ona, nikada ne bi doživjela bol koju mi osjetimo. Hajde da svi odlučimo da zajedno djelujemo na izgradnji razumijevanja među svim vjerama. U spomen našim najmilijim odlučimo da iz svojih srca prognamo mržnju i stremimo miru i ljubavi - poručio je Schneier.

Zvižduci i flaše za zvaničnike

U Potočarima su bili i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, hrvatski premijer Zoran Milanović i mnogi drugi zvaničnici.
Delegacije su posjetile "Spomen sobu" u bivšoj Tvornici akumulatora u Potočarima gdje se sa njima susreo Muhamed Duraković, preživjela žrtva genocida.

Kako javljaju reporteri agencija Anadolija (AA) s lica mjesta oko hiljadu Srebreničana koji su se okupili ispred bivše Tvornice akumulatora izviždali su pojedine domaće i strane delegacije u trenutku dok su izlazili iz u "Spomen sobe" u Potočari. Najviše genijeva iskazano je prema američkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini Patricku S. Moonu.
Srebreničani su nezadovoljni jer, kako kažu, međunarodna zajednica nije dozvolila da se glasanje u Srebrenici na lokalnim izborima u oktobru ove godine provodi prema popisu iz 1991. godine, kada su Srebrenicu uglavnom naseljavali Bošnjaci. Prije rata su od oko 37.000 stanovnika Srebrenice, 80 posto činili Bošnjaci.

Također, Srebreničani su zviždali ministru vanjskih poslova BiH i predsjedniku Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatku Lagumdžiji, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, hrvatskom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću. Upućivane su i ružne riječi, a izvještači ukazuju da je situacija bila krajnje neugodna i na ivici incidenta. Strani novinari su šokirani, kažu izvori Agencije Anadolija.
Na meti kritika našao se i sam predsjednik Organizacionog odbora (OO) i vršitelj dužnosti načelnika Srebrenice Ćamil Duraković, jer je, kako su kazali pojedini Srebreničani, dozvolio posjetu Potočarima svim zvaničnicima koji su to željeli.

Duraković je, navode izvještači, izrazio nezadovoljstvo ovakvim ponašanjem i ušao u verbalni duel sa nekim nezadovoljnicima.
Na početku obraćanja prisutnim u Potočarima, on je kazao da su ga čak gađali plastičnim flašama i istakao da takve treba biti sramota.
Ovo je bilo po prvi put da su Srebreničani na ovakav način iskazali svoje nezadovoljstvo prema domaćim i stranim delegacijama. Kritika su bili pošteđeni jedino zvaničnici Republike Turske, koji su odlučno bili uz žrtve Srebrenice u svim prilikama.

Reporteru Agencije Anadolija Srebreničani su kazali da "više ne žele slušati prazna obećanje političara".
Mnogi su rekli da je posljednji put da domaćim i međunarodnim zvaničnicima, koji ih godinama lažu, dozvoljavaju da ulaze u prostore Memorijalnog centra Srebrenica Potočari.

Izvještači javljaju o velikom broju pristiglih Srebreničana, majki, rođaka i prijatelja žrtava genocida, ali i posjetitelja iz svijeta, među kojima veliki broj Amerikanaca, Turaka, Evropljana.

Barack Obama: Genocid koji je šokirao svijet

- Danas u tabutima leži cijeli svijet, danas žrtvama vraćamo identitet, ime i prezime. Ne ukopavamo posmrtne ostatke već naše očeve, braću i sestre. Mi danas branimo svijet koji leži pred nama. Naše prisustvo ovdje govori o nama, našim uvjerenjima i o tome ko smo. Danas smo ovdje jer vjerujemo u pravdu, uzdamo se u istinu i čekamo slobodu. Srebrenica je naša posljednja tvrđava, mjesto s kojeg nećemo otići. Nemojte ih nikad ostaviti, ni njih ni njihovu djecu. Mi građani BiH na ovom svetom mjestu branimo vlastiti život i pravo da živimo na ovom mjestu. Zbog ovih mezara i istine ne dajmo da diraju u smiraj duša - rekao je Duraković u uvodnom govoru.

Ranije su izraze saučešća porodicama stradalih izjavili brojni međunarodni visoki zvaničnici. Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da će zločinci kad tad odgovarati za svoja zlodjela:

- Uzdasi i bol srebreničkih žrtava nisu zaboravljeni, ruka pravde polako stiže zločince. Neka svima bude jasno da će svako odgovarati za svoja zlodjela, ma kojoj vjeri ili etnosu pripadao, ma gdje bio i ma šta radio - poručio je turski premijer Erogan.

Američki predsjednik Barack Obama u posebnoj izjavi povodom 17. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici osudio je pokušaje negiranja razmjera i karaktera počinjenih zločina:

-Jedanaestog jula odajemo počast i prisjećamo se više od 8.000 nevinih muškaraca i dječaka, braće i muževa, očeva i sinova koji su brutalno ubijeni u Srebrenici prije 17 godina, u besramnom činu genocida koji je šokirao svijet. Ime Srebrenice uvijek će biti povezano s najmračnijim događajima iz 20. stoljeća - kaže se u Obaminoj izjavi.

-Sjedinjene Države odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmjere ovog zločina, da se opravda motiv za ovaj zločin, da se okrive žrtve i da se negira nepobitna činjenica da je to bio genocid - ističe se dalje a Obama navodi kako SAD žele nastavak procesa pomirenja i miran suživot građana Bosne i Hercegovine i Balkana jer će to značiti konačno odbacivanje zla koje je pokrenulo ratove u Bosni i Hercegovini i drugdje u regiji i dovelo do genocida u Srebrenici.

Predsjednik SAD-a navodi kako njegova zemlja ostaje uz građane Bosne i Hercegovine i na dan kada se pokapaju žrtve srebreničkog zločina, izražavajući pri tom žaljenje porodica ubijenih zbog stradanja njihovih najmilijih.

U Potočarima je održao govor i proučio dovu reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić:

-Dragi brate i draga sestro, nemoj reći da je teško dobar biti, da je teško pošteno živjeti. Teško je biti zao čovjek, teško je nepošteno živjeti. Dobro je jednostavno, jer je prirodno i ljudsko. Zlo je složeno, jer je neprirodno i neljudsko.
Potrebno je mnogo više napora da se bude zao nego dobar čovjek. Zao čovjek je nemiran. Dobar čovjek je miran. Kad misliš da pobjeđuje, zao čovjek gubi. Kad misliš da gubi, dobar čovjek pobjeđuje.
Zato, narode moj, proučimo ovu dovu: Molimo Te, Bože, da tuga bude nada, da osveta bude pravda, da majčina suza bude molitva da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica!
- rekao je Cerić.

Saučešće porodicama izjavio je i britanski premijer David Cameron:

"Nikada ne smijemo zaboraviti čin genocida počinjenog u Srebrenici, niti se ikada smije negirati. Važno je ovu prigodu iskoristiti da se podsjeti na i potvrdi ubjeđenje da svijet mora djelovati na sprječavanju takvih zločina", kazao je Cameron.

(zurnal.info)