Nećemo fašiste u Sarajevu!

Eldin Karić

Zamislite da dođete u goste i domaćin vam na rastanku poruči kako će uskoro uzvratiti posjetu. Pritom vas istuče, obeća kako će vam zapaliti kuću i izvrijeđa vam sve živo i mrtvo. Na to se vi nasmiješite i kažete: “Ma, samo izvolite, mi vas s radošću očekujemo. Bosansko gostoprimstvo je u pjesmama opjevano!”.

Prvo što vam pada napamet je da je autor ovog teksta idiot. Niko sebi ne bi dozvolio ovakvo ponižavanje. Ipak, i to se događa...

Proteklog četvrtka u Sofiji su fudbalski klubovi Sarajevo i lokalni Levski odigrali pretkvalifikacionu nogometnu utakmicu Eurolige. Levski je pobijedio, uzvratna utakmica se igra u četvrtak, i sve bi bilo krasno da se na tribinama stadiona u Sofiji, među domaćim navijačima nisu pojavili transparenti koji veličaju Ratka Mladića i Željka Ražnjatovića Arkana, uz nezaboravnu fašističku ikonografiju i parole “Nož, žica, Srebrenica”. Onako uz put, gostujući navijači su dobili batine, zamalo da im zapale autobus a nekoliko ih je zatvoreno zbog, kako se navodi, napada na policiju.

Ista ova dva tima, ovog četvrtka na stadionu Asim Fergatović Hase igraju uzvratnu utakmicu. Iz Sofije je najavljeno da dolazi 300 navijača Levskog. Kažu da dolaze oni najgori. Kako bi opravdali taj epitet, navijači su najavili da će zapaliti Sarajevo, uz neizostavno “Nož, žica, Srebrenica” i fotografiju zapaljene zgrade Skupštine BiH.

Tradicionalno gostoprimljivi Bosanci se adekvatno spremaju za dolazak gostiju. Policija će biti na najvećem stepenu pripravnosti. Angažirat ćemo na stotine policajaca. Vjerovatno će doći pojačanja iz drugih gradova BiH. Obezbijedit ćemo gostima sve potrebne uslove da se komotno osjećaju u olimpijskom gradu. Mogu do mile volje da uzvikuju kako vole zločince, da negiraju genocid, ponižavaju Sarajlije... Policija će brinuti za njihovu sigurnost, zadužena da ne dozvole sukobe domaćih navijača i gostiju. Pa kakvi bismo mi to bili domaćini kad bi napadali sve one s kojima se ne slažemo?! Pa šta će svijet pomisliti o nama?

Vjerovatno će pomisliti da smo idioti.

Moderna povijest Bosne i Hercegovine obilježena je zločinima i genocidom. Sarajevo i Srebrenica su toponimi tih stradanja, a Mladić i Arkan temeljiti izvođači najmasovnijih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Aušvic ili Jasenovac su decenijama simboli holokausta i stradanja Jevreja, a zločinci poput Hitlera, Himlera ili Pavelića imaju svoje mjesto u nacrnjoj povijesti svijeta i njihova imena su upozorenje šta nas čeka ako se ne suprostavimo fašizmu.

Zamislite da neko, u ciliviziranom dijelu svijeta najavi kako će zapaliti London, ili Pariz, ili Drezden možda, sve uz parole “Nož, žica, Aušvic” i “Hitler i Luburić su naši heroji”... Vjerovatno taj nikada ne bi prišao ni Londonu, ni Parizu, ni bilo kom normalnom gradu na planeti. Klub za koji navija snosio bi posljedice a svjetski mediji bi mjesecima razvlačili priču o opasnosti nacističkih pokreta i njihovim vezama sa fudbalskim navijačkim skupinama. Iskreno, tako i treba. Jednako kao što treba reagirati na najavu fašizma u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Vlasti u Sarajevu moraju zabraniti najavljeni fašizam u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Svoj stav mogu iskazati samo na jedan način i to tako da uskrate gostoprimstvo navijačima koji su najavili da će zapaliti Sarajevo i koji negiraju genocid, slaveći zločince Mladića i Arkana.

Ukoliko se gradske vlasti u Sarajevu ne stave u odbranu osnovnih ljudskih vrijednosti i borbe protiv fašizma onda ne zaslužuju naše povjerenje. Sarajevo se 1992. godine suprostavilo fašizmu jednako kao i 1941., i niko nema pravo da to umanjuje. Sarajevo ničim ne zaslužuje da ga ponižavaju grupice fašista.

Inertnost, uspavanost, briga za fotelje ili nešto četvrto ne mogu biti opravdanje. Ništa i niko ne može da stoji ispred borbe protiv fašizma.

(zurnal.info)