Cirkus od sporta

Uspon i pad FK Crvena Zemlja

vladimir kovačević

 

Proko Dragosavljević više nije ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, a Neđo Ilić više nije direktor Šuma Republike Srpske. Zajedničko za njih dvojicu je da su iz Srpca i da dijele strastvenu ljubav prema fudbalu.

Vrijeme dok su šefovali, jedan ministarstvom drugi šumskim gazdinstvima, iskoristili su da svoju ljubav u vidu konvertibilnih novčanica ulože u F.K. Crvena Zemlja, Nova Ves, opština Srbac. I to nije toliko loše, jer u razvoj sporta treba da se ulaže, ali su njih dvojica svako na svoj način “ulagali” zaista previše. Toliko mnogo da je njihov odlazak sa funkcija mali klub iz Nove Vesi finansijski gotovo upropastio.

SIN KAO SPAS

Crvena Zemlja do prije samo pet godina bila je anonimni “zonaš” i dijelila je očajnu sudbinu većine klubova istog ranga u Republici Srpskoj. Onda im se “dogodila” sreća: sin Neđe Ilića nije uspio da karijeru napravi u jednom drugom klubu, pa prelazi u klub iz Srpca. Istovremeno, (koje li koincidencije), Šume Srpske, sa direktorom Ilićem na čelu, postaju jedan od glavnih finansijera kluba.

418480_343912658964058_1285274311_nOvom frontu pomoći klubu iz rodnog mjesta uveliko se pridružio i tadašnji ministar sporta Proko Dragosavljević. Ministar Dragosavljević je, što je uredno zabilježila i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske, za tri godine (od 2007. do 2009.) u Crvenu Zemlju uložio 160.000 maraka, iz budžetskog novca namijenjenog za sport. Klub je znao da iskoristi uložena sredstva pa je, ekspresno, od najnižih liga Zapada Republike Srpske prošle sezone ušao u Prvu ligu, spominjući se i kao najozbiljniji kandidat za ulazak u premijerni rang takmičenja BiH.

Sezonu su ipak završili na petom mjestu, Premijer ligu za ovu godinu morali su da prepuste bijeljinskom Radniku. Netom po završetku sezone, u klubu su shvatili da bez obilate pomoći, na koju su već navikli, neće izdržati još jednu godinu u najelitnijem entitetskom fudbalskom takmičenju.

Od opštine Srbac klub je za funkcionisanje dobio na raspolaganje 5000 maraka, što ni izbliza ne može da pokrije troškove prvoligaškog takmičenja.

U stalnoj smo nemilosti opštinske uprave, po lokalnim medijima vapi sportski direktor kluba Mladen Jovičević.

Klub se našao u bezizlaznoj situaciji, a glavni finansijeri i pomagači više nisu u prilici da pomažu. Neđo Ilić više nije direktor Šuma, sada je pomoćnik ministra poljoprivrede gdje su mu ruke vezane. Proko Dragosavljević titulu ministra sporta, srećom po sport, zamijenio je titulom prvog štampača Službenog glasnika Republike Srpske.

POTRAGA ZA FUZIJOM

Rukovodstvo kluba shvatilo je da bez mecena neće uspjeti da ostane u prvoligaškom društvu i pored prošlosezonskog plasmana, pa je otpočela bitka za spajanje sa nekim od klubova u Republici Srpskoj. Kako Žurnal saznaje, Crvena Zemlja nudila se Ljubiću iz Prnjavora, ali je taj brak propao. Sada je aktuelan pokušaj fuzije sa Proleterom iz Teslića. Uprava dojučerašnjeg teslićkog prvoligaša još nije odgovorila na ponudu iz Srpca, ali su protiv takve ideje navijači Proletera i pored toga što će taj klub ovu sezonu početi kao drugoligaš. Nezvanično, bilo je govora i o fuziji Crvene Zemlje sa Slobodom iz Mrkonjić Grada ali ni od toga na kraju nije bilo ništa.

Epilog ove priče je da će se Crvena zemlja vratiti u neku od seoskih liga, jer su na vještački način izborili visok rang takmičenja koji zahtijeva velika sredstva kojih više nema. Problem je što niko neće izvući pouku iz ovog slučaja, tako što će krenuti sa sistemskim, osmišljenim razvojem i ulaganjem u sport, te ćemo i dalje biti svjedoci “čuda” koja traju koliko i “čudotvorci” na funkcijama, što sebi “vječnost” pokušavaju kupiti našim parama.

O odgovornosti je besmisleno i polemisati, jer, nažalost, u ovoj zemlji niko ne zna značenje te riječi.

(zurnal.info)