ACCOUNT

Pozivam sve nadležne institucije da podrže borbu protiv korupcije

Poštovani predstavnici civilnog društva i medija

Uvaženi predstavnici diplomatskog kora i institucija Bosne i Hercegovine

Dame i gospodo,

Danas počinje sa radom Mreža za borbu protiv korupcije, i to ovom konferencijom pod nazivom „Jači od korupcije“.

U godinama pred nama pokazaće se da li smo „Jači od korupcije“ no izvjesno je da bez istinske i bezkompromisne borbe protiv korupcije nećemo moći napredovati na europskom putu, a ni općenito kao društvo i kao država. O tome svjedoče brojni primjeri iz regiona.

Korupcija je prisutna u svakom društvu no ono za što se moramo izboriti je sistem koji je neće tolerirati ili čak poticati, već sistem koji se se boriti protiv korupcije.

Nezamjenjivu ulogu u tome imaju i institucije države koje moraju imati mehanizme sprječavanja, otkrivanja i sankcioniranja korupcije, ali i civilno društvo i mediji koji moraju imati odlučnosti i hrabrosti za borbu protiv ove pošasti. Država i civilno društvo moraju biti partneri u borbi protiv korupcije. No konačno ova borba će ovisiti i o spremnosti građana ove zemlje da ne prihvate korupciju kao nešto „normalno“ čak ni u onim pojavnim tradicijskim oblicima.

Državne institucije, a pri tome mislim na sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini, moraju se uhvatiti u koštac sa onim oblicima korupcije do kojih dolazi zloupotrebom položaja i nedovoljno definiranim zakonskim i podzakonskim propisima u oblasti javnih nabavki, koncesija, dodjele zemljišta za izgradnju objekata pa sve do oblika mita u obrazovanju i zdravstvu. Nezaobilazan je po mom mišljenju i Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine i imovne stečene nezakonitim aktivnostima.

Sve dok zaprećena sankcija za djela korupcije bude manja od potencijalne koristi, i dok sistem institucija vlasti ne bude osposobljen u punom kapacitetu nećemo biti „Jači od korupcije“. Postojeće institucije za borbu protiv korupcije moraju biti valjano osposobljene, a civilno društvo i pojedinci podržani i zaštićeni od strane institucija vlasti.

Naša deklarativna opredeljenja o borbi protiv korupcije moraju se pretočiti u konkretne akcije i ja sa ovoga mjesta pozivam nadležne institucije svih nivoa vlasti da sukladno svojim ustavnim i zakonskim ovlastima učine sve kako bi to postigli i daju podršku Mreži za borbu protiv korupcije.

Ovim svojim činom, ja vam se stavljam na raspolaganje u svom kapacitetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujem vam na pozivu i želim nam puno sreće u borbi protiv korupcije.

(zurnal.info)