Hladovina

Ljekarice

Ljiljana Kovačević

Dragomir Lončar iz Lončara kod Prijedora godinama pokušava ostvariti svoj san. Usnio ga je davno i ispunjava ga korak po korak, iz godine u godinu. A njegov san je da na vlastitom imanju od 300 dunuma stvori mjesto koje će pohoditi ljudi sa raznih strana svijeta i uživati u njegovim ljepotama.

Jezgro Ljekarica, kako je Lončar nazvao svoje imanje, čini bazen urađen u kamenu, dva jezera, te ostali objekti uklopljeni u prirodni amabijent. Bazen, veličine dva olimpijska bazena, urađen je u kamenu izvađenom u tom kraju, a svi prateći objekti (restoran, brvnare, suncobrani…) napravljeni su od kamena, drveta i slame i savršeno se stapaju sa okolnom šumom, njena dva pojasa – prvim bjelogoričnim i drugim crnogoričnim.

Lončar je Ljekarice digao s ledine zajedno sa svojom porodicom, radeći istrajno više od deceniju. U šumi su uređene trim staze, mjesta za odmor i roštiljanje. Osim postojećeg bazena, gradi nove, a tu je igralište za odbojku, restoran, brvnara … Lončar je obezbijedio dodatnih dva miliona maraka, kojima će završiti motel.

Sve u svemu, Ljekarice su idealno mjesto za kupanje, sunčanje, rekreativni turizam i aktivan odmor. U sezoni ovo mjesto pohodi i do pet hiljada posjetilaca dnevno iz cijele Krajine - banjalučke i prijedorske regije i Unsko-sanskog kantona. Ljekarice su postale i međunarodna destinacija, a najveći broj kampera dolazi iz Slovenije, Holandije i Belgije. U sezoni je u Ljekaricama zaposleno 30 ljudi.

Ovo područje bogato je gljivama i ljekovitim biljem. Zna se za oko stotinu vrsta gljiva, od čega je 80 sorti jestivo. U Ljekaricama će sledeće godine biti otvorena eko pijaca, na kojoj će mještani okolnih sela prodavati svoje, domaće proizvode.

{AG thumbWidth="60" thumbHeight="45" thumbAutoSize="none" arrange="priority" backgroundColor="dcdcdc" foregroundColor="808080" highliteColor="fea804" frame_width="580" frame_height="388" newImageTag="0" newImageTag_days="7" paginUse="0" paginImagesPerGallery="10" albumUse="0" showSignature="1" plainTextCaptions="1" template="galleryView3.0" popupEngine="slimbox"}ljekar{/AG}

(zurnal.info)